Veel kaas eten vermindert kwaliteit sperma?

Mannen vinden zwangere vrouwen aantrekkelijk.
Geschatte tijd om tekst te lezen: 2 minu(u)t(en)

Foto G Gielen

Jonge mannen die meer dan drie sneetjes kaas per dag eten kunnen hun kansen op het vaderschap zien slinken, dat heeft een onderzoek aangetoond.

Zelfs een kleine hoeveelheid van volle zuivelproducten heeft al een dramatisch effect op de vruchtbaarheid van mannen. Wetenschappers aan de universiteit van Harvard ontdekten dat mannen die dagelijks drie porties kaas en andere melkproducten opnemen een slechtere kwaliteit van sperma hebben dan anderen. Onder een portie verstaan we een dosis kaas van 28 gram, een theelepel room, een schep roomijs of een glas volle melk.

Mannelijk eetpatroon
Tot voor kort waren experts enkel geïnteresseerd in de mate waarin de eetgewoonten de vruchtbaarheid van vrouwen trof. Het bewijs groeit dat de levensstijl van mannen, en vooral wat ze eten, even belangrijk kan zijn. De wetenschappers vergeleken het dieet van 189 mannen tussen 19 en 25 jaar. Niemand van hen kampte met overgewicht, ze sportten minstens een anderhalf uur per week. Daaruit blijkt dat de zaadkwaliteit van mannen die dagelijks meer dan drie porties van volle zuivelproducten genieten een kwart slechter is dan wie hier minder van eet.

Verklaring

De boosdoener is het vrouwelijke hormoon oestrogeen in de zuivel, afkomstig van de koe. Ook eventuele pesticiden, chloorhoudende stoffen en zware metalen zijn slecht voor de spermakwaliteit.
Hoofdonderzoekster Myriam Afeiche verklaarde dat het vrouwelijke hormoon oestrogeen afkomstig van de koe in melk de vruchtbaarheid kan treffen. De pesticiden die in zuivel terechtkomen maken dit enkel erger. Ook andere bestanddelen in zuivelproducten als pesticiden, chloorhoudende stoffen en zware metalen kunnen hier verantwoordelijk voor zijn.

Andere stoffen
Vruchtbaarheidsexpert Allan Pacey zegt dat het toch niet verstandig is voor mannen om zuivel helemaal te schrappen. De vruchtbaarheid van de mannen in de studie is dan wel gezakt, toch zouden ze geen problemen moeten ervaren om een kind te verwekken. “De kwaliteit van het sperma zakt wel, maar de situatie van de deelnemers aan het onderzoek was nog niet zo alarmerend dat ze helemaal geen kinderen meer zouden kunnen krijgen.” Eerder bleek al dat mannen die veel koolhydraten opnamen, minder zaadcellen in hun sperma hadden. De vorsers vermoeden dat hun grotere kans op obesitas die zou kunnen veroorzaken.

Deze resultaten werden gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de  American Society for Reproductive Medicine in San Diego.

Overgewicht schaadt de vruchtbaarheid van mannen doordat ze de hormoonhuishouding uit evenwicht brengen.

Bronnen

Ellen Provoost http://www.goedgevoel.be/gg/nl/142/Onvruchtbaarheid/article/detail/1522730/2012/10/24/Wat-kwaliteit-van-sperma-schaadt-3-sneden-kaas-per-dag.dhtml

http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/1522730/2012/10/24/Wat-kwaliteit-van-sperma-schaadt-3-sneden-kaas-per-dag.dhtml

https://www.gezondheidsnet.nl/zwanger/zuivel-verslechtert-kwaliteit-sperma

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending.

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.

Print Friendly, PDF & Email