Geluidjes maken tijdens seks geeft meer tevredenheid over seks

Tien dingen die de wetenschap ons heeft geleerd over seks in 2020
Wraakseks (revenge) en rebound seks om over breuk heen te komen.

Pezibear (CC0), Pixabay

Als het gaat om het maken van lawaai in de slaapkamer, geven sommige mensen de voorkeur aan stilte, terwijl anderen de buren liever wakker maken. Hoewel het lawaaierige type vaker aan het einde met een klacht bij de politie staat, suggereert een groeiend aantal onderzoeken dat dit misschien een kleine prijs is om te betalen voor een intenser en bevredigender seksleven. Inderdaad, wetenschappers hebben ontdekt dat seksuele geluiden plezier op een aantal manieren kunnen vergroten.

Ten eerste heeft onderzoek aangetoond dat zowel mannen als vrouwen die meer kreunen en kreunen tijdens seks over het algemeen meer seksuele bevrediging rapporteren dan hun vocaal gereserveerde tegenhangers [1]. De reden hiervoor is dat geluidjes maken een vorm van non-verbale communicatie is die helpt uw ​​voorkeuren over te brengen naar uw partner. Niet alleen dat, maar het stelt uw partner ook gerust met betrekking tot hun seksuele competentie en geeft aan dat hun inspanningen worden gewaardeerd. Vanuit psychologisch oogpunt biedt kreunen dus een positieve versterking voor plezierige acties, waardoor ze in de toekomst vaker voorkomen en de tevredenheid van iedereen waarschijnlijk toeneemt.

Ten tweede is uit onderzoek gebleken dat mannen, tenminste bij heteroseksuele stellen, de geluiden die vrouwen tijdens de seks maken als een echte wending beschouwen en in feite kunnen die geluiden feitelijk mannelijk orgasme faciliteren [2]. Vrouwen lijken dit te weten en gebruiken het in hun voordeel. Zo werden in een studie 71 heteroseksuele vrouwen gevraagd om tijdens het vrijen verslag te doen van hun geluidsprocedures [3]. Vrouwen meldden dat ze het meeste lawaai maakten (of zoals de wetenschappers het noemden, “vrouwelijke copulatory vocalisaties”) net voor en tijdens het orgasme van de mannelijke partner, wat suggereert dat dit een nogal bewuste actie is. Bijna tweederde van de vrouwen ging zelfs zo ver om te zeggen dat de geluiden die ze maken tijdens seks opzettelijk gericht zijn op het helpen van de climax van hun partner.

Een beperking van het onderzoek naar geluidshinder en seksuele tevredenheid is dat de mensen die melden dat ze het meeste lawaai maken tijdens seks, het minst bezorgd zijn over seksuele communicatie en het meest vertrouwen hebben in hun seksuele vaardigheden [1]. Dus hoewel het waarschijnlijk waar is dat kreunen seks verbetert, is het waarschijnlijk ook waar dat mensen die beter in seks zijn, over het algemeen luidruchtiger zijn.

Ook uit onderzoek van Tracey Cox uit 2013 bleek dat geluiden voortbrengen tijdens seks meer plezier brengt.  Aan de universiteit van Leeds gingen onderzoekers kijken of luidruchtigheid tussen de lakens een impact heeft op het genot. Ze vroegen 71 vrouwen om open en bloot te praten over de geluiden die ze maken en horen tijdens het vrijen.

De dames gaven aan vooral luidruchtig te zijn vlak voor en tijdens het orgasme van hun partner. Ze zetten gekreun met andere woorden tactisch in om het komend orgasme een duwtje in de rug te geven. Volgens 92 procent van de vrouwen zorgt kreunen voor een boost in het zelfvertrouwen van hun bedpartner. Ruim 87 procent zet luidruchtigheid dan ook doelbewust in.

Seksexperte Tracey Cox hecht weinig waarde aan de nieuwe ontdekkingen, aangezien ze kreunen bij vrouwen eerder ziet als een manier om te compenseren. “Omdat vrouwen veel vaker een orgasme faken dan mannen, voelen ze zich sneller verplicht ‘bewijs’ te leveren dat ze plezier beleven”, klinkt het.
Het is en blijft volgens haar een individueel ding, waar geen algemene uitspraken over gedaan kunnen worden. “Sommige mensen schreeuwen de keet bij elkaar tijdens een concert, terwijl anderen muisstil toekijken. Dat wil niet zeggen dat ze minder genieten”, besluit Cox.

[1] Babin, E. (in druk). Een onderzoek naar voorspellers van non-verbale en verbale communicatie van plezier tijdens seks en seksuele bevrediging. Journal of Social and Personal Relationships.

[2] Levin, R.J., (2006). Gesignaleerde geluiden en menselijke seks. Seksuele en relatietherapie, 21, 99-107.

[3] Brewer, G. & Hendrie, C. A. (2011). Bewijs dat copulatory vocalizations bij vrouwen geen reflectieve gevolgen van een orgasme zijn. Archives of Sexual Behavior, 40, 559-564.

Bronnen

https://www.lehmiller.com/blog/2013/1/16/panting-and-moaning-and-screaming-oh-my-why-noisy-sex-is-bet.html

https://www.hln.be/nina/seks-relaties/-luidruchtige-seks-brengt-meer-plezier

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge