Mannen en vrouwen willen vaak niet op hetzelfde moment seks

Perfecte borsten met wiskundige formule
Aspirine tegen liefdesverdriet

De meeste koppels kennen het probleem: ‘s avonds heb jij zin om te vrijen, terwijl je partner al bijna ligt te snurken. En de ochtend erop maakt hij aanstalten, en dan is jouw goesting al lang over. Waarom hebben we nooit op hetzelfde moment zin in seks?

Bron Anton Darius Thesollers www.unsplash.com

Dat heel wat koppels al eens worstelen met hun seksuele agenda blijkt niet abnormaal. Een studie uitgevoerd door de Britse seksspeeltjesfabrikant Lovehoney en gepubliceerd door The Independent toont aan dat het libido van mannen en vrouwen piekt op een wel erg verschillend moment.

Uit het onderzoek dat gevoerd werd bij 2.300 testpersonen kwam naar voren dat mannen gemiddeld het meeste zin hebben in seks rond 8 uur ‘s ochtends. Het libido van de gemiddelde vrouw zou dan weer pieken rond half twaalf ‘s avonds. Bovendien gaf de studie aan dat de seks-drive van mannen eerder constant is, terwijl die van vrouwen beïnvloed wordt door hun emotionele toestand. Dat het veel koppels al eens aan een geschikt moment ontbreekt om de daad bij het woord te voegen, lijkt dan ook niet verwonderlijk.

Ongeveer vijftig procent van de ondervraagde mannen gaf aan dat hun partner meer of minder zin had in seks dan zijzelf. Bij vrouwen liep dat aantal op tot 75 procent.
Mentale beslommeringen

De verklaring voor het opmerkelijke uurverschil van de seksuele piek zou naast puur biologisch ook wel eens een psychologische aangelegenheid kunnen zijn. Hoewel mannen ‘s avonds blijkbaar meer last ondervinden van stress die ze opbouwden doorheen de dag, lijkt het libido van vrouwen vooral ‘s ochtends door mentale beslommeringen onderdrukt te worden

De oorzaak van dit nogal irritante probleem: hormonen. En dan gaat het voornamelijk over testosteron, die ons libido grotendeels regelt. Mannen hebben immers een piek aan testosteron als ze wakker worden – 25 tot 50 procent meer dan op andere momenten. ‘s Nachts wordt immers het grootste deel van het hormoon geproduceerd. Resultaat: een ochtenderectie en veel zin in seks. Het effect wordt zelfs nog groter als ze een goede nachtrust hebben gehad. “Mannen hebben al zin in seks bij ‘normale’ niveaus, ‘s ochtends is dat tot drie keer zo sterk.”

Vrouwen produceren daarentegen maar een fractie van het hormoon, en er wordt ‘s nachts ook niet echt meer testosteron geproduceerd. Niet echt veel zin in seks dus. De piek van vrouwen ligt immers aan het andere uiteinde van de dag. En daarnaast hebben vrouwen ook meer nodig dan enkel een hormoon om zin te krijgen.

Zo heeft stress zo zijn invloed. “Hoe meer het stresshormoon cortisol aanwezig is, hoe minder zin vrouwen (en ook mannen) zullen hebben in seks. Een stevige workout heeft daarentegen dan weer een positief effect op het libido.” Maar een van de belangrijkste factoren bij vrouwen is het zelfbeeld. Als ze zich aantrekkelijk voelt, zal ze veel sneller zin hebben in seks.”

Daarnaast merkt de psychologe wel op dat de wetenschap er in eerste instantie vanuit gaat dat de werking van ons libido eerder persoons- dan geslachtsgebonden is. En dat is misschien maar goed ook, want een ‘gelijkgestemd’ libido blijkt niet onbelangrijk voor de overlevingskansen van een koppel. De studie van Lovehoney toont immers ook aan dat de meeste mensen geneigd zijn te settelen met een partner die er min of meer eenzelfde seksueel patroon en libido op nahoudt.

Bronnen

https://www.demorgen.be/wetenschap/nooit-zin-in-seks-op-hetzelfde-moment-als-uw-partner-dit-is-waarom-b792a877/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2703719/

https://www.huffingtonpost.com/samantha-rodman-phd/why-wives-who-do-all-the-housework-dont-want-sex_b_8395378.html

https://marriagemissions.com/wife-does-not-want-sex/

http://www.goedgevoel.be/gg/nl/609/Seksuele-aantrekking/article/detail/2063197/2014/09/25/Waarom-mannen-en-vrouwen-nooit-op-hetzelfde-moment-seks-willen.dhtml

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge