Orgasme vrouw ontcijferd

Probiotica verhoogt seksgoesting
Heeft pornogeneratie meer erectieproblemen?

orgam

Eén van de vele mysteries van het vrouwelijk orgasme is het doel ervan. Voor de voortplanting is het niet nodig dat vrouwen een orgasme krijgen. Maar waarom kunnen vrouwen wel een orgasme krijgen?

Het doel van het vrouwelijk orgasme houdt de wereld nogal bezig. Er zijn religieuze culturen die de clitoris wegsnijden, want vrouwelijk genot is niet noodzakelijk voor de voortplanting en zou mannen maar op verkeerde gedachten kunnen brengen.

Op het hoogtepunt van opwinding tijdens seks of masturbatie vindt het vrouwelijk orgasme plaats. Een orgasme is als het ware de ontlading van grote seksuele spanning. Tijdens een vrouwelijk orgasme gebeurt er van alles in het lichaam. Niet alleen de vagina is bij een orgasme betrokken, zelfs de hersenen dragen hun steentje bij. Sommige vrouwen voelen een orgasme dan ook door hun hele lichaam.

Ook al is eerder bewezen dat de samentrekkende bewegingen die ook de baarmoederhals maakt, als een vrouw klaarkomt, het vervoer van sperma naar ‘de juiste plek’ bevordert, was er nog nimmer een theorie die het evolutionaire voordeel aantoonde.

De functie van het mannelijk orgasme is duidelijk: het verwekken van kinderen. Daarnaast zorgt het lekkere gevoel van een orgasme bij mannen ervoor dat een man meer seks wil hebben, wat de voortplanting weer ten goede komt. De functie van het vrouwelijk orgasme is een stuk minder duidelijk. Een vrouw kan namelijk ook zonder orgasme zwanger raken. Tien procent van de vrouwen bereikt helemaal nooit een orgasme. Daarnaast bereiken de meeste vrouwen hun hoogtepunt niet door penetratie, maar door stimulatie van de clitoris.

Het vrouwelijke orgasme, het is iets wat voor velen nog steeds tot de verbeelding spreekt. Onderzoekers menen eindelijk te weten hoe de vork precies in de steel zit.

Volgens hen zou het een gevolg zijn van ons evolutionair verleden. Toen zouden de hormonale golven die met een orgasme gepaard gaan immers cruciaal zijn geweest voor de voortplanting.

Vroeger versus nu
Het is wel belangrijk om op te merken dat het vrouwelijke orgasme nu anders is dan zoveel jaar geleden, benadrukt onderzoekster Mihaela Pavlicev. “We denken dat die hormonale boost een sleutelelement was dat in de loop van de evolutie veranderd is.”
Samen met haar collega Günter Wagner van de universiteit van Yale, onderzocht Pavlicev de anatomie en het gedrag van verschillende zoogdieren om zo tot de oorsprong van het vrouwelijke orgasme te komen, gebaseerd op die hormonale schommelingen.

In het verleden zouden de hormonale golven die met een orgasme gepaard gaan wel cruciaal zijn geweest voor de voortplanting. Het is belangrijk om te weten dat het vrouwelijke orgasme nu anders is dan zoveel jaar geleden, benadrukt Pavlice .

Het team bestudeerde de anatomie en het gedrag van verschillende zoogdieren om zo tot de oorsprong van de vrouwelijke seksuele climax te komen, gebaseerd op die hormonale schommelingen. Bij zoogdieren zoals katten en konijnen komen die hormonale golven ook voor en dat zorgt ervoor dat de eitjes groen licht krijgen om vrij te komen in de eierstokken.

Bij de mens en aanverwante zoogdieren komt die ovulatie echter spontaan voor. Al wil dat natuurlijk niet zeggen dat dat ook altijd zo geweest is. De wetenschappers ontdekten dat de eisprong vroeger wel degelijk werd opgewekt door een orgasme. Onze voorouders zouden net als katten en konijnen pas ovuleren onder invloed van die hormonen tijdens de seks. Later, zo’n 75 miljoen jaar geleden om precies te zijn, veranderde dat naar de spontane maandelijkse eisprong.

Hun theorie wordt gestaafd door de plaats van de clitoris. Zoogdieren die het orgasme nodig hebben om zich voort te planten, worden gekenmerkt door een clitoris binnenin of vlakbij de schede, zodat deze makkelijker gestimuleerd wordt. De zoogdieren (en dus ook de mens) die wel spontaan ovuleren hebben echter een clitoris die zich verder af bevindt. Dat verklaart ook waarom slechts weinig vrouwen klaarkomen van alleen penetratie.

Er is nog steeds veel discussie of het nu wel of niet een functie heeft, aldus Pavlicev. Zo zou een orgasme  de band tussen beide partners kunnen versterken, dus we kunnen niet uitsluiten dat het een andere functie heeft aangenomen zodra het niet meer essentieel was voor de voortplanting.

Er zijn immers ook nog andere theorieën.  Sommigen zien het vrouwelijk orgasme als bijproduct van de evolutie. De ontwikkeling van het embryo gaat in mannen en vrouwen gelijk op. De weefsels en zenuwen die van belang zijn bij het mannelijk orgasme worden deels ook aangelegd bij de vrouw. Hierdoor zou de vrouw als het ware zijn ‘meegelift’ met de man en op deze manier ook in staat zijn een orgasme te krijgen.
Anderen hangen dan weer eerder de partnerbindingstheorie aan.  Vrouwelijk orgasme zou dan dienen als maatstaf voor partnerselectie. Het orgasme zou volgens deze theorie puur dienen als een maatstaf voor het vinden van de juiste partner, die sterke en gezonde nakomelingen kan geven. Over het algemeen komt een vrouw makkelijker klaar bij haar vaste, ingespeelde partner. Dit vergoot de paarbinding, wat de kans op overleven van het nageslacht ook vergroot.

Sommigen zien ook het vrouwelijk orgasme als psychische rol bij voorplanting. Doordat de vrouw seks als leuk ervaart, blijft ze er zin in houden. Dit komt dan weer de voortplanting  ten goede.

Bronnen

http://seks.blog.nl/vrouwen/2016/08/01/eindelijk-ontdekt-dus-daarom-komen-vrouwen-ook-klaar

http://www.goedgevoel.be/gg/nl/599/Orgasme/article/detail/2819126/2016/08/01/Eindelijk-Het-geheim-van-het-vrouwelijke-orgasme-ontrafeld.dhtml

https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/vrouwelijk-orgasme/waarom-krijgen-vrouwen-een-orgasme/item43906

https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/vrouwelijk-orgasme/wat-is-het-vrouwelijk-orgasme-en-hoe-werkt-het/item43905

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge