Sex and Psychology Podcast: The Orgasm Gap, en hoe deze af te dichten
CyberSquad : nieuwe website waarop jongeren elkaar kunnen helpen en hulp kunnen vragen
erotic, act, woman

VoThoGraf (CC0), Pixabay

‘Anaal genot wordt de volgende stap in onze seksuele revolutie.’ Dr. Bart Van Geluwe is abdominal chirurg en schreef een boek over het achterwerk. Aanleiding voor het schrijven was dat heel wat patiënten zich schamen over aandoeningen aan hun anus… Goedele Liekens leerde ons de vagina kennen, Dr. Bart Van Geluwe doet vandaag hetzelfde met de anus. Dr Bart Van Geluwe, abdominaal chirurg in AZ Groeninge ontwikkelde een zelftest voor anale ongemakken. “Deze ‘doe-de-zelftest’ moet het taboe helpen doorbreken”, aldus de dokter.

Dr Bart Van Geluwe is afkomstig van Roeselare en woont in Kuurne. Hij werkt als buikchirurg in AZ Groeninge in Kortrijk. Hij studeerde buikchirurgie en kwam tijdens zijn studies tot de vaststelling dat het fijne van de anale chirurgie hem wel lag. “De aars is anatomisch verbonden met de buik, het is het verlengde van de darm.” Na zijn studies werkte Bart nog twee jaar in Leuven en anderhalf jaar in Bordeaux. Hij is nu 5 jaar abdominaal chirurg in Kortrijk en werkt nog 2 dagen per maand in Leuven. Hij doet ook consultaties bij hem thuis in Kuurne.

Oktober 2020  maand bracht Dr Bart Van Geluwe een boek uit met als titel ‘Achterwerk’.  In dit boek vind je alles over het ‘laatste lichamelijk taboe’. Dit medisch boek over het lief en leed van de aars is op een verstaanbare manier geschreven en is zeker niet vulgair. “Aandoeningen zoals jeuk, aambeien, kloofjes, fistel en huidflapjes komen relatief veel voor.” Bart vertelde ons dat naast het medische ook de leuke kanten ervan besproken worden, met ook een hoofdstuk over genot en erotiek. In dit leesboek staan veel nuttige weetjes maar ook historische verhaaltjes die met de anus te maken hebben.

In dit boek leer je dat iedereen vanaf zijn geboorte aambeien heeft, we allemaal verkeerd op het toilet zitten en we niet één maar twee sluitspieren hebben. Wist je dat Nederland de WK-finale in 2014 verloor door een gescheurde anus en dat Napoleon Bonaparte wellicht nooit de Slag van Waterloo verloren zou hebben, als hij dit boek had gelezen…
Dr. Bart Van Geluwe wordt dagelijks geconfronteerd met patiënten die zich schamen over hun aandoeningen. Meer nog: heel wat patiënten excuseren zich voor de pijn aan hun poep. Daarom liep de auteur al lange tijd met de idee om ooit een boek te schrijven over het achterwerk, over het laatste taboe.

Taboe

Naar aanleiding van het grote succes van zijn boek ontwikkelde Dr Van Geluwe nu ook een tweede manier om het taboe rond anale ongemakken te doorbreken, nl een zelftest. Het is geen echte medische maar een gratis en anonieme online-test. “Aan de hand van enkele eenvoudige vragen kan je binnen de 5 minuten achterhalen wat de meest waarschijnlijke oorzaak is van je anale klacht en wat je er kan aan doen”, stelt de dokter. Op die manier hoopt hij de drempel tussen het anale ongemak en de arts te verkleinen want Bart ondervindt dat patiënten zich vaak onwennig voelen met klachten aan de anus. Net als het boek is ook deze ‘doe-de-zelftest’ baanbrekend en vernieuwend, en bovendien een unicum in Vlaanderen. “Het blijkt populair te zijn want sinds de test een maand geleden online kwam werd ze al meer dan 140 keer ingevuld.”

Wie denkt last te hebben van anale klachten kan de ‘Doe-de-zelftest’ terugvinden op www.proctoclinic.be Het boek kan je daar ook bestellen voor 22,99 euro

Over de genotsfunctie van de penis en vagina, daar is iedereen het over eens, aldus de arts, maar de anus – waar gelijkaardige zenuwen lopen als in de penis en vagina – wordt dan weer als vuil en vies beschouwd. In zijn boek belicht hij onder meer de risico’s van anale seks.”Is anale seks gevaarlijk? “Als het veilig en pijnvrij gebeurt niet. Pijn is een waarschuwingssignaal. Als je voldoende glijmiddel gebruikt, en je voelt geen pijn, dan beschadig je je sluitspier niet.”

Tijdens Gert Late Night wijdt dokter Van Geluwe verder uit over het nut van een japans toilet en het comfort dat reiniging met water kan bieden.

Uiteraard geldt dit niet enkel voor patiënten met welbepaalde aandoeningen, maar biedt het douchetoilet voor ieder van ons een niet te evenaren comfort!

Bekijk de volledige aflevering via onderstaande link :

https://www.vier.be/video/gert-late-night/gert-late-night-s8/gert-late-night-s8-aflevering-6

 

Bronnen

https://www.standaardboekhandel.be/p/achterwerk-9789463932080

https://blitslokaal.be/editie/kortrijk/zelftest-voor-anale-ongemakken/

https://www.hln.be/kuurne/kuurnse-darmchirurg-verovert-plaatsje-in-top-10-met-boek-achterwerk-80-procent-krijgt-ooit-problemen-met-zijn-anus-tijd-dat-taboe-sneuvelt~a1c1bf84/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge