After-seks-dip : depressieve gevoelens na het vrijen.

Goed genoeg seks
Vrouwen hebben na seks vaak sombere gedachten

Na onpersoonlijke seks met die knappe man/vrouw uit de bar, een snelle afscheidskus en een lege plek in bed, is een ‘is dit het nu?’ prima te plaatsen. Maar zelfs na een bevredigende vrijpartij met je grote liefde ligt de after seks-dip op de loer.

Photo by Dainis Graveris

De seks was matig of misschien ronduit slecht en het enigszins verminderen van de teleurstelling middels naspel is er niet bij. Hij trekt de deur achter zich dicht of springt  meteen uit bed, om met de kont op de bank en de voeten op tafel geen minuut te hoeven missen van voetbal. Voor veel vrouwen is seks alleen nou eenmaal niet zaligmakend. Het ideale pakket eindigt met zoete woorden en (heel veel) liefdevol geknuffel.  Maar wat als je fijne seks hebt gehad met een fijne bedpartner inclusief het voor jou ideale naspel, maar je voelt je toch verdrietig, agressief of intens depressief?

Hormonen

Wetenschappers deden een rondvraag bij 230 vrouwen tussen de 18 en 55 jaar. Op die manier wilden ze nagaan hoe vaak vrouwen negatieve emoties ervaren nadat ze tussen de lakens doken. Het resultaat is op zijn minst verrassend. Nagenoeg de helft (46%) hadt zich ooit al depressief of verdrietig gevoeld na de seks. 20% had al meerdere keren geworsteld met deze zogenaamde ‘post-sex blues’.De kans is groot dat je dit wel eens hebt ervaren. Uit een online vragenlijst van de Journal of Sexual Medicine  blijkt dat bijna de helft van alle vrouwen (46%!) wel eens te maken heeft gehad met postcoïtale dysforie na de daad, of in de volksmond: de after seks-dip.

Dit is een after seksdip die zich kan uiten in angst, huilbuien, agitatie, melancholische of depressieve gevoelens en zelfs agressie.  De hormonale veranderingen die na een orgasme optreden zouden dan ook de oorzaak zijn. Tijdens seks komen er allerlei hormonen vrij die voor depressieve klachten kunnen zorgen….

Waar de melancholische gevoelens dan echt vandaan komen, is onduidelijk. Aan een gebrek aan intimiteit kan het alvast niet liggen. Ook vrouwen die zich enorm aangetrokken voelen tot hun partner en die persoon doodgraag zien, kunnen zich na een romance teneergeslagen of angstig voelen. En die vervelende symptomen kunnen wel vier uur lang blijven duren.

Het oergevoel

Seksuologe Eveline Stallaart zegt dat de after-seks-dip terug gaat naar het begin der tijden. Heel vroeger, toen de mannen nog met knuppels en een bontvelletje rondliepen, hadden we waarschijnlijk  puur en alleen seks voor de voortplanting. Wanneer een vrouw na de seks kwetsbaar is door de after seks-dip, roept zij de man onbewust op haar te troosten, knuffelen of verzorgen.

Bronnen en volledige artikels lezen.

https://vrouw.nl/seks/25636/wanneer_seks_depressief_maakt

http://www.vrouwblog.nl/bijna-de-helft-van-de-vro

http://nl.metrotime.be/2015/10/09/must-read/veel-vrouwen-depressief-na-seks/

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge