Cybergeweld laat ook offline zijn sporen na

Een vierde Europeanen vindt seks zonder toestemming verdedigbaar bij dronkenschap
40% van de Belgen vindt dat seksueel geweld soms goed te praten valt.

ml_a5_fly_cdv_zonderlogo_kl_thumb-jpg
Wereldwijd worden miljoenen meisjes en vrouwen het slachtoffer van geweld enkel en alleen omdat ze vrouw zijn. En dit zowel offline als online.

Elk jaar vindt op 25 november de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen plaats. Vrouw & Maatschappij roept op om in de week van 25 november een wit lintje te dragen als teken van een persoonlijke engagement om geweld tegen vrouwen te bestrijden. Dit jaar wordt de problematiek van cybergeweld op vrouwen en meisjes aangekaart.
73% van alle vrouwen die online actief zijn worden het slachtoffer van cybergeweld. Dit geweld richt zich vooral op meisjes en jonge vrouwen.

Internet en sociale media vergemakkelijken geweldsdaden omwille van de anonimiteit en het gebrek aan controle online. Deze platformen kunnen het geweld en het lijden van het slachtoffer verergeren, uitvergroten en in een mum van tijd verspreiden. Cybergeweld bevestigt schadelijke genderstereotypen en heeft een grote emotionele impact op de slachtoffers.

Online stalking, seksuele intimidatie en wraakporno zijn ernstige vormen van cybergeweld. 1 op 3 tienermeisjes krijgt via sociale media ongewenste seksueel getinte opmerkingen. 1 op 4 Belgische jongeren tussen 15 en 25 jaar heeft reeds een naaktfoto van zichzelf verstuurd. Helaas belandt 88% van deze foto’s nadien online. En ja dat is weldegelijk een misdrijf.

Om zichtbaarheid te geven aan deze problematiek, richtte V&M de campagne #respecteerons in met Joy Anna Thielemans als ambassadrice.


V&M eist dat vrouwen en meisjes altijd en overal veilig zijn, zowel online als offline. We vragen dan ook maatregelen om cybergeweld tegen vrouwen en meisjes aan te pakken, zoals:

-Een sensibiliseringscampagne over cybergeweld;
-Omgaan met cybergeweld opnemen in de eindtermen en lerarenopleiding van het lager en secundair onderwijs;
-Bijkomende vormingen voor politie en magistratuur;
-Een Europese en internationale code tegen cybergeweld waartoe internet- en sociale mediaplatformen zich verbinden;
-De ontwikkeling van eenvoudige en betrouwbare meldingsfuncties om cybergeweld te rapporteren op sociale mediaplatformen;
-Cybergeweld opnemen in het Nationaal Actieplan tegen gendergerelateerd geweld;
-Het verhogen van de strafmaten voor het plegen van cybergeweld.
<

Meer dan 20.000 witte lintjes worden op talloze locaties uitgedeeld om zichtbaar te maken dat we verandering willen. Dit is een sterk signaal naar beleidsmakers toe om bovenstaande eisen te realiseren. V&M blijft druk uitoefenen tot deze veranderingen tot stand komen.

campagnebeeld

Bronnen en meer info

http://www.vrouwenmaatschappij.be/Witte%20lintjesactie

http://www.respecteerons.be

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge