Datingonderzoek

Film 'Dutch Lessons in Love'
Matras verklapt of je partner vreemdgaat

Wij daten er op los. Zeker nu we door sociale media, dating apps en datingsites

wedding, couple, kissing

OmarMedinaFilms (CC0), Pixabay

gemakkelijk in contact komt met nieuwe mensen.

Uit een onderzoek van meerdere tientallen dating sites door het Onderzoeks- en Informatiecentrum voor Verbruikers (OIVO) uit 2010 bleek dat daarbij nogal wat bedenkelijke praktijken gebruikt worden en soms regelrecht bedrog of oplichterij, waarbij misbruik gemaakt wordt van de zwakheid, de ontreddering of de eenzaamheid van de consument om hem of haar te manipuleren.

Maar wat is eigenlijk typisch  dategedrag? Zijn er verschillen tussen mannen en vrouwen?
Waarom gaan we eigenlijk op date? Gedragen mannen zich anders dan vrouwen tijdens een date? Hoort een man op de eerste date de rekening te betalen? Wie willen er zoenen op de eerste date? Deze en andere vragen stelden onderzoekers van Vouchercloud aan totaal 525 mannen en vrouwen tussen de 18 en 35 jaar uit heel Nederland.

Veel Nederlanders sluiten een eerste date het liefst af met een zoen. Een kwart van de dates wordt bezegeld met een kus op de wang. Eén op de drie dates eindigt met een zoen op de mond. De belangrijkste reden van daten voor zowel mannen als vrouwen is het vinden van een serieuze relatie  Dus zeker niet alleen de seks, wat zo vaak over mannen gedacht wordt

Ruim één op de drie singles gaat ‘op date’ in de hoop op een serieuze relatie. Toch zijn veel vrijgezellen niet vies van seks bij de eerste afspraak.

Hoeveel eerste dates daadwerkelijk tussen de lakens eindigen, is moeilijk te zeggen. Volgens mannen is dat in één op de vijf gevallen zo. Vrouwen stellen echter dat dit slechts bij één op de 20 eerste afspraakjes gebeurt.

Voor de date

Serieuze relatie belangrijker dan seksuele behoefte

Nederlanders gaan gemiddeld op zes dates per jaar. Vrouwen daten meer dan mannen, zij gaan op gemiddeld 8 dates, terwijl mannen gemiddeld maar op 5 dates per jaar gaan. Maar waarom gaan we eigenlijk op date? Zowel mannen als vrouwen gaan vooral op date omdat ze op zoek zijn naar een serieuze relatie (37%) of omdat ze zin hebben in een leuke avond (33%). 7% geeft aan te daten om een seksuele behoefte te bevredigen.

Tinder, datingsites en chatrooms verleden tijd

De meeste mensen leren hun eerste date via vrienden of kennissen of tijdens het uitgaan kennen. Opvallend is dat 72% van de respondenten aangeeft nooit een date te leren kennen via chatrooms. Tinder heeft zijn beste tijd gehad, 69% geeft aan dit nooit te gebruiken. Verder vermijden mensen ook datingsites; 57% gebruikt deze niet voor een eerste afspraakje.

Facebook als controlemiddel
De meeste mannen en vrouwen bekijken voor de date eerst het Facebook profiel van de date (67%). Vrouwen informeren vaak ook nog even bij vrienden, kennissen of familie (43%). Verder is het ‘Googlen’ van een date populair (23%).

Goede voorbereiding is het halve werk

Uit het onderzoek bleek dat de helft (49%) van de respondenten gemiddeld 15 tot 30 minuten aan zijn of haar uiterlijk besteedt voor een eerste date. Ze besteden dan meer tijd dan normaal aan  haar en  kleding. Vrouwen zijn ijdeltuiten, zij besteden ook meer tijd aan make-up dan normaal. Daarentegen besteedt een vrouw niet echt veel aandacht aan haar ondergoed: 38% draagt een sexy matchend setje, 34% denkt er niet over na en pakt maar wat, en 26% draagt gewoon ondergoed wat lekker zit.

waarom date

Tijdens de date

Eerste date bij iemand thuis is not done voor vrouwen

Waar spreek je eigenlijk af voor een eerste date? De meeste vrouwen en mannen spreken het liefst in een kroeg (34%) of restaurant (27%) af. Om voor een eerste date bij iemand thuis af te spreken lijkt not done voor vrouwen; maar 7% van de ondervraagden doet dit. Mannen maken hier niet zo’n groot probleem van, 21% spreekt bij iemand thuis af voor een eerste date.

Mannen komen te vroeg, vrouwen precies op tijd

Zijn er ongeschreven regels voor het tijdstip dat je met jouw date afspreekt? Mannen komen liever te vroeg op de eerste date (51%), onder andere omdat te laat komen niet netjes is en zij een dame niet willen laten wachten. Vrouwen daarentegen komen het liefst precies op tijd (56%), zodat ze niet te lang hoeven te wachten.

Mannen wachten langer op de vrouw

Mocht de date te laat komen, wat doe je dan? Blijf je wachten?  Of indien jouw date te laat is, hoe lang wacht je? Ga je direct naar huis? Bijna iedereen blijft wel even wachten (99%), gemiddeld 21% van de respondenten wacht zelfs tot een half uur. Mannen geven aan langer op vrouwen te blijven wachten (37% wacht 21-30 minuten), terwijl bijna de helft van de vrouwen maar maximaal 20 minuten blijft wachten (48%).

Nederlanders zijn gek op zoenen

Dan is het moment daar: je ziet je date. Hoe begroet je elkaar? Nederlanders zijn in ieder geval niet afstandelijk! De meerderheid (50%) van alle respondenten begroet zijn of haar date direct met drie zoenen. Daarentegen zijn we niet heel romantisch op de eerste date: de meerderheid (72%) neemt geen cadeautje mee voor zijn of haar date.

Innerlijk is belangrijker dan uiterlijk

Tijdens een date zie je elkaar voor het eerst. Wat nou als de kledingstijl van je date tegenvalt? Ren je dan direct weg of kijk je door de kleding heen naar de persoon zelf? Nederlanders blijken innerlijk toch iets belangrijker te vinden en geven de date het voordeel van de twijfel (56%).

Afknapper: telefoon en geen gesprekstof

De onderzoekers vroegen naar hun absolute don’ts tijdens een date, waar knapt iemand op af? Mannen knappen enorm af op een vrouw als zij tijdens de date alleen maar met haar telefoon bezig is (40%). Vrouwen knappen juist op een man af als hij geen gesprekstof blijkt te hebben (29%). Daarnaast is voor zowel mannen als vrouwen een onaangename lichaamsgeur een no go (55%).

date te laat

Na de date

Man betaalt meestal op eerste date

De date loopt op z’n einde en er moet afgerekend worden. Wie betaalt er dan op een eerste date? De meerderheid van de mannen zegt zelf voor beiden te betalen (48%). Vrouwen daarentegen betalen eigenlijk nooit voor de hele date (1%), maar wachten af hoe de date verloopt (45%). Mannen zijn ook bereid meer uit geven aan een eerste date dan vrouwen (gemiddeld €75 versus €36).

Mannen duiken eerder het bed in met hun date

Dan is het moment daar: je moet afscheid van elkaar nemen. De meeste dates draaien op zoenen uit: 33% zoent elkaar op de mond en 25% geeft 3 kussen op de wang. Opvallend is dat mannen zeggen eerder met iemand het bed in te duiken na een eerste date dan vrouwen (17% versus 5%).

Vrouwen sturen berichten, mannen praten

Als de date tegenvalt en iemand geen tweede date wilt, dan zeggen Nederlanders dit meestal wel eerlijk. Mannen zeggen dit meestal direct aan het einde van de eerste date (38%), terwijl vrouwen dit eerder via een berichtje bij thuiskomst doen (40%). Slechts 15% laat niks meer van zich horen na de date. Als mannen wel in zijn voor een tweede date, dan spreken ze dit of direct aan het einde van de eerste date af (32%), of sturen direct bij thuiskomst een berichtje (32%). Vrouwen wachten eerder een paar dagen en sturen dan pas een berichtje (35%).

hoe ver date

Wie heeft het meeste succes bij online dating?

Een onderzoek van datingapp Hinge laat zien wat veel gemiddelde mannen al aan den lijve hebben moeten ondervinden: de knappe mannen krijgen het leeuwendeel van de likes.

Een Growth Engineer uit het team van Hinge onderzocht de gebruikersdata en constateerde dat van de likes die door een vrouw worden gestuurd (in het geval van Hinge kun je een onderdeel van iemands profiel liken, bijvoorbeeld de foto), de helft naar slechts 15% van de mannen gaat.

Wanneer de man het initiatief nemen, is 50% van de likes verspreid over 25% van de vrouwelijke gebruikers. Een verklaring is dat vrouwen nóg kieskeuriger zijn dan mannen en dus alleen de aller-allerleukste profielen liken.

Het goede nieuws is dat de verschillen kleiner zijn bij de jongere gebruikers. Onder de 20 jaar zijn er vrijwel geen verschillen tussen mannen en vrouwen in neiging om alleen voor de knappe profielen te gaan.

 

Match me if you can – Liefde & de Stad #4 from Pakhuis de Zwijger on Vimeo.

Bronnen

https://www.vouchercloud.nl/bronnen/dating-onderzoek

http://www.datinginsider.nl/category/cijfers

http://mashable.com/2017/08/15/hinge-dating-average-guy-likes/#T.WLyxG9SkqW

https://www.volkskrant.nl/kijkverder/2017/dating/

https://www.metronieuws.nl/binnenland/2015/02/nederlander-zoent-graag-op-eerste-date

https://www.singlessite.nl/mannen-niet-alleen-uit-op-seks/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge