De waarheid over de clitoris: waarom deze niet alleen is gebouwd voor plezier

Mensen met een handicap seksualiteit laten ontdekken
Sekswerkers op de Amsterdamse wallen: Drukte en toerisme

Het debat woedt al jaren over de vraag of de clitoris voor het vrouwelijk seksueel plezier bedoeld is  of een rol speelt bij de voortplanting. Maar de twee standpunten hoeven niet tegenstrijdig te zijn aldus een Britse wetenschapper in het tijdschrift Clinical Anatomy.

Een studie in Clinical Anatomy heeft aangetoond dat de clitoris een belangrijke rol speelt bij de voortplanting, waarbij een reeks herseneffecten wordt geactiveerd. Die herseneffecten zijn in het kort: verbetering van de vaginale bloedstroom, verhoogde lubrificatie (vochtigheid of smering van de vagina, zuurstoftoename en temperatuurregeling, en een veranderde positie van de baarmoederhals, die paradoxaal genoeg het sperma vertraagt ​​en hun beweeglijkheid verbetert. De baarmoederhals verandert volgens het onderzoek op een bepaald ogenblik van vorm waardoor het sperma de tijd krijgt om sterker te worden en mobieler en zo het eitje niet te vlug kan bevruchten.

De theorie is echter omstreden.  De clitoris bevindt zich in de reproductieve marge; het zou raar zijn als het tenminste niet probeerde te helpen om sneller zwanger te worden, maar het is nog steeds niet echt bewezen wat de specifieke functie is.


Het was een populair beeld in de jaren ’70, dat vrouwelijke orgasmen belangrijk waren voor de bevruchting van eieren, dankzij het zuigende effect van de spiercontracties, waardoor het sperma in de goede richting ging en niet werd afgeleid door zogenaamde open lucht. Dit werd eind vorige eeuw vals verklaard en het debat nam de onderscheidende taal van wetenschappelijke minachting aan: het was een “zombiehypothese”, volgens de fysioloog Roy Levin.

Een feministische case werd krachtig gemaakt door filosoof Elisabeth Lloyd in The Case of the Female Orgasm. Wanneer we seksueel plezier bij vrouwen willen karakteriseren als een hulpmiddel voor de vruchtbaarheid, veranderen we het in een adaptief mechanisme, elk plezier een bijproduct voor de voortplanting  van de soort.

Vele onderzoekers denken androcentrisch : ze nemen de mannelijke voortplantingsreis (hebben een orgasme; produceren sperma; maken baby) en proberen de spiegel te vinden in de vrouw (hebben een orgasme; grijpen sperma; maken baby). Als je zinvol de vrouwelijke seksualiteit wilt verkennen, moet je het zien op het eigen terrein, waarin plezier heel goed mogelijk voor zichzelf bestaat, ongeacht of een dergelijk mechanisme afwezig is bij mannen.

Er zijn ook studies die aantonen dat de clitoris geen rol speelt bij de bevruchting en enkel dient voor het vrouwelijke genot.  Het zal nog extra onderzoek vergen vooraleer een sluitend antwoord wordt gevonden. Maar de vraag is of dit belangrijk is, en of de clitoris niet een functie kan hebben voor de voortplanting én voor genot van de vrouw.

Bronnen

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20191107_04705884

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/shortcuts/2019/nov/06/the-truth-about-the-clitoris-why-its-not-just-built-for-pleasure

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge