Friends with benefits hebben de beste seks

Overeenstemming vinden in seksuele behoeften leidt tot grootste tevredenheid inzake seks in relatie
Probiotica verhoogt seksgoesting


Het cliché wil dat seks in een vaste relatie minder frequent wordt en ook minder spannend. Dat schijnt te kloppen, ware het niet dat de bevrediging van seks met een vaste levenspartner vaak het grootst is.

Nochtans wijst onderzoek uit dat ‘friends with benefits’ uiteindelijk de beste seks hebbe, zelfs beter dan mensen in een vaste relatie, én beter dan onenightstands.

Heb jij een vaste relatie met een partner van wie je zielsveel houdt? Dan is de kans groot dat jullie seksleven een stuk minder goed is dan de zogenaamde friends with benefits, volgens deze studie.

Uit onderzoek bleek immers dat mensen die op vrijblijvende basis met elkaar tussen de lakens duiken, de beste seks hebben. Tenminste als we de onderzoeker mogen geloven.

Volgens Peter Jonason, psycholoog aan de universiteit van West Florida, hebben friends with benefits de beste seks.

Voor zijn onderzoek werden zo’n 300 studenten ondervraagd die al eens eerder vrijblijvende seks hadden met vrienden, een stabiele relatie hadden of af en toe eens een one night stand hadden. Tijdens de studie werd hen gevraagd hoe vaak ze wat hadden gedaan in bepaalde relaties. Dat kon gaan van seksuele handelingen zoals penetratie en orale seks, tot platonisch handjes vasthouden, knuffelen of kussen.

Nadat de frequentie van de verschillende handelingen vergeleken werd met het type relatie van de studenten, ontdekten Jonason en zijn team dat, hoewel sekspartners een minder emotionele en toegewijde band hebben, ze wel veel betere seks hebben. Beter zelfs, dan bij een one night stand of een standvastig koppel.

Voor het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Social Psychogloy and Personality Science, hield de groep NYU-studenten twaalf weken lang een dagboek bij over hun seksuele activiteiten en algehele welbevinden.

Wat bleek? Degenen die regelmatig ‘casual (vrijblijvende) sex’ hadden, voelden zich stukken beter dan studenten die helemaal niet vreeën. Onderzoekers benadrukken dat het positieve effect van seks wel samen hangt met je persoonlijke behoefte. ”Als je losse seks wilt hebben, moet je dat zeker doen. Heb je er geen zin in, laat het dan zitten.”

Peter Jonason geeft 3 redenen:

1. Vrijblijvende seks = betere seks
In tegenstelling tot stabiele relaties, zijn ‘fuckbuddies’ compleet afhankelijk van hun seksuele relatie. Opdat de band zou blijven bestaan, is het voor beide ‘partners’ belangrijk dat de seks zo goed mogelijk is, terwijl ze hun tijd samen voor de rest zo veel mogelijk beperken. Er zijn dus zo min mogelijk andere afleidingen, waardoor ze zich volledig op het verbeteren van hun seksleven kunnen focussen.

2. Friends with benefits experimenteren meer
Aangezien vriendschappelijke seksrelaties ergens tussen een one night stand en een monogame relatie liggen, hebben ze de voordelen van een langere relatie, zonder de bijhorende terughoudendheid (omwille van wat de ander van ons zou denken). Daardoor kunnen en durven ze meer te experimenteren.

3. Bij vrijblijvende seks neem je meer risico’s
Mensen die regelmatig met elkaar vrijen zonder andere verplichtingen, zouden avontuurlijker zijn in bed. Mensen die vrijblijvende seks hebben met elkaar, zijn immers minder geremd op seksueel vlak.

Toch is het belangrijk een aantal regels te respecteren.  Het is niet de gemakkelijkste relatie ooit. De lijn tussen ‘gewoon seks’ en liefde is niet zo heel duidelijk en kan soms tot ongemakkelijke en pijnlijke situaties leiden.

Friends with benefits hebben meestal maar een beperkte levensduur. Ofwel groeit men uit elkaar, of iemand begint een vaste relatie. Soms krijgt ook één van beiden gevoelens voor de ander en komt men in een erg ongemakkelijke situatie terecht. Hoe dan ook: de kans dat je FWB-relatie langer dan een jaar duurt is heel erg klein zeggen relatiedeskundigen.

Een FWB is misschien niet ideaal voor een lange relatie maar wel perfect om te experimenteren met seks zeggen dan weer anderen. Je kan al je stoute fantasieën eens uittesten, hoe vreemd ze misschien ook zijn. Want je sekspartner hoeft toch niet van je te houden. Dankzij zo’n friend with benefits ben je avontuurlijker en sta je meer open voor nieuwe dingen.

Hoe goed de seks ook is. Je mag nooit met elkaars gevoelens  gaan spelen.

Het is misschien geen serieuze relatie, of een exclusieve relatie. Maar je friends with benefits relatie is wel nog steeds een relatie. Je moet je partner dus ook met respect behandelen. Als de ander iets niet leuk vindt toon je daar begrip voor en wanneer je een einde wil maken aan de relatie doe je dat ook met het nodige respect.

Als je niet wil dat er gevoelens in de weg komen zitten moet je het natuurlijk ook niet gaan uitlokken. Hou het daarom ook gewoon bij seks. Ga niet samen uiteten, blijf niet een hele namiddag in de zetel knuffelen. Als je niet verliefd wil worden, zoek de romantiek dan ook niet op.

 

Een seksrelatie werkt meestal maar voor een beperkte periode. Na enkele weken of maanden is het over. Soms is er ondertussen een vaste relatie uit gegroeid.

Houd er rekening mee dat een seksrelatie tout court bijna onbestaande is. Je kan seks niet helemaal loskoppelen van intimiteit. Op het eerste zicht lijkt dit misschien niet zo, maar op een bepaald moment word je in een seksrelatie geconfronteerd met een zekere mate van vertrouwdheid en zelfs engagement tegenover de ander. Dat is logisch: je leert mekaar beter kennen en ook appreciëren, niet alleen lichamelijk maar ook als persoon.

Je kan wel proberen om afstand in te bouwen, en gesprekken bijvoorbeeld oppervlakkig te houden. Je kan ook een vrijblijvende houding aannemen en weinig verwachtingen hebben tegenover je fuckbuddy. Blijft het enkel om seks draaien, dan wordt jullie verhouding na een tijd wat inhoudsloos. Je voelt dan op een bepaald moment dat het ‘op’ is en dat je toe bent aan iets anders. Het contact dooft uit en er komt een einde aan jullie afspraakjes.

Bronnen

https://generationm.be/seksliefde/friendsbenefitshouditdangoedjeachterhoofd

http://seks.blog.nl/onderzoek/2016/07/26/friends-with-benefits-hebben-de-beste-seks

http://www.hln.be/hln/nl/35/Seks-Relaties/article/detail/2396412/2015/07/17/Ja-hoor-vrijblijvende-seks-is-de-beste-seks-volgens-studie.dhtml

http://www.allesoverseks.be/themas/liefde-relaties/soorten-relaties/is-een-seksrelatie-iets-dat-tijdelijk-is

http://www.telegraaf.nl/gezondheid/22782651/___Casual_seks__is_gezond__.html

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge