Geuren en seks

Seks goed of slecht voor voetballers in Rusland?
Minder seks en drugs, meer verdriet en hopeloosheid onder VS jongeren

Het is niet echt nieuw dat onze reukzin een belangrijke rol speelt in ons seksuele en romantische leven.  De miljoenenbusiness van de geur- en deodorantindustrie is  immers gebaseerd op het uitgangspunt dat goed ruiken een van de sleutels is tot het vinden en behouden van een relatiepartner. De rol die onze neusgaten in ons seksleven spelen lijkt echter veel dieper te gaan. Geuren hebben niet alleen de potentie om vorm te geven aan wie we aantrekkelijk vinden, maar ook hoe we seks zelf ervaren.

We weten al een tijdje dat mensen met een verminderd reukvermogen – aangeboren of aangeboren – een merkbaar negatief effect op hun seksleven lijken te hebben. Een studie uit 2009 wees bijvoorbeeld uit dat mensen na het ontwikkelen van een ruikende stoornis minder verlangen naar seks meldden. Evenzo bleek uit een studie uit 2013 dat mannen zonder reukzin minder seksueel werden ervaren.

Een nieuwe studie gepubliceerd in de Archives of Sexual Behavior biedt enig inzicht in deze (TONIC). Een team van onderzoekers uit Duitsland bestudeerde 70 gezonde jonge volwassenen over hun seksleven en gaf hen een test omtrent geurgevoeligheid. Wat zij vonden was dat mensen die gevoeliger waren voor geuren, hun seksuele ervaringen als aangenamer beoordeelden. Dit gold voor zowel mannen als vrouwen.

Interessant is dat ze ook ontdekten dat vrouwen met een sterker reukvermogen meer frequente orgasmen hadden tijdens de geslachtsgemeenschap; er was echter geen verband tussen reukvermogen en orgasmen bij mannen.

Wat wetenschappers denken dat hier gebeurt, is dat lichaamsgeuren de opwinding vergroten bij mensen met gevoeliger neuzen (d.w.z. een feromoonachtig effect).

De auteurs van deze studie suggereren dat bepaalde lichaamsgeuren, waaronder vaginale secreties, sperma en zweet, “de seksuele ervaring kunnen verrijken” door meer seksuele opwinding teweeg te brengen. De onderzoekers  gebruikten het woord ‘feromonen’ niet echt in hun onderzoek (men vermoedt omdat de vraag of menselijke feromonen echt bestaan ​​nog steeds een controversieel onderwerp is onder wetenschappers); hun redenering suggereert echter dat er mogelijk een feromoonachtig effect kan optreden.

Deze interpretatie is logisch in het licht van eerder onderzoek. In een onderzoek uit 2013 ontdekten onderzoekers bijvoorbeeld dat mannen die geuren opsnoven die waren verkregen uit de oksels en vulva’s van de vrouw, later een stijging van de hormonen testosteron en cortisol vertoonden. Als deze lichaamsgeuren onze niveaus van geslachtshormonen moduleren, dan lijkt het aannemelijk dat ze ook onze psychologische ervaring met seks kunnen beïnvloeden.

Kortom, het lijkt erop dat mensen met een sterker reukvermogen een opwindende impuls krijgen door lichaamsgeuren, en de reden waarom kan heel goed zijn omdat die geuren hormonale veranderingen teweegbrengen bij personen die gevoeligere reukorganen hebben.

Zoals bij elke wetenschappelijke studie, heeft deze een beperking, en niet de minste daarvan is dat het correlationele ontwerp ons verhindert om definitieve conclusies te trekken over oorzaak en gevolg. Ook keken de onderzoekers niet naar in welke fase van de menstruatiecyclus vrouwelijke deelnemers zaten, wat belangrijk zou zijn om te weten, aangezien de reukzin van vrouwen in de loop van de cyclus varieert.

Hoewel er meer onderzoek nodig is om ons te helpen beter te begrijpen wat hier gebeurt en of de effecten voor vrouwen kunnen variëren in de menstruatiecyclus, suggereren deze resultaten dat ons reukvermogen een cruciale en ondergewaardeerde rol lijkt te spelen in de manier waarop we seks ervaren. en de kansen van vrouwen om een ​​orgasme te bereiken.

Ander onderzoek bevestigt dit.
Het olfactorisch systeem draagt ​​aanzienlijk bij aan menselijk sociaal gedrag en vooral aan partnerkeuze en empathisch functioneren. In dit verband wees eerder onderzoek naar personen met een verminderde olfactorische functie erop dat het reukvermogen invloed had op verschillende aspecten van seksualiteit.

De toegepaste monsters, methoden en resultaten zijn echter divers en een betrokkenheid van verstorende factoren, zoals ademhalingsproblemen, depressie of sociale onveiligheid, kan niet worden uitgesloten.

Hoe verliep het onderzoek?

Bij 70 volwassenen (28 mannen, 42 vrouwen, gemiddelde leeftijd 24,8 ± 4,1 jaar), werd de geurdrempel bepaald met behulp van de “Sniffin Sticks.” De deelnemers reageerden ook op een reeks vragen over seksueel verlangen (Sexual Desire Inventory), seksuele ervaring (orgasmefrequentie, waargenomen plezierigheid van seksuele activiteiten op een visuele analoge schaal) en seksuele prestaties (frequentie van seks hebben, gemiddelde duur van seksuele activiteit). gemeenschap).

Geurgevoeligheid correleerde positief met seksuele ervaring: deelnemers met een hoge reukgevoeligheid meldden hogere aangenaamheid van seksuele activiteiten. Verder meldden vrouwen met een hoge reukgevoeligheid een hogere frequentie van orgasmen tijdens geslachtsgemeenschap. Deze bevindingen waren uitsluitend aanwezig voor seksuele ervaring; er werden geen significante correlaties gevonden voor seksueel verlangen of seksuele prestaties.

De ervaring van seksuele interacties lijkt te zijn verrijkt door olfactorische input. De perceptie van bepaalde lichaamsgeuren kan bijgevolg bijdragen aan het concept van seksueel genot door een vermoedelijke versterking van bepaalde beloningsgebieden in de hersenen.

Deze studie draagt ​​bij aan een groeiend aantal literatuur dat vindt dat geur een sleutelrol lijkt te spelen in zowel seksuele aantrekking als seksuele ervaring.

 

Bronnen

https://www.lehmiller.com/blog/2018/6/11/how-your-sense-of-smell-shapes-your-sexual-experiences

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29721723

https://tonic.vice.com/en_us/article/gykj7w/women-with-a-stronger-sense-of-smell-have-more-orgasms

https://www.allesoverseks.be/themas/seks-in-de-praktijk/verleiding-opwinding/wat-zijn-opwindende-geuren

https://www.hpdetijd.nl/2012-08-05/ruikt-u-wel-genoeg-naar-seks/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge