Goed genoeg seks

Paddenstoel zorgt voor spontaan orgasme
After-seks-dip : depressieve gevoelens na het vrijen.
ohmannarrianeflickr12

Bron https://www.popsugar.com/ Ohman Narrian

Goedele Liekens pakt dezer dagen uit met haar nieuwste boek ‘Superseks’, maar voor velen is dit allemaal niet nodig.

Streven naar supersekservaringen doet alleen maar ongelukkig zijn. Het is veel belangrijker genoegen te vinden in goed genoeg ervaringen. Altijd streven naar perfectie, ook op seksueel gebied, doet steeds maar verlangen naar het onmogelijke, naar het betere.

Soms kan gewoon seks hebben, al dan niet met penetratie, al dan niet met klaarkomen, maar met de nodige intimiteit en samenzijn al voldoende zijn om het toch geweldig te vinden.

Vooral oudere mensen maken zich zorgen omdat het seksueel niet meer zo vlot. De man heeft moeite om nog een erectie te krijgen en als hij er een heeft, kan hij ze niet houden of is ze niet sterk genoeg om te penetreren. De vrouw zit in haar menopauze en heeft last van vaginale droogte en geraakt nog amper opgewonden. Soms komt er ook al wat sleur bij kijken. Maar met de nodige intimiteit, het er voor elkaar willen zijn, zich goed voelen in elkaars aanwezigheid, lief en leed willen delen, maakt dat het klungelen en stuntelen in bed, het sukkelen om er toch iets van te maken, toch heel veel voldoening kan geven. Het gaat dan niet om superseks maar goed genoeg seks.

Na 50 zitten mannen en vrouwen soms beter in hun vel dan toen ze jonger waren en weten ze beter wat ze willen Deze veranderingen moeten zeker niet het  einde van een boeiend seksleven betekenen. Bijna 90% van de 50 tot 70 jarigen zetten vandaag de dag hun seksleven voort Hoewel er een daling in de seksuele activiteit optreedt, hoeft dit geen afname in de tevredenheid te betekenen. Opvallend is dat de kwaliteit van het liefdesleven wel schijnt samen te hangen met de kwaliteit van het seksleven voor deze veranderingen. Mensen die tevreden zijn over hun seksleven blijven dit gemiddeld ook nà deze veranderingen. Ook al loopt het wel eens mis, mensen kunnen gemakkelijker relativeren:

Bovendien is het zo dat men na 50 meer rust en meer tijd voor elkaar krijgt. De kinderen zijn vaak uit huis, wat ongetwijfeld de mogelijkheden om ongestoord te vrijen verhoogt. Veel vrouwen zitten ook beter in hun vel. Ze hebben meer zelfvertrouwen en maken zich minder druk over hun lichaam. Vrouwen en mannen zijn meer zichzelf geworden en hebben hun lichaam vaak beter leren kennen. Daardoor weten ze ook beter wat ze willen.

Gelukkige stellen vinden emotionele veiligheid bij elkaar en loyaliteit in hun relatie steeds belangrijker, net als het in stand houden van respect voor elkaar. Veiligheid is nodig om je kwetsbare gevoelens rond het vrijen te durven uitspreken. Intimiteit maakt seks beter en vormt ook een stevige basis als het op seksueel vlak wat minder gaat. Investeren in seks betekent dus ook investeren in intimiteit.

 

Hoe houden we de passie levend?

Nieuwe dingen uitproberen of hulpmiddeltjes aanschaffen, lukt enkel als er ook gelachen kan worden De passie levend houden gaat niet vanzelf. Je moet eraan werken! Enerzijds door ervoor te zorgen dat je zelf je levendigheid behoudt. Als je sleur in bed hebt, is die vaak in je hele leven aanwezig. Doorbreek de sleur, ga weer dingen ondernemen, leef vanuit zaken die jou energie geven. Trek zelf de wijde wereld in en ga die dingen doen die jou blij maken, energie geven en het vuur in jou aanwakkeren. Op die manier blijf je ook levendig en ‘vernieuwend’ voor je partner. Dat komt de passie alleen maar ten goede.

Anderzijds ken je je partner nooit helemaal en dat is maar goed ook. Er is altijd een stuk dat onvoorspelbaar en onberekenbaar is, waardoor partners elkaar blijven verrassen en seksueel aantrekkelijk blijven voor elkaar.

 

Gebaseerd op een artikel van Ilse Reynders, seksuologe op seniorennet.

Bronnen

http://www.seniorennet.be/Magazine/artikel/69/genieten-van-seks-na-je-50ste#

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge