Na hartaanval meer seksuele problemen

Veilig vrijen na je 50e is nog vaak een taboe
Seks en handicap : seks een recht voor iedereen?
clinic, medical, health care

sasint (CC0), Pixabay

Ziekte kan een enorme impact hebben op het seksueel leven. Zo is geweten dat mensen die kanker hebben meegemaakt, zowel de patiënt als de partner het niet gemakkelijk hebben om hun seksleven terug op te nemen en nog te genieten van seks.  Uit onderzoek blijkt dat ook patiënten die een hartaanval hebben meegemaakt, veel meer problemen ondervinden met seks. Vooral de angst om tijdens seks terug hartproblemen te ervaren maakt een ontspannen seksleven moeilijker.

Na een hartaanval krijgen vooral jonge patiënten te maken met seksuele problemen. Van degenen die voor hun infarct seksueel actief waren, waagde 64% van de mannen en 55% van de vrouwen zich niet meer aan seks in de eerste maand erna.

Onderzoek van de University of Chicago toont dit aan,  na analyse van de gegevens van meer dan 2800 mensen tussen 18 en 55 jaar, die een hartaanval overleefden en waarover is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Cardiology.

De onderzoekers bestudeerden gegevens van meer dan 2.800 mensen die een hartaanval overleefden. De deelnemers waren 18 tot 55 jaar, van wie tweederde vrouw was. De resultaten verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Cardiology.

Van degenen die voor de hartaanval seksueel actief waren, waagde 64 procent van de mannen en 55 procent van de vrouwen zich niet meer aan seksuele activiteiten in de eerste maand na de hartaanval.

Minder zin

Met name vrouwen kampten in het eerste jaar na de hartaanval met seksuele problemen. Zo hadden twee op de vijf vrouwen een jaar na de hartaanval nog steeds een verminderd libido. 22 procent had last van vaginale droogheid.

Meer dan 20 procent van de mannen had te maken met erectieproblemen en bijna evenveel mannen hadden minder zin. Een jaar na de hartaanval was 94 procent van de mannen en 91 van de vrouwen wel weer seksueel actief.

Volgens cardioloog Glenn Levine in Everyday Health dragen verschillende factoren bij aan minder vrijen na een hartaanval. Vaak maken patiënten zich zorgen over seks of zijn ze bang weer te beginnen. Mensen die tevens diabetes en veel stress hadden, kregen vaker seksuele problemen dan andere overlevers van een hartaanval. De onderzoekers ontdekten ook dat patiënten seks eerder uitstelden als ze niet met hun arts over seks spraken.

Zie ook https://www.seksuologischehulpverlening.info/seks-bij-ziekte

Bronnen

http://www.nu.nl/gezondheid/4315854/jonge-mensen-hebben-vaak-seksuele-problemen-hartaanval.html

http://www.everydayhealth.com/heart-attack/living-with/sex-suffers-younger-adults-after-heart-attack/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge