Hoe de Neanderthalers seks hadden

Misverstanden over masturbatie bij mannen
Seks is gezond, maar is geen seks hebben dan ongezond?
ancestor, neanderthal, history

Rollstein (CC0), Pixabay

Wetenschapster Zaria Gorvett deed onderzoek naar een volgens haar meest opwindende episode in de menselijke geschiedenis toen onze soort samenkwam en ze ging onder meer na hoe ze seks hadden, of ze kusten, ook al geslachtsziekten kenden, enz. In een overzichtsartikel geeft ze een beschrijving van hoe het er mogelijk aan toe ging.

“Hun blikken ontmoetten elkaar in het ruige berglandschap van het prehistorische Roemenië. Hij was een Neanderthaler en spiernaakt op een bontmantel na . Hij had een goede houding en een bleke huid, misschien iets rood gekleurd door zonnebrand . Om een ​​van zijn dikke, gespierde biceps droeg hij een armband van adelaarsklauwen . Ze was een vroegmoderne vrouw, gekleed in een vacht van dierenhuid met een rand van wolvenbont. Ze had een donkere huid , lange benen en haar haar was in vlechten gedragen.

Hij schraapte zijn keel, bekeek haar van top tot teen en zette – met een absurd hoge, nasale stem – zijn beste praatje op. Ze staarde wezenloos terug. Gelukkig voor hem spraken ze niet dezelfde taal . Ze lachten ongemakkelijk en, nou ja, we kunnen allemaal raden wat er daarna gebeurde.”

Het had natuurlijk veel minder kunnen lijken op een scène uit een stomende romantische roman schrijft Gorvett. Misschien was de vrouw eigenlijk de Neanderthaler en behoorde de man tot onze eigen soort. Misschien was hun relatie van de informele, pragmatische aard, omdat er op dat moment gewoon niet veel mensen in de buurt waren. Er is zelfs gesuggereerd dat dergelijke afspraakjes geen consensus waren maar gewoon mogelijkheden tot paren, tot zorgen voor nageslacht omdat er geen andere keuze was.

Hoewel we nooit zullen weten wat er echt is gebeurd tijdens deze ontmoeting, kunnen we er zeker van zijn dat zo’n stel bij elkaar is gekomen. Ongeveer 37.000-42.000 jaar later, in februari 2002, deden twee ontdekkingsreizigers een buitengewone ontdekking in een ondergronds grottenstelsel in de zuidwestelijke Karpaten, nabij de Roemeense stad Anina.

Zelfs om daar te komen was geen gemakkelijke taak. Eerst waadden ze 200 meter diep in een ondergrondse rivier. Daarna volgde een duik van 30 meter langs een onderwaterpassage, gevolgd door een klim van 300 meter naar de poarta, of “muizenhol” – een opening waardoor ze een voorheen onbekende kamer binnengingen.

In de Peştera cu Oase , of “Grot met beenderen”, vonden ze duizenden zoogdierbeenderen. Over zijn lange geschiedenis wordt gedacht dat deze grot voornamelijk werd bewoond door mannelijke holenberen – uitgestorven familieleden van de bruine beer – waartoe ze grotendeels behoren. Tussen hen lag een menselijk kaakbeen, waarvan de radiokoolstofdatering bleek te zijn van een van de oudst bekende vroegmoderne mensen in Europa.

Men denkt dat de overblijfselen op natuurlijke wijze in de grot zijn gewassen en sindsdien ongestoord hebben gelegen. Destijds merkten wetenschappers op dat – hoewel het kaakbot onmiskenbaar modern van uiterlijk was, het ook enkele ongebruikelijke, Neanderthaler-achtige kenmerken had. Jaren later werd dit vermoeden bevestigd .

Toen wetenschappers in 2015 het uit de vondst geëxtraheerde DNA analyseerden, ontdekten ze dat het individu mannelijk was en waarschijnlijk 6-9% Neanderthaler was . Dit is de hoogste concentratie die ooit bij een vroegmoderne mens is aangetroffen, en ongeveer drie keer zo veel als bij de huidige Europeanen en Aziaten, wier genetische samenstelling ruwweg 1-3% Neanderthaler is .

Omdat het genoom grote stukken ononderbroken Neanderthaler-sequenties bevatte, berekenden de auteurs dat de eigenaar van de kaak waarschijnlijk nog maar vier tot zes generaties geleden een Neanderthaler-voorouder heeft gehad – gelijk aan een betovergrootouder, betover-over-over- grootouder of betover-betovergrootouder. Ze stelden vast dat de verbinding waarschijnlijk minder dan 200 jaar voor zijn tijd plaatsvond.

Naast het kaakbeen vond het team schedelfragmenten van een andere persoon in Peştera cu Oase, die een vergelijkbare mix van kenmerken bezat. Wetenschappers zijn er nog niet in geslaagd om DNA uit deze overblijfselen te extraheren, maar net als het kaakbot wordt gedacht dat ze misschien toebehoorden aan iemand met recentere Neanderthaler afkomst.

Neanderthaler-DNA is te vinden in iedereen die tegenwoordig leeft, inclusief mensen van Afrikaanse afkomst, van wie wordt aangenomen dat hun voorouders niet rechtstreeks in contact zijn gekomen met deze groep.

Sindsdien is het bewijs dat seks tussen vroegmoderne mensen en Neanderthalers niet zeldzaam was, toegenomen. Verborgen in de genomen van de huidige populaties, zijn er veelbetekenende tekenen dat het bij veel verschillende gelegenheden en in een groot geografisch gebied is gebeurd. Tot op de dag van vandaag zijn er mensen die genetisch materiaal bij zich dragen van ten minste twee verschillende populaties Neanderthalers, waarvan één analyse suggereert dat ze verschillende keren met mensen zijn gekruist in zowel Europa als Azië.

In feite is Neanderthaler-DNA te vinden in iedereen die tegenwoordig leeft, inclusief mensen van Afrikaanse afkomst, van wie wordt aangenomen dat hun voorouders niet rechtstreeks in contact zijn gekomen met deze groep. En de overdracht gebeurde ook andersom. In 2016 ontdekten wetenschappers dat Neanderthalers uit het Altai-gebergte in Siberië 1-7% van hun genetica hebben gedeeld met de voorouders van moderne mensen, die ongeveer 100.000 jaar geleden leefden.

Hoewel je misschien denkt dat de opvallende details van deze oude liaisons verloren zijn gegaan in de prehistorie, is het cruciaal dat er nog steeds aanwijzingen zijn over hoe ze er vandaag zouden kunnen hebben uitgezien.

Kussen

In 2017 ontdekte Laura Weyrich – een antropoloog aan de Pennsylvania State University – de spookachtige handtekening van een microscopisch kleine 48.000 jaar oude lifter die zich vastklampt aan een prehistorische tand.

“Ik zie oude microben als een manier om meer over het verleden te leren, en tandheelkundige calculus is echt de enige betrouwbare manier om de micro-organismen te reconstrueren die in oude mensen leefden”, zegt Weyrich. Ze was vooral geïnteresseerd in wat Neanderthalers aten en hoe ze met hun omgeving omgingen. Om daar achter te komen, heeft ze DNA gesequenced van de tandplak op tanden die in drie verschillende grotten zijn gevonden.

Twee van de monsters zijn genomen van 13 Neanderthalers die zijn gevonden in El Sidrón in het noordwesten van Spanje. De site werd onlangs geteisterd door intriges, toen werd onthuld dat veel van deze individuen lijken te hebben geleden aan aangeboren afwijkingen, zoals misvormde knieschijven en wervels, en melktanden die lang na de kindertijd waren achtergebleven. De groep zou zijn samengesteld uit naaste familieleden, die recessieve genen hadden verzameld na een lange geschiedenis van inteelt. De familie ontmoette een ongelukkig einde – hun botten zijn geëtst met duidelijke tekenen dat ze werden gekannibaliseerd. Men denkt dat ze tot de laatste Neanderthalers behoorden die op aarde rondliepen.

Tot Weyrichs verbazing bevatte een van de tanden van El Sidrón de genetische signatuur van een bacterieachtig micro-organisme, Methanobrevibacter oralis, dat tot op de dag van vandaag in onze mond wordt aangetroffen. Door de Neanderthaler-versie te vergelijken met de moderne menselijke versie, kon ze schatten dat de twee ongeveer 120.000 jaar geleden uit elkaar waren gedreven.

Als Neanderthalers en de huidige mens altijd dezelfde orale metgezellen hadden gehad, zou je verwachten dat dit veel, veel eerder is gebeurd – minstens 450.000 jaar geleden , toen de twee ondersoorten verschillende paden insloegen. “Dit betekent dat het micro-organisme sindsdien is overgedragen”, zegt Weyrich.

Het is onmogelijk om zeker te weten hoe dit is gebeurd, maar het kan worden gekoppeld aan iets anders dat 120.000 jaar geleden heeft plaatsgevonden. “Het fascinerende voor mij is dat dit ook een van de eerste perioden is waarin we kruising tussen mensen en Neanderthalers hebben beschreven”, zegt Weyrich. “Het is dus geweldig om te zien hoe een microbe in die interactie verwikkeld is.”

Weyrich legt uit dat een mogelijke route voor de transfer kussen is. “Als je iemand kust, gaan orale microben heen en weer tussen je monden”, zegt ze. “Het had een keer kunnen gebeuren, maar het werd op de een of andere manier op magische wijze verspreid, als het gebeurde dat de groep geïnfecteerde mensen zeer succesvol zou zijn. Maar het kan ook iets zijn dat vaker voorkwam. ”

Een andere manier om uw orale microben over te brengen, is door voedsel te delen. En hoewel er geen direct bewijs is dat een Neanderthaler een maaltijd bereid heeft voor een vroegmoderne mens, zou een romantische maaltijd een alternatieve bron van M. oralis kunnen zijn .

Voor Weyrich is de ontdekking opwindend omdat het suggereert dat onze interacties met andere soorten mensen lang geleden de gemeenschappen van micro-organismen hebben gevormd die we tegenwoordig met ons meedragen.

Mannelijke of vrouwelijke Neanderthalers

Het is onmogelijk met zekerheid te zeggen of het voornamelijk vrouwelijke Neanderthalers waren die scoorden met vroegmoderne menselijke mannen, of andersom – maar er zijn enkele aanwijzingen.

In 2008 ontdekten archeologen een gebroken vingerbot en een enkele molaire tand in de Denisova-grot in het Altai-gebergte in Rusland, waaruit een gloednieuwe ondersoort van de mens werd onthuld. Jarenlang waren de “Denisovans” alleen bekend van het handjevol monsters dat op deze site werd opgegraven, samen met hun DNA, waaruit wetenschappers ontdekten dat hun nalatenschap tot op de dag van vandaag voortduurt in de genomen van mensen van Oost-Aziatische en Melanesische afkomst.

Denisovans waren veel nauwer verwant aan Neanderthalers dan de huidige mensen; de twee ondersoorten hebben mogelijk reeksen gehad die elkaar honderdduizenden jaren in Azië overlapten . Dit werd vooral duidelijk in 2018, met de ontdekking van een botfragment dat toebehoorde aan een jong meisje – bijgenaamd Denny – die een Neanderthaler moeder en een Denisovan-vader had.

Daarom zou het logisch zijn als de mannelijke geslachtschromosomen van Neanderthalers op die van Denisovans leken. Maar toen wetenschappers het DNA van drie Neanderthalers, die 38.000-53.000 jaar geleden leefden, gesequenced, ontdekten ze tot hun verbazing dat hun Y-chromosomen meer gemeen hadden met die van de huidige mens.

De onderzoekers zeggen dat dit het bewijs is van een ‘sterke genstroom’ tussen Neanderthalers en vroegmoderne mensen – ze kruisten nogal veel. Zo vaak zelfs dat naarmate het aantal Neanderthalers afnam tegen het einde van hun bestaan, hun Y-chromosomen misschien verdwenen zijn. uitgestorven en volledig vervangen door die van ons Dit suggereert dat een aanzienlijk aantal menselijke voorouderlijke mannen seks had met vrouwelijke Neanderthalers.

Maar daar houdt het verhaal niet op. Ander onderzoek heeft aangetoond dat bijna precies hetzelfde lot de Neanderthaler mitochondriën overkwam: cellulaire machinerie die helpt om suikers om te zetten in bruikbare energie. Deze worden uitsluitend doorgegeven van moeders op hun kinderen, dus toen in 2017 vroegmoderne menselijke mitochondriën werden gevonden in Neanderthalerresten, liet dit doorschemeren dat onze voorouders ook seks hadden met mannelijke Neanderthalers. Deze keer heeft de kruising waarschijnlijk plaatsgevonden tussen 270.000 en 100.000 jaar geleden , toen de mens grotendeels beperkt was tot Afrika.

Seksueel overdraagbare aandoeningen

Een paar jaar geleden bestudeerde Ville Pimenoff de seksueel overdraagbare infectie humaan papillomavirus (HPV) toen hij iets vreemds opmerkte.

Papillomavirussen zijn alomtegenwoordig onder dieren, waaronder beren, dolfijnen, schildpadden, slangen en vogels – in feite zijn ze aangetroffen in bijna elke soort die is onderzocht op hun aanwezigheid. Alleen al onder de mens zijn er meer dan 100 verschillende stammen in omloop, die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor 99,7% van de baarmoederhalskanker wereldwijd. Een van de dodelijkste hiervan is HPV-16, dat jarenlang in het lichaam kan blijven hangen omdat het de cellen die het infecteert stilletjes bederft.

Maar er is wereldwijd een duidelijke kloof tussen waar bepaalde varianten van dit virus worden aangetroffen. Over het grootste deel van de planeet kom je waarschijnlijk type A tegen, terwijl in Afrika bezuiden de Sahara de meeste mensen besmet zijn met type B en C. Het is intrigerend dat het patroon exact overeenkomt met de verspreiding van Neanderthaler-DNA over de hele wereld – niet alleen mensen in Afrika bezuiden de Sahara dragen ongebruikelijke stammen van HPV, maar ze dragen relatief weinig genetisch materiaal van de Neanderthaler.

Om erachter te komen wat er aan de hand was, gebruikte Pimenoff de genetische diversiteit van type A vandaag om te berekenen dat het voor het eerst ongeveer 60.000 tot 120.000 jaar geleden opdook. Dit maakt het veel jonger dan de andere soorten HPV-16 – en cruciaal is dat dit gebeurt rond de tijd dat de vroegmoderne mensen uit Afrika tevoorschijn kwamen en in contact kwamen met Neanderthalers. Hoewel het moeilijk is om definitief te bewijzen, gelooft Pimenoff dat ze onmiddellijk seksueel overdraagbare aandoeningen begonnen te ruilen – en dat de splitsing in de varianten van HPV-16 het feit weerspiegelt dat we type A hebben verworven van hun antincendanten.

Op basis van de manier waarop HPV-virussen tegenwoordig worden verspreid, vermoedt hij dat het virus niet slechts één keer op mensen is overgedragen, maar bij veel verschillende gelegenheden.

“Het is zeer onwaarschijnlijk dat het maar één keer is gebeurd, omdat het dan waarschijnlijker is dat de overdracht niet verder zal overleven”, zegt Pimenoff. “Deze seksuele ontmoetingen moeten nogal typisch zijn geweest in Eurazië, in gebieden waar beide menselijke populaties aanwezig waren.”

Het is intrigerend dat Pimenoff ook gelooft dat de verwerving van type A van Neanderthalers verklaart waarom het zo kankerachtig is bij mensen – omdat we het relatief recent voor het eerst zijn tegengekomen, is ons immuunsysteem nog niet geëvolueerd om de infectie te kunnen verwijderen.
In feite heeft seks met Neanderthalers ons mogelijk een aantal andere virussen nagelaten, waaronder een oud familielid van HIV . Maar het is niet nodig om boos te zijn op onze lang verloren familieleden, want er zijn ook aanwijzingen dat we ze SOA’s hebben gegeven – inclusief herpes .

Seksuele organen

Hoewel het misschien dom lijkt om je af te vragen hoe de Neanderthaler penissen en vagina’s er uit zagen, zijn de geslachtsdelen van verschillende organismen het onderwerp geweest van een enorme hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek; op het moment van schrijven leverde het zoeken naar “penisevolutie” op Google Scholar 98.000 resultaten op, terwijl “vagina-evolutie” 87.000 opleverde.

Het blijkt dat de geslachtsorganen van een dier verrassend veel kunnen onthullen over hun levensstijl, paarstrategie en evolutionaire geschiedenis – dus het stellen van vragen over hun uitrusting is gewoon een andere manier om ze te begrijpen.

Het dierenrijk bevat een caleidoscopisch scala aan fantasierijke ontwerpen. Deze omvatten de argonaut-octopus en zijn wormachtige afneembare penis, die alleen kan zwemmen om te paren met vrouwtjes – een praktisch kenmerk waarvan wordt aangenomen dat het is geëvolueerd omdat de mannetjes slechts ongeveer 10% van de grootte van hun minnaars zijn – en de drievoudige vagina’s van kangoeroes, waardoor het voor vrouwtjes mogelijk is om eeuwig zwanger te zijn.

Een manier waarop menselijke penissen ongebruikelijk zijn, is dat ze glad zijn. Onze naaste verwanten, gewone chimpansees en bonobo-chimpansees – met wie we ongeveer 99% van ons DNA delen – hebben “penisstekels”. Deze kleine weerhaakjes, die zijn gemaakt van dezelfde stof als huid en haar (keratine), worden verondersteld te zijn geëvolueerd om het sperma van concurrerende mannetjes te verwijderen, of om de vagina van het vrouwtje lichtjes te irriteren en haar een tijdje uit te stellen om weer seks te hebben .

Men denkt dat penisstekels het nuttigst zijn bij promiscue soorten, waar ze mannetjes kunnen helpen hun kansen op reproductie te maximaliseren
In 2013 ontdekten wetenschappers dat de genetische code voor penisstekels ontbreekt in Neanderthaler- en Denisovan-genomen, net als bij moderne mensen, wat suggereert dat het minstens 800.000 jaar geleden uit onze collectieve voorouders verdween. Dit is significant, omdat men denkt dat penisstekels het nuttigst zijn bij promiscue soorten , waar ze mannen kunnen helpen te concurreren met anderen en de kansen op voortplanting te maximaliseren. Dit heeft geleid tot speculatie dat Neanderthalers en Denisovans – net als wij – meestal monogaam waren .

Slapen

Er zijn echter aanwijzingen dat Neanderthalers meer sliepen dan moderne mensen. Studies bij foetussen hebben aangetoond dat de aanwezigheid van androgenen zoals testosteron in de baarmoeder de ‘cijferverhouding’ van een persoon als volwassene kan beïnvloeden – een maatstaf voor hoe de lengte van hun wijsvinger en ringvinger zich verhouden, berekend door de eerste te delen door de tweede. In een omgeving met een hoger testosteron hebben mensen de neiging om met lagere verhoudingen te eindigen. Dit geldt ongeacht het biologische geslacht.
Sinds deze ontdekking zijn er verbanden gevonden tussen cijferverhoudingen en aantrekkelijkheid van het gezicht, seksuele geaardheid, het nemen van risico’s , academische prestaties , hoe empathisch vrouwen zijn, hoe dominant mannen lijken, en zelfs de grootte van hun testikels – hoewel sommige onderzoeken op dit gebied dat wel zijn. controversieel .

Mensen zijn in grote lijnen monogaam, dus de onderzoekers suggereerden dat er mogelijk een verband bestaat tussen de cijferverhouding van een soort en seksuele strategie. Als ze gelijk hebben, waren Neanderthalers – die verhoudingen tussen de twee groepen hadden (0,928) – iets minder monogaam dan zowel de vroege moderne als de huidige mensen.

Uitsterven

Er wordt nu gedacht dat het uitsterven van de Neanderthalers ongeveer 40.000 jaar geleden gedeeltelijk werd veroorzaakt door onze wederzijdse aantrekkingskracht, evenals door factoren zoals plotselinge klimaatverandering en inteelt.

Een opkomende theorie is dat ziekten die door de twee ondersoorten worden gedragen – zoals HPV en herpes – aanvankelijk een onzichtbare barrière vormden, waardoor ze hun territorium niet konden uitbreiden en mogelijk in contact konden komen. In de weinige gebieden waar ze elkaar overlapten, kruisten ze elkaar en vroegmoderne mensen verwierven nuttige immuniteitsgenen die het plotseling mogelijk maakten om verder te gaan.

Maar Neanderthalers hadden niet zoveel geluk – modellen suggereren dat als ze in het begin een hogere ziektelast hadden, ze mogelijk langer kwetsbaar bleven voor deze exotische nieuwe soorten, ongeacht de kruising – en dit betekent dat ze vastzaten. Uiteindelijk bereikten de voorouders van de huidige mensen hun territoria en vernietigden ze.

Een ander idee is dat we hun relatief kleine populatie geleidelijk hebben opgenomen in die van de vroegmoderne mensen. Ze hadden tenslotte al grotendeels onze Y-chromosomen en mitochondriën geadopteerd, en minstens 20% van hun DNA bestaat nog steeds in levende mensen.

Bronnen

https://www.bbc.com/future/article/20210112-heres-what-sex-with-neanderthals-was-like

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge