Hoe maagdelijkheid een gestigmatiseerde status kreeg

Hoe een beter reukvermogen tot meer orgasmes kan leiden
Seksuele compatibiliteit bij het begin van de relatie is niet het enige wat telt
horoscope, astrology, zodiac

geralt (CC0), Pixabay

Nog niet zo lang geleden was maagdelijkheid een felbegeerde eigenschap voor een toekomstige romantische partner. Seksuele onervarenheid werd gewaardeerd, terwijl seksuele ervaring vaak als een dealbreaker werd beschouwd, vooral voor het huwelijk. Hoewel het in sommige culturen nog als een belangrijk thema wordt benadrukt, zijn voor de meeste westerlingen de tijden enorm veranderd. Dat schrijft Justin Lehmiller in zijn blog waar hij verwijst naar onderzoek.

Hij haalt onderzoek aan dat suggereert dat maagdelijkheid in veel westerse culturen haar begeerde status heeft verloren. Zoals hoger gemeld moet je wel opmerken dat de opvattingen over maagdelijkheid per cultuur verschillen en dat maagdelijkheid in veel delen van de wereld nog steeds als een gewaardeerde status wordt beschouwd, vooral voor vrouwen. 

In een onderzoek onder 5.000 heteroseksuele volwassenen in de Verenigde Staten meldden zowel mannen als vrouwen dat het onwaarschijnlijk is dat ze een relatie zouden aangaan met iemand die nog maagd is – en in feite zeiden mannen (vergeleken met vrouwen) dat ze zelfs minder bereid waren om met een maagd te daten [1].

Ook zeiden mensen die zelf maagd waren dat ze minder bereid zouden zijn om met een maagd te daten dan iemand die seksueel ervaren is. Met andere woorden, zelfs maagden zeiden dat ze geen andere maagden wilden daten. 

In een tweede onderzoek onder meer dan 500 heteroseksuele volwassenen voelden degenen die nog geen seks hadden gehad zich het meest gestigmatiseerd over hun seksuele geschiedenis, terwijl het hebben van meer partners niet gekoppeld was aan het voelen van meer stigma. Dit is op zich een interessante bevinding, gezien de manier waarop we veel horen over het concept van ‘slutshaming’. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat slutshaming niet bestaat. Het is alleen dat, in ieder geval in deze studie, onervarenheid in verband werd gebracht met meer stigma te voelen dan juist ervaring in seks te hebben. Dit laatste werd meer gewaardeerd dan nog geen enkele ervaring te hebben.

Waarom is er zo’n grote verschuiving geweest in de houding ten opzichte van maagdelijkheid? Gedeeltelijk komt dit doordat seks buiten het huwelijk nu als normatief wordt beschouwd. De overgrote meerderheid van de mensen doet het tegenwoordig, en weinig mensen zijn seksueel onervaren tegen de tijd dat ze trouwen.

Bovendien wachten mensen langer dan ooit om te trouwen (en velen kiezen ervoor om helemaal niet te trouwen), dus het wordt niet langer als haalbaar beschouwd om te wachten tot het huwelijk om seks te hebben. Dit is vooral het geval als je bedenkt dat de gemiddelde leeftijd van het eerste huwelijk in de VS nu de  dertig nadert. Dit verklaart waarschijnlijk de opiniepeilingen waaruit blijkt dat de overgrote meerderheid van de Amerikaanse volwassenen (ongeveer driekwart) nu zegt dat seks buiten de het huwelijk moreel aanvaardbaar is. 

Wat mensen tegenwoordig zoeken in een huwelijkspartner is ook tot op zekere hoogte veranderd. Onze verwachtingen zijn hoger dan ooit. Mensen willen niet alleen iemand die hun beste vriend wordt, maar ook de beste sekspartner van hun hele leven ontmoeten. Als gevolg hiervan wordt het hebben van een partner met op zijn minst enige ervaring als wenselijk beschouwd.  

De resultaten van dit onderzoek komen overeen met andere onderzoeken die onlangs zijn verschenen. In  een onderzoek waarin mensen bijvoorbeeld werd gevraagd om hun bereidheid om een ​​relatie te beginnen met partners met verschillende niveaus van seksuele ervaring, beoordeelden deelnemers degenen met 0 partners en die met 8+ partners als minder wenselijk dan degenen met een tussenliggende sekspartnerservaring. 

Met andere woorden, de meeste mensen zeggen dat ze een partner willen die ervaren is, maar niet “te ervaren”. Er lijkt hier een Goudlokje-fenomeen in het spel te zijn: mensen willen iemand met precies het juiste niveau van seksuele ervaring, niet te weinig of te veel. 

Dat gezegd hebbende, er is niets inherent mis met seksueel ervaren of onervaren zijn – en ervaren zijn betekent niet noodzakelijk dat je seksueel vaardiger bent. Seks hebben gehad en goed zijn in seks, zijn verschillende dingen. Houd er ook rekening mee dat ‘sekspositief’ zijn betekent dat je mensen met verschillende seksuele attitudes, gedragingen of waarden niet beoordeelt.

Het is ook de moeite waard om te vermelden dat de term ‘maagdelijkheid’ zelf om vele redenen uit de gratie raakt, onder meer omdat het impliceert dat er iets ‘verloren’ gaat wanneer iemand seks heeft, of dat seks je op de een of andere manier minder ‘puur’ maakt. Om deze reden wordt in plaats daarvan de term ‘seksueel debuut’ steeds vaker gebruikt, vooral in wetenschappelijke geschriften over dit onderwerp. De term maagdelijkheid wordt nog steeds in niet-academische teksten gebruikt, soms alleen omdat ‘seksueel debuut’ nog niet zo algemeen wordt erkend en begrepen – maar het is een feit  dat voor de eerste keer seks hebben niet noodzakelijkerwijs betekent dat je verliest iets of  ‘veranderd’ bent en zeker niet dat je daardoor een slechtere partner zou zijn. Integendeel het wijst er op dat je al een zekere ervaring hebt, dat je geen ‘zielige’ eenzame wanhopig op zoek naar seks partner bent. Maar let op : als je partner teveel seksuele ervaringen heeft gehad, daalt de waarde opeens weer terug heel fel.

[1] Gesselman, A. N., Webster, G. D., & Garcia, J. R. (2017). Has virginity lost its virtue? Relationship stigma associated with being a sexually inexperienced adult. The Journal of Sex Research, 54(2), 202-213.

Bron

Justin Lehmiller https://www.lehmiller.com/blog/2021/5/3/how-virginity-became-a-stigmatized-status-in-the-us

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge