Hoe merk je dat je partner zin heeft in seks?

Koppels en 65-plussers zijn het gelukkigst
Mannen zien overal borsten
couple, kiss, together

Free-Photos (CC0), Pixabay

Soms is het duidelijk dat je partner geïnteresseerd is in het hebben van seks via een verleidelijke look of speciaal huidtintje. Maar op andere momenten is het niet duidelijk of het ‘vanavond niet schat is’. Maar vaak, te midden van ons drukke leven, verantwoordelijkheden op het werk, en  verzorgen van kinderen, kan het veel minder duidelijk zijn hoe geïnteresseerd onze partner is bij het betrekken in seks. Amy Muise deed onderzoek naar  hoe nauwkeurig mensen het signaal van seks willen oppakken en hoe de perceptie van seksueel verlangen van een partner  geassocieerd wordt met relatie tevredenheid en commitment.

Al het het verleden onderzoek naar de perceptie van seksuele belangstelling heeft zich gericht op de eerste ontmoetingen tussen mannen en vrouwen, dat wil zeggen, mannen en vrouwen die elkaar voor de eerste keer ontmoeten. De resultaten zijn zeer consistent: mannen hebben de neiging om een seksuele overperceptie te maken van de seksuele interesse in het gedrag van een vrouw dan de vrouwen zelf rapporteren. Het grootste deel van dit onderzoek is gebaseerd op de evolutionaire psychologie en legt deze bevindingen uit als gevolg van het feit dat het beter (in termen van de mannen op de kansen voor een aansluiting met een goede partner en het hebben van kinderen) voor mannen is om bij een potentiële partner de mogelijkheid tot seks te zien  dan een vrouw te missen die geïnteresseerd is in seks als ze dachten dat het niet zo was, dus, mannen hebben de neiging om het zekere voor het onzekere te nemen en gaan overpercipiëren.

Het werkt echter anders in  bestaande relaties. Bij drie studies op lange termijn bleek dat bij paren die al lang samen zijn het juist het tegenovergestelde is. Mannen gaan de seksuele interesse van hun partner onderpercipiëren. Mannen hebben de neiging om hun partner als minder geïnteresseerd in seks te zien dan dat die partner zelf rapporteert.

Een mogelijke verklaring is dat daardoor mannen voor zichzelf ontgoocheling willen besparen en ze het hebben van seks minder belangrijk vinden voor de relatie dan het blijven in stand houden van een goede relatie.

Interessant is dat wanneer mannen het seksueel verlangen hun romantische partner onderpercipiêren, hun partners meer tevredenheid voelden in de relatie en zich meer inzetten voor de relatie.  Waarschijnlijk gaan mannen die denken dat hun vrouw geen zin heeft in seks, hun partner meer verleiden en meer betrokkenheid in de relatie tonen.

1Muise, A., Stanton, S. C. E., Kim, J. J., & Impett, E. A. (2016). Not in the mood? Men under (not over) perceive their partner’s sexual desire in established relationships. Journal of Personality and Social Psychology, 110, 725-742.

2Haselton, M. G., & Buss, D. M. (2000). Error management theory: A new perspective on biases in cross-sex mind reading. Journal of Personality and Social Psychology, 78, 81–91. http://dx.doi.org/10.1037/0022-3514 .78.1.81

3Byers, E. S., & Heinlein, L. (1989). Predicting initiations and refusals of sexual activities in married and cohabiting heterosexual couples. Journal of Sex Research, 26, 210–231. http://dx.doi.org/10.1080/ 00224498909551507

4Baumeister, R. F., Catanese, K. R., & Vohs, K. D. (2001). Is there a gender difference in strength of sex drive? Personality and Social Psychology Review, 5, 242–273. http://dx.doi.org/10.1207/S15327957PSPR0503_5

Bronnen

http://www.scienceofrelationships.com/home/2016/5/18/do-you-know-when-your-partner-is-in-the-mood-for-sex.html

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge