Hoe vaak moet je seks hebben?

Hoe lang moet seks duren?
Goed genoeg seks

Psychologie Magazine vroeg vijfhonderd mensen wat zij vonden van hun seksleven. sun29Nederlanders geven hun seksleven slechts een mager zesje. Ruim een derde vindt dat zijn seksleven beter zou zijn als hij of zij vaker de liefde zou bedrijven.

Seks is fijner dan lezen of een goed gesprek, we doen ‘het’ gemiddeld twee keer per week, en bijna alle mannen willen een grotere penis… We denken de waarheid over seks wel te kennen, maar het is de vraag of dat zo is.

Want als het over hun liefdesleven gaat, geven mensen vaak sociaal wenselijke antwoorden – niemand loopt er graag mee te koop dat hij sinds de geboorte van de jongste zelfs één keer per maand niet meer haalt, of dat hij zich na een lange werkdag liever over sudoku’s buigt.

Hoe ziet ons seksleven er werkelijk uit? Om dat te achterhalen liet Psychologie Magazine vijfhonderd mensen tussen 18 en 69 jaar een vragenlijst op internet invullen. Ze vroegen hen – bijna letterlijk – het hemd van het lijf. Omdat deelname geheel anoniem was, gaat men ervan uit dat de antwoorden openhartig zijn. De vijfhonderd zijn representatief voor alle Nederlanders: jong en oud, met en zonder relatie, homo- en heteroseksueel, hoger en lager opgeleid. De uitkomst geeft dus een kijkje in bed bij heel Nederland: van de jonge moeder die net voorbij fietste, tot de groenteman op de hoek van de straat.

Vooral hij wil vaker
Als Nederlanders hun seksleven een rapportcijfer moeten geven, krijgt dat gemiddeld een heel magere voldoende: een 5,9! Dat komt aan de ene kant doordat singles – een kwart van de Nederlanders – gemiddeld maar een 4,6 geven. Zonder (vaste) sekspartner is er toch minder te beleven in bed. Maar ook de mensen met een relatie gaven gemiddeld maar iets meer dan een voldoende: een 6,4.

Waar komt die ontevredenheid vandaan? Ze willen vooral meer seks, zo blijkt: ruim een derde van de Nederlanders, 36%, zegt dat zijn seksleven beter zou zijn als hij of zij vaker de liefde zou bedrijven. Van de mannen geeft 39% dat aan, van de vrouwen is dat 33%. En dat ligt niet alleen aan de singles, van wie 43% vaker zou willen: ook van de mensen met een vaste partner wil 34% vaker vrijen.Bij de singles zijn het mannen en vrouwen, maar in een relatie zijn het vooral mannen die vaker willen vrijen. Dat blijkt ook uit het Psychologie Magazine-onderzoek: 42% van de mannen zou willen dat zijn partner vaker zin had – terwijl maar 16% van de vrouwen dat zegt.

Hoge verwachtingen
Hoe veel – of hoe weinig – doen we ‘het’ dan? Het gemiddelde van twee keer per week dat de standaard lijkt te zijn, blijkt een fabeltje. Men vroeg de deelnemers hoe vaak ze de afgelopen veertien dagen seks hadden gehad met een partner; een periode die niet zó kort is dat het lijkt alsof mensen nooit seks hebben als het er in die tijd toevallig niet van kwam, maar ook niet zo lang dat mensen het zich het niet meer kunnen herinneren. En dan blijkt dat men gemiddeld één keer per week seks had – mensen met een vaste relatie gemiddeld 1,3 keer.

Ook hier blijkt het verschil tussen wens en werkelijkheid: meer dan de helft van de Nederlanders, 52%, zou het liefst meerdere keren per week seks willen, terwijl maar iets meer dan een kwart, 27%, zegt dat ook werkelijk te doen. En voor wie denkt dat echt iedereen ‘het’ doet behalve zijzelf: een op de vijf mensen had het afgelopen half jaar helemaal geen seks gehad met een partner, en van de mensen met een relatie is dat een op de twintig.

Seksonderzoeker Ellen Laan denkt dat ons lage rapportcijfer misschien voortkomt uit hoge verwachtingen: ‘Veel mensen denken dat ze minder vaak, of minder spectaculaire, seks hebben dan anderen en dat er daarom iets mis met hen is. Dat gemiddelde van een keer per week kan daarom een opluchting zijn: hé, ik “hoef” geen twee keer om normaal te zijn! Maar het brengt ook weer het gevaar met zich mee dat we een nieuwe norm krijgen: één keer per week.’

Naarmate stellen langer bij elkaar zijn, vrijen ze minder vaak en neemt de tevredenheid met hun seksleven ook af. Stellen die minder dan vijf jaar samen zijn doen het gemiddeld 1,7 keer per week en geven hun liefdesleven een 7. Maar het scheelt niet heel veel: mensen met een relatie van dertig jaar of langer vrijen gemiddeld nog steeds één keer in de week, en geven hun seksleven gemiddeld een 5,9. Voor wie vreest dat hij na de zestig de seks vaarwel kan zeggen: van de zestigers doet 78% ‘het’ nog steeds.

Te moe om te vrijen
Het moet ook gezegd: tweederde van de Nederlanders is wél tevreden over hoe vaak ze seks hebben. Een chronisch sekstekort lijkt dus niet de enige reden voor onze magere voldoende. Wat scheelt er nog meer? ‘Moe!’ verzucht een kwart van de Nederlanders. Vooral vrouwen (30%) en dertigers (44%) geven aan dat hun seksleven zou opknappen als ze minder vaak moe zouden zijn. Moeten we, als we na een dag rennen en sloven uitgeblust in bed ploffen, ons toch maar over die moeheid heen zetten? Ons storten in urenlange erotiek in plaats van het af te raffelen met een vluggertje?

Lees hier het volledige rapport

Bronnen

http://www.psychologiemagazine.nl/web/Artikelpagina/Seksonderzoek-Psychologie-Magazine.htm

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending.

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.