Hoe weet je dat je partner in de stemming is voor seks?

Worden borsten groter dan vroeger bij de huidige vrouwen?
Vrijgevigheid leidt tot meer seks of is het omgekeerd

Bron www.flickr.com

Soms is het duidelijk dat onze partner geïnteresseerd is in het hebben van seks doordat een verleidelijke look of speciaal hintje geven. Maar andere keren kan het duidelijk zijn dat vanavond niet de nacht is – de partner vermijdt contact, gaat zich gewoon omdraaien en gaat slapen. Maar vaak, te midden van onze drukke levens, werkverantwoordelijkheden en kinderen om voor te zorgen, kan het veel minder duidelijk zijn hoe geïnteresseerd onze partner is in het omgaan met seks.

In een recente reeks onderzoeken, hebben wetenschappers gekeken naar hoe nauwkeurig mensen zijn in het oppikken van de interesse van hun partner in seks en hoe percepties van het seksuele verlangen van een partner worden geassocieerd met tevredenheid en betrokkenheid van relaties.1

Al het eerdere onderzoek naar percepties van seksuele interesse richtte zich op de eerste ontmoetingen tussen mannen en vrouwen, dat wil zeggen dat mannen en vrouwen de seksuele interesse beoordelen van een persoon die ze voor de eerste keer ontmoeten.

De resultaten zijn zeer consistent: mannen vertonen een neiging tot seksuele overperceptie wanneer ze een grotere seksuele interesse in het gedrag van vrouwen waarnemen dan ze zelf meldt. Het merendeel van dit onderzoek is gebaseerd op evolutionaire psychologie en verklaart deze bevindingen als een weerspiegeling van het feit dat het duurder is (in termen van de kansen van mannen om te paren met een goede partner en kinderen krijgen) dat mannen een mogelijke paringsmogelijkheid missen dan te ervaren dat een vrouw  geïnteresseerd is in seks als ze dat eigenlijk niet is; dus hebben mannen de neiging zich te vergissen aan de kant van overperceptie.2

Onderzoekers vermoedden echter dat de dingen anders zouden kunnen werken in de context van gevestigde relaties. Over drie onderzoeken van gevestigde koppels op lange termijn ontdekten ze dat mannen zich vergissen in de richting van de tegenovergestelde vooroordelen; in het bijzonder ondermijnen ze het seksuele verlangen van hun romantische partner. Dat wil zeggen, mannen hebben de neiging om hun romantische partner minder geïnteresseerd in seks te zien dan hun partnerrapporten. Daarentegen hebben vrouwen over het algemeen niet de neiging om het verlangen van hun partner te overzien of te ondermijnen.

Een mogelijke verklaring voor de vooroordelen van mannen met betrekking tot seksuele onderdrukking in gevestigde relaties is dat het onderkennen van het seksuele verlangen van een partner kan helpen zelfgenoegzaamheid te voorkomen en mensen gemotiveerd te houden om de interesse van hun partner te wekken.

Als een persoon bijvoorbeeld te snel weet hoe geïnteresseerd zijn partner is in het hebben van seks, kunnen ze het gevoel hebben dat ze niets hoeven te doen om de stemming te bepalen of de interesse van hun partner aan te trekken. Maar als een persoon ziet dat zijn partner minder begeerte heeft dan ze feitelijk melden, kan de persoon een beetje extra moeite doen om hun seksuele interesse te laten ontbranden. In alle drie studies vond men aanwijzingen dat de voorkeur voor seksuele onderkenning werd geassocieerd met voordelen voor relaties (met name wanneer het mannen waren die de wens van hun partner te wensen overhielden).

Interessant is dat, wanneer mannen het seksuele verlangen van hun romantische partner niet onderkenden, hun partners zich meer tevreden en toegewijd voelden voor de relatie. Er is meer onderzoek nodig om erachter te komen wat mannen precies doen, wat geassocieerd is met het gevoel dat hun partners zich meer tevreden voelen, maar het is mogelijk dat wanneer mannen hun partner als minder seksueel zien dan hun partner daadwerkelijk meldt, mannen dingen doen om hun partner zich speciaal te laten voelen en hun meer te verleiden, en op zijn beurt voelt de partner zich meer tevreden en betrokken bij de relatie.

Een andere mogelijke verklaring is dat mannen een vooroordeel van seksuele onderkenning vertonen om te voorkomen dat ze voor seks worden afgewezen. Een van de kosten van het overtreffen van het seksuele verlangen van een partner is dat de persoon seks kan beginnen op een moment dat zijn partner niet in seks geïnteresseerd is en het risico loopt afgewezen te worden.

Over het algemeen heeft seksuele afwijzing de neiging geassocieerd te worden met een lagere relatie en seksuele tevredenheid.3

In feite ontdekten de onderzoekers dat op dagen waarop mannen (en vrouwen) meer gemotiveerd waren om seksuele afwijzing te vermijden, ze een sterker vooroordeel van seksuele onderkenning vertoonden. Dat wil zeggen, wanneer mensen meer gemotiveerd waren om niet door hun partner te worden afgewezen, ondergingen zowel mannen als vrouwen het verlangen van hun partner, in vergelijking met wanneer ze minder gemotiveerd waren om seksuele afwijzing te vermijden.

Omdat seksuele afwijzing de neiging heeft om te worden geassocieerd met negatieve consequenties voor relaties, is het mogelijk dat een van de functies van het gebrek aan vooroordelen is om de frequentie van seksuele afwijzing te verminderen en uiteindelijk helpt om de relatie te behouden.

Tot slot, een reden waarom de onderzoekers vermoedden dat mannen een seksuele onderkenningsvooroordeel zouden vertonen in gevestigde relaties en vrouwen dat niet zou doen, is omdat mannen een hoger seksueel verlangen hebben dan vrouwen.4

Mensen met een hoger seksueel verlangen moeten meer gemotiveerd zijn om de seksuele interesse van hun partner te wekken. om seksuele afwijzing te voorkomen. In feite ontdekten de onderzoekers dat de effecten verschilden op basis van iemands algemene niveau van seksuele begeerte.

Omdat mannen over het algemeen hogere seksuele verlangens melden dan vrouwen, zou dit een reden kunnen zijn waarom mannen een sterkere neiging tot overperceptie vertonen in vergelijking met vrouwen. Kortom, afstemming op de seksuele behoeften en verlangens van een partner kan een uitdaging zijn. Maar het lijkt erop dat bevooroordeelde percepties van de seksuele begeerte van een partner enige functie kunnen hebben voor het onderhouden van relaties. In het bijzonder kan de vooroordelen over seksuele onderkenning helpen bij het beheren van de zorgvuldige balans tussen het nastreven van een seksuele band met een partner en het vermijden van seksuele afwijzing.

1Muise, A., Stanton, S. C. E., Kim, J. J., & Impett, E. A. (2016). Not in the mood? Men under (not over) perceive their partner’s sexual desire in established relationships. Journal of Personality and Social Psychology, 110, 725-742.

2Haselton, M. G., & Buss, D. M. (2000). Error management theory: A new perspective on biases in cross-sex mind reading. Journal of Personality and Social Psychology, 78, 81–91. http://dx.doi.org/10.1037/0022-3514 .78.1.81

3Byers, E. S., & Heinlein, L. (1989). Predicting initiations and refusals of sexual activities in married and cohabiting heterosexual couples. Journal of Sex Research, 26, 210–231. http://dx.doi.org/10.1080/ 00224498909551507

4Baumeister, R. F., Catanese, K. R., & Vohs, K. D. (2001). Is there a gender difference in strength of sex drive? Personality and Social Psychology Review, 5, 242–273. http://dx.doi.org/10.1207/S15327957PSPR0503_5

Bronnen

Dr. Amy Muise https://www.luvze.com/do-you-know-when-your-partner-is-in-the-mood-for-sex/

http://psycnet.apa.org/record/2016-22171-006

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge