Leeftijd van ontmaagding is (deels) genetisch bepaald

Dopingproduct Meldonium blijkt ook goed voor seksleven
Ocytocine: niet enkel knuffelhormoon, ook behoorlijk negatieve eigenschappen…

coloringcuties (CC0), Pixabay

Meisjes die zo rond 1880 leefden, werden gemiddeld op hun 18e voor het eerst ongesteld. Inmiddels worden meiden ‘het’ nu tussen hun 12e en 13e reeds.
Sommigen denken dat het aan de betere voeding en gezondheid ligt, anderen wijten het aan de hormonen en chemicaliën in ons milieu.

Oestrogenen zijn immers dol op vet. Daardoor menstrueren meisjes uit lagere sociale klassen vroeger: zij hebben namelijk vaker overgewicht.

Wetenschappers van de Universiteit van Cambridge analyseerden genetische gegevens van 380.000 mensen , meldt MedicalNewsToday. Zij zochten naar de varianten die betrokken zijn bij de timing van de puberteit. Tegelijkertijd werd nagegaan of deze genvarianten ook van invloed zijn op de leeftijd waarop mensen voor het eerst seks hebben, hun eerste kind krijgen en het totale aantal nakomelingen. De onderzoekers van de universiteit van Cambridge zeggen dat 38 DNA-sequenties voor 25 procent bepalend zijn voor de leeftijd waarop mensen voor het eerst seks hebben. Overige factoren kunnen onder andere opvoeding, religie en groepsdruk zijn. De bevindingen werden gepubliceerd in Nature Genetics.

Van het gen CADM2 was reeds bekend dat die invloed heeft op de hersenactiviteit en dat dit samen gaat met de neiging tot riskant gedrag. Daar valt ook seks onder. Van je ouders krijg je dus al of niet een gen mee waardoor je puberteit eerder aanvangt, dat je meer en eerder doet experimenteren met seks en waarbij je gemiddeld ook meer kinderen gaat verwekken dan wel baren. Dat gen is voor 25% bepalend.

Uit een studie van het dna van meer dan 375.000 mensen blijkt dat de menselijke genen mee een invloed hebben op de leeftijd waarop mensen hun maagdelijkheid verliezen. Andere factoren die meespelen zijn de stabiliteit van het gezin, druk van leeftijdsgenoten, geloofsovertuiging en het type persoonlijkheid.

Leeftijdsverschillen

De samenstelling van de genen “legt voor 25 pct de leeftijdsverschillen uit waarop jongeren voor het eerst seks hebben”, aldus Ken Ong van de universiteit van Cambridge. Hij is co-auteur van de studie die maandag gepubliceerd werd in het tijdschrift Nature Genetics.Eerdere onderzoeken toonden al aan dat wie vroeg met seks begint eerder slechte schoolresultaten heeft, of een minder goede fysieke en mentale gezondheid. De meeste onderzoeken beklemtoonden de socio-culturele factoren die meespelen in de leeftijd van de eerste seksuele ervaring, maar ook biologische factoren spelen hierin een rol. “Het is dus een kwart nature, drie kwart nurture”, aldus John Perry, expert aan de universiteit van Cambridge.Van de 38 DNA-sequenties die de leeftijd van de eerste seksuele ervaring mee bepalen waren genen die de reproductieve biologie sturen, zoals de leeftijd van de puberteit. Andere genen sturen dan weer het gedrag en de persoonlijkheid. Een variant van een van die genen, genaamd CADM2, linkte een vroege start van iemand seksleven aan risicovol gedrag en een groot aantal kinderen. Een andere genetische variant lijkt erop te wijzen dat roodharige vrouwen hun maagdelijkheid later verliezen dan andere vrouwen.Het onderzoek toont ook aan dat een vroege puberteit een klein maar rechtstreeks effect heeft op de leeftijd van de eerste seksuele ervaring en het eerste keer ouder worden. “Dit helpt ons bij toekomstige pogingen in preventief optreden om de puberteit van kinderen uit te stellen”, aldus nog Perry.Genetisch bepaald

Het DNA van meer dan 125.000 Britten tussen 40 en 69 werd onderzocht voor het eerste deel van het onderzoek, waar de 38 DNA-sequenties werden bepaald. De vaststellingen werden geverifieerd in een DNA-databank van 250.000 mannen en vrouwen uit de Verenigde Staten en IJsland.

Uit onderzoek werd duidelijk dat het voor 25% genetisch is bepaald wanneer je voor het eerst seks hebt. De andere 75% wordt bepaald door zaken als religie, sociale klasse, omgeving en wellicht groepsdruk. De gemiddelde leeftijd dat mensen voor het eerst seks hebben is 18 jaar.
De onderzoekers vergeleken DNA-gegevens van meer dan 125.000 mensen tussen de 40 en 69 jaar, afkomstig uit een Britse databank. Daarna werden nog 250.000 gegevens van mannen en vrouwen uit IJsland en Amerika bestudeerd om de bevindingen te verifiëren.

Puberteit

De DNA-sequenties hebben invloed op de leeftijd wanneer de drang tot vermenigvuldiging op gang komt. Meestal wanneer de puberteit start en sekshormonen geproduceerd worden.

De bevindingen moeten uitkomst bieden voor jongeren bij hun lichamelijke ontwikkeling. “Dit helpt ons bij het nemen van preventieve maatregelen om de puberteit van jonge kinderen uit te stellen”, aldus onderzoeker John Perry.

De onderzoekers denken dat vroegtijdige puberteit, vaak als gevolg van slechte voeding en obesitas, een kleine, maar directe invloed heeft op de leeftijd waarop jongeren seksueel actief worden. Dit kan leiden tot risicovol gedrag, het krijgen van een bovengemiddeld aantal kinderen, maar ook een lager opleidingsniveau.

Tienerouders

De onderzoekers bestudeerden de seksuele activiteit van 1382 nageslachten van vrouwen die genetisch verwant zijn: ze waren zussen of nichten. Daaruit bleek dat de kinderen die genetisch dicht verwant zijn, meer kans hebben om op dezelfde leeftijd ontmaagd te worden, onafhankelijk van de gezinssituatie. Verschillende eerdere studies toonden aan dat in gezinnen waar de biologische vader afwezig is, kinderen sneller seksueel actief zijn en meer kans hebben om een tienerouder te worden. Daarom werd er in het verleden heftig gedebatteerd over het single moederschap. Dit nieuwe onderzoek trekt dat dus nu in twijfel.

Afwezige vaders

Volgens de onderzoekers dragen de genen die maken dat een man zijn gezin verlaat ook bij tot een vroege seksuele rijpheid. Maar professor Bruce Ellis trekt deze conclusies in twijfel omdat de kinderen van zussen slechts 12,5 procent van hun genen delen. Volgens psycholoog Jay Belsky maakten de onderzoekers de fout niet te kijken naar de combinatie van de genen en het milieu waarin de kinderen werden opgebracht.

Bronnen

https://www.theguardian.com/science/2016/apr/18/genes-influence-the-age-at-which-you-lose-your-virginity-first-sex-dna

https://community.whattoexpect.com/forums/hot-topics-1/topic/age-at-defloration-rising-63929646.html

http://relatie.blog.nl/onderzoek/2016/04/19/ook-je-ontmaagding-is-genetisch-bepaald

http://www.goedgevoel.be/gg/nl/12/Kinderen/article/detail/999963/2009/09/21/Ontmaagding-op-jonge-leeftijd-is-erfelijk.dhtml

http://www.nu.nl/gezondheid/4249295/dna-van-invloed-leeftijd-ontmaagding.html

http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/2679750/2016/04/18/Genen-spelen-mee-een-rol-in-leeftijd-ontmaagding.dhtml

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge