Luchtvervuiling en erectieproblemen

Kleine stappen indicatie van erectieproblemen?
De eerste keer seks bij Vlaamse jongeren: feiten en cijfers

stevepb / Pixabay

Er is weinig bekend over het verband tussen luchtvervuiling en erectiestoornissen (ED), een aandoening die voorkomt bij 64% van de mannen ouder dan 70 jaar en tot op heden zijn er weinig studies gepubliceerd.

Om deze belangrijke kenniskloof aan te pakken, onderzochten wetenschappers Lindsay A. Tallon, Justin Manjourides, Vivian C. Pun, Murray A. Mittleman, Marianthi-Anna Kioumourtzoglou, Brent Coull,en Helen Suhcorresponding de relatie tussen ED en luchtvervuiling bij een groep oudere mannen die deel uitmaakten van het National Social Life, Health and Aging Project (NSHAP), een nationaal representatieve cohortstudie van oudere Amerikanen.

Ze onderzochten de incident-ED-status en deelnemersgegevens bij 412 mannen (leeftijd 57-85). Blootstelling aan fijn stof (PM2.5) werd geschat met behulp van ruimtetijdmodellen op basis van geocodeerde adressen van de deelnemers, terwijl stikstofdioxide (NO2) en ozon (O3) concentraties werden geschat met behulp van de dichtstbijzijnde metingen van het Air Quality System van het Environmental Protection Agency. De associatie tussen luchtvervuiling en incident ED werd onderzocht en er werden logistieke regressiemodellen gebruikt met aangepaste modellen voor ras, opleiding, seizoen, roken, obesitas, diabetes, depressie en het gemiddelde gezinsinkomen van het volkstellingskanaal.

De onderzoekers vonden positieve, hoewel statistisch onbeduidende, associaties tussen PM2.5-, NO2- en O3-blootstellingen en kansen op incident ED voor elk van de onderzochte blootstellingsvensters, inclusief voortschrijdende gemiddelden van 1 tot 7 jaar. Oddsratio’s (OF) voor voortschrijdende gemiddelden van 1 en 7 jaar waren respectievelijk 1,16 (95% BI: 0,87, 1,55) en 1,16 (95% BI: 0,92, 1,46) voor een IQR-toename in PM2,5-blootstellingen. Waargenomen associaties waren robuust naar modelspecificaties en werden niet significant gewijzigd door een van de onderzochte risicofactoren voor ED.
conclusies

Hoewel meer onderzoek nodig is, suggereren de bevindingen een verband tussen blootstelling aan luchtverontreinigende stoffen en incidentele gevallen van ED, een veel voorkomende aandoening bij oudere mannen.

Uit een ander onderzoek op ratten is vastgesteld dat mannen, die worden blootgesteld aan een grote hoeveelheid luchtvervuiling, het moeilijker hebben om een erectie te krijgen. Niet alleen de genitaliën ondervinden problemen, maar ook de longen.

Het onderzoek werd gepubliceerd in ‘The Journal Of Sexual Medicine’. Wetenschappers hebben op veertig ratten getest. Drie groepen van tien ratten werden blootgesteld aan vervuilde lucht. Eén groep gedurende twee uur, de andere vier uur en de laatste zes uur. En dat drie maanden lang.

Door die studie hebben wetenschappers ontdekt dat blootstelling aan luchtvervuiling de bloedsomloop zou verminderen naar de genitaliën. Niet alleen die ondervinden problemen, in het onderzoek ziet men ook de longcapaciteit dalen waardoor je minder goed kan ademen.

Verhuizen naar een rustige straat kan een van de beste dingen zijn die je kunt doen voor je seksleven, volgens de studie in  The Journal of Sexual Medicine.

Onderzoekers van de Universiteit van Guangzhou in China hebben de effecten van uitlaatgassen van motorvoertuigen (VE) op de erectiele prestaties getest – althans bij ratten. Hun oordeel: vervuiling is niet goed voor de erectiele functie. Of, inderdaad, gezondheid in het algemeen.

Voor de studie werden de ratten opgesplitst in vier groepen van 10 individuen, elk blootgesteld aan verschillende niveaus van VE gedurende een periode van drie maanden. De eerste groep (de controle) werd helemaal niet blootgesteld aan VE, terwijl de andere drie werden blootgesteld aan VE gedurende respectievelijk twee uur, vier uur en zes uur per dag, vijf dagen per week. Toen de drie maanden voorbij waren, testten onderzoekers de ratten op longfunctie met een geforceerd pulmonaal manoeuvreersysteem en op erectiefunctie met behulp van elektrische stimulatie.

Het team ontdekte dat de ratten die gedurende vier of zes uur aan VE werden blootgesteld “significante vermindering van de erectiele functie” ondervonden, gemeten in termen van intracaverneuze druk (ICP). De twee groepen vertoonden een verlaagde ICP van 38,6 procent (vier uur) en 45,6 procent (zes uur) in vergelijking met de controlegroep.

De onderzoekers leggen deze slechte prestaties neer op een combinatie van systemische ontsteking, longdisfunctie en verminderde niveaus van stikstofoxidesynthase in het erectiele weefsel. Maar hoewel recent onderzoek ademhalingsaandoeningen heeft gekoppeld aan seksuele functie, hebben ze er zorgvuldig op gewezen dat dit speculatie is en verder onderzoek behoeft.

Natuurlijk moet het ook vanzelfsprekend zijn, maar de tests werden uitgevoerd bij ratten (niet bij mensen) en hoewel er een goede reden is om diermodellen te gebruiken, is het altijd het beste om de bevindingen met een korreltje zout te nemen totdat ze zijn bevestigd in klinische onderzoeken bij mensen. Dit geldt met name omdat eerdere studies een positieve correlatie hebben aangetoond tussen blootstelling aan vervuiling en erectiestoornissen bij ratten die zich niet noodzakelijk heeft vertaald in significante correlaties bij mensen.

De belangrijkste beperking van de voorlopige studie is het VE-blootstellingsmodel. Hoewel verkeersuitlaatgassen de belangrijkste bron van stedelijke luchtvervuiling zijn, konden de onderzoekers de natuurlijke toestand van luchtvervuiling niet volledig nabootsen, merkt het team in de studie op. Anderzijds erkennen ze dat de concentratie van de verontreinigende stoffen in het onderzoek ook heel hoog waren en een ‘dosisrespons’ miste.

Ze merken ook op dat verder goed opgezet onderzoek nodig is om deze bevindingen te bevestigen. Zelfs als je erectiestoornissen uit de vergelijking haalt, is er veel bewijs dat suggereert dat blootstelling aan hoge (of zelfs matige) niveaus van vervuiling een negatief effect op je gezondheid kan hebben, van depressie tot obesitas tot voortijdige sterfte.

Vervuiling kan zelfs een schadelijk effect hebben op onze intelligentie.

Bronnen

https://nl.metrotime.be/2019/02/09/must-read/mannen-opgelet-luchtvervuiling-kan-zorgen-voor-erectiestoornissen/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5316194/

https://www.iflscience.com/health-and-medicine/sorry-fellas-high-pollution-levels-have-been-linked-to-erectile-dysfunction-at-least-in-rats/

https://www.jsm.jsexmed.org/article/S1743-6095(18)31388-2/fulltext

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge