Mannen praten niet met elkaar over seksuele ongemakken

Ocytocine: niet enkel knuffelhormoon, ook behoorlijk negatieve eigenschappen…
Sommige vrouwen zijn minder gestresseerd nadat hun man dood is

SplitShire (CC0), Pixabay

Mannen vinden het knap lastig om persoonlijke kwesties met elkaar te delen. Zelfs over seks wordt veel minder onderling gesproken dan vaak gedacht. Lichamelijke ongemakken zoals erectieproblemen, urineverlies en een afnemend libido zijn helemaal nog een groot taboe. Nederlandse mannen vinden het knap lastig om persoonlijke kwesties met elkaar te delen.

Wat de meeste mannen liever écht niet met hun vrienden in de kroeg bespreken, zijn hun lichamelijke ongemakken. Met name erectieproblemen, urineverlies en een afnemend libido zijn nog een groot taboe.

Met elkaar praten mannen het liefst over sport, hun werk of het nieuws. Over ongemakken praten ze niet omdat ze naar eigen zeggen hier geen behoefte aan hebben, maar ook omdat ze zich ervoor schamen of bang zijn dat het doorverteld wordt.

Meer openheid

“Iedereen krijgt hier mee te maken. Bij vrouwen zijn dit soort onderwerpen, zoals menstruatie, alleen veel beter bespreekbaar”, zegt Marjolijn van Mierlo van TENA Men. “Wanneer er meer openheid is, kunnen de oplossingen ook sneller gevonden worden.”

‘Gewone’ kroegpraat is voor mannen een stuk eenvoudiger dan de ingewikkelde en persoonlijke gespreksonderwerpen van een gemiddelde vriendinnenclub. Ze maken zich over veel zaken ook minder zorgen. Zo zijn ze niet bang voor achteruitgang van hun looks.

Dit en meer blijkt uit het nationaal taboe-onderzoek van TENA Men in samenwerking met Ruigrok NetPanel onder ruim 1000 mannen van 30 t/m 75 jaar.

‘Gewone’ kroegpraat is voor mannen een stuk eenvoudiger dan de ingewikkelde en persoonlijke gespreksonderwerpen van een gemiddelde vriendinnenclub. Mannen staan liever wat luchtiger in het leven. Ze maken zich over veel zaken ook minder zorgen. Zo zijn ze niet bang voor achteruitgang van hun looks, maar hun leven gaat niet altijd over rozen.

Het blijkt namelijk ook dat mannen het uiten van hun emoties moeilijk vinden. Ook vinden ze dat ze harder moeten werken dan vrouwen. Work hard, play hard, zou je denken? Nee hoor, want de zin in seks wordt niet altijd beantwoord.

Wat maakt het leven van een man, volgens henzelf, zwaarder dan dat van een vrouw?

Top-5
1. Moeite om emoties te uiten
2. De zin in seks wordt niet altijd beantwoord
3. Moeten meer en harder werken dan vrouwen
4. Vrouwen maken het leven van mannen onnodig complex
5. Gevoel van eindverantwoordelijkheid voor het gezin voelt als een last op hun schouders

Mannen voelen zich ondanks hun soms lichamelijke ongemakken wél fit. 38% voelt zich zelfs beter dan bij zijn leeftijd zou horen. Ze maken zich wel zorgen om de achteruitgang en daardoor stellen ze een bezoek aan de dokter ook zo lang mogelijk uit.

Ruim een derde van de ondervraagden probeert lichamelijke klachten, zoals erectieproblemen of ongewenst urineverlies te negeren in de hoop dat ze vanzelf over gaan. “Dat is niet verstandig want urineverlies kan ook een signaal zijn van bijvoorbeeld prostaatkanker. Mannen doen er dus goed aan om dit bespreekbaar te maken met hun huisarts en zich te laten adviseren,” zegt Van Mierlo

Mannen gaan als een sneltrein door het leven, maar zij zouden liever veel meer willen genieten van momenten. Meer ‘in het nu leven’, wordt door 43% als eigen verbeterpunt gezien. Ook zouden ze geduldiger (34%) en ook wel opener (26%) willen zijn.

Praten met partner over seksuele problemen

Oudere mannen die met hun partner kunnen praten over hun seksuele problemen, zijn over het algemeen gelukkiger dan mannen die over hun seksuele problemen zwijgen tegenover hun partner. Dit blijkt uit de cijfers van een Amerikaanse studie, waarbij 861 mensen tussen de 57 en 85 jaar bestudeerd werden. Alle mannen die meededen met het onderzoek, hadden ten minste één seksueel probleem. De meeste mannen hadden te maken met een gebrek aan interesse in seks, maar sommige mannen konden bijvoorbeeld ook geen hoogtepunt bereiken, voelden lichamelijke pijn bij het vrijen of hadden moeite de erectie te behouden

Uit het onderzoek is gebleken dat minder dan de helft van de volwassen heren hun seksuele problemen met hun dokter bespreken. Overigens maakt dit niet zo veel uit, want uit het onderzoek is gebleken dat het gesprek met de dokter niet zo veel effect heeft op het geluk van de heren. Praten met de partner of met vrienden heeft hier wel effect op, want mannen die met hun partner of met vrienden over hun problemen praten voelen zich gelukkiger dan mannen die dit niet doen

Meer info over bekkenbodemtherapie voor mannen en vrouwen. (PDF)

Bronnen

http://relatie.blog.nl/onderzoek/2016/04/21/mannen-lullen-liever-niet-over-seks-en-plasproblemen

https://www.plusonline.nl/erectieproblemen/mannen-mijden-gesprekken-over-ongemakken

https://www.gezond.be/bewezen-praten-over-seks-maakt-mannen-gelukkiger/

http://50plusje.blogspot.be/2010/05/oudere-man-gebaat-bij-het-praten-over.html

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge