Meer zin in seks tijdens menstruatie

Japanners hebben minder seks
Seksspeeltjes kunnen mannen helpen met typische mannelijke seksuele problemen.
stockings and garters, garter, sex

Victoria_Borodinova (CC0), Pixabay

Maandstonden zijn zonder enige twijfel een van de vervelendste dingen waar je als vrouw mee te maken krijgt. Voor velen staat het gelijk aan buikkrampen, hoofdpijn, stemmingswisselingen… Niet bepaald een pretje dus. Toch zijn er ook vrouwen die een positief effect ervaren van hun menstruatie.

Merk je dat je tijdens je maandstonden plots meer zin hebt in seks dan tijdens de rest van je menstruatiecyclus? Terwijl vriendinnen het alleen maar hebben over de negatieve gevolgen van hun regels? En voel je je daardoor een beetje raar? Dat is helemaal nergens voor nodig.

Tijdens de vrouwelijke menstruatiecyclus schommelen haar hormonen van dag tot dag. Nu eens heb je weinig oestrogeen, dan weer veel, nu eens weinig progesteron, dan weer veel. Veel vrouwen hebben tijdens hun maandstonden lage waarden oestrogeen en progesteron, waardoor hun zin in seks net afneemt. Maar dat is niet bij iedereen het geval. Zeker bij vrouwen met een korte cyclus kan het gebeuren dat hun vruchtbare periode samenvalt met de laatste dagen van haar menstruatie, waardoor ze tijdens haar maandstonden veel oestrogeen produceert.

Mogelijks is er ook nog een tweede verklaring, namelijk schommelingen in hormoonspiegels.

Als seksdrives het perfect opgestelde plan van je menstruatiecyclus zouden volgen, zou je je het meest sexy voelen 10 tot 13 dagen na het einde van je menstruatie, want dan zou je ovuleren. En, althans vanuit een evolutionair standpunt, draait seks om het maken van baby’s.

Perioden zijn de tijd van de maand waarin de baarmoeder de endometriale voering afscheidt die zich de afgelopen 28 dagen heeft opgebouwd (of meer of minder, omdat periodes allemaal verschillend zijn), wat niet bepaald een ideale omgeving creëert voor een foetus om zich in te nestelen. Je kunt zwanger worden tijdens je menstruatie, maar het is veel minder waarschijnlijk dan op enig ander moment van de maand en zeker niet het moment waarop je lichaam de voortplanting actief aanmoedigt.

Hoewel de wetenschap geen solide antwoord heeft gevonden waarom sommige mensen zich tijdens hun menstruatiecyclus extra opgewonden voelen, komt het in ieder geval gedeeltelijk neer op hormonen, zegt Nicole Bullock.

“Tijdens een normale menstruatiecyclus zullen de meeste vrouwen tijdens de ovulatie een libido-golf voelen. Dit is logisch vanuit reproductief oogpunt”, zegt ze. Vlak voor de eisprong heeft het lichaam van een vrouw het hoogste oestrogeengehalte, waardoor u zich goed voelt. ‘De week van de eisprong is de week dat je je een koningin voelt en de wereld zou kunnen redden’, zegt Dr. Bullock. Je oestrogeen zet je zin in seks in een hogere versnelling.

Aan de andere kant is oestrogeen laag tijdens de week van je menstruatie, en dat geldt ook voor progesteron (het hormoon dat je lichaam voorbereidt op zwangerschap). Het zou dus logisch zijn dat het libido tijdens de menstruatie ook de hele maand laag is, toch? Het libido begint tenslotte af te nemen naarmate vrouwen ouder worden omdat hun hormonen ook afnemen, zegt Dr. Bullock.

Maar, in tegenstelling tot wanneer iemand door de menopauze gaat, nemen niet alle hormonen af ​​tijdens je menstruatie. Je ervaart eigenlijk een kleine toename van testosteron. Hoewel testosteron stereotiep bekend staat als het hormoon waardoor mannen altijd seks willen hebben, hebben vrouwen ook een laag testosterongehalte. Dus de lichte stijging van testosteron tijdens menstruatie kan bij sommige mensen een verhoogd libido veroorzaken. Natuurlijk kunnen er ook andere factoren zijn, waaronder de psychologische effecten van het weten dat periodeseks (meestal) veilig is, en het voordeel van extra lubrificatie.

Wat de reden ook is, er zijn enkele duidelijke voordelen aan het hebben van menstruatieseks. “Het hebben van een verhoogde zin in seks tijdens de menstruatie is misschien niet logisch vanuit reproductief oogpunt, maar misschien wist onze grote schepper dat”, zegt Dr. Bullock. ‘Misschien is het voor onze relatie of gewoon om je goed te voelen.’ Seks gaat tenslotte niet alleen over het maken van baby’s.

Bronnen

https://www.businessinsider.com/why-you-want-to-have-sex-when-on-period-2018-4

https://www.zita.be/nieuws/lifestyle/daarom-hebben-sommige-vrouwen-meer-zin-in-seks-tijdens-hun-maandstonden

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge