Moeder bepaalt seksleeftijd dochters

Canadees VR project leert jongeren omgaan met grensoverschrijdend gedrag
Open paraplu met regendruppels nieuwe emoji in campagne veilige seks
family-515530_960_720

Bron harcourthealth.com

Onderzoek in Nederland heeft aangetoond dat meisjes die een goede band met hun moeder hebben, langer maagd blijven en dus later aan seks beginnen. Vaders hebben blijkbaar minder impact op het seksueel gedrag van hun dochters.

Meisjes die een goede band hebben met hun moeders, beginnen dus later aan seks. Op hun zonen hebben moeders  dan ook weer minder impact. In het algemeen kan je stellen dat adolescenten die een betere ­relatie hebben met hun ouders ­later aan seks beginnen dan jongeren die een minder goede relatie met hun ouders hebben.

Dat tieners die een goede band hebben met hun ouders later aan seks beginnen is wenselijk, want jongeren die pas op latere leeftijd hun eerste seksuele relatie aangaan, hebben meestal veiligere seks – met minder kans op seksueel overdraagbare aandoeningen of ongewenste zwangerschap. Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam publiceerden dit in het medisch-wetenschappelijke blad Pediatrics.

Nieuw is dat de verlate seksuele beginleeftijd vooral geldt voor dochters en hun moeders, meldt onderzoekster Raquel Nogueira Avelar e Silva in het vaktijdschrift Pediatrics. Hoe beter de band met hun moeders, hoe minder groot de kans dat meisjes hun eerste ervaring met geslachtsgemeenschap hebben voor de leeftijd van zestien jaar.

Jongeren die op latere leeftijd hun eerste seksuele relaties aangaan, gaan door een gezondere seksuele ontwikkeling, met minder risico op bijvoorbeeld seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) en tienerzwangerschappen. Ze zijn dan vaak beter op de hoogte van de risico’s van onveilige seks.

Omdat het de moeders zijn  die zich in Nederland doorgaans het meest met de opvoeding van kinderen bezighouden, zien meisjes hun moeder vaak als rolmodel. Dat verklaart mogelijk waarom het effect van moeders op dochters sterker is.

De kans op vroege seks was ook drie keer groter bij kinderen uit een-ouder-gezinnen of van gescheiden ouders, in vergelijking met kinderen die nog bij beide biologische ouders wonen.

Afwezige vaders

Opvallend is dat de relatie die ouders met hun zonen hebben, minder sterk correleert met de timing van de eerste seksuele ervaring van die zonen.  Wellicht laten zonen zich wel door hun vaders beïnvloeden, maar die invloed is niet zo groot omdat vaders minder tijd doorbrengen met hun kinderen dan moeders.

Het onderzoek maakte gebruik van gegevens afkomstig van een gezondheidsenquête die werd afgenomen in 76 scholen in en rondom Rotterdam.

Nogueira gebruikte voor haar onderzoek gegevens van 3.000 kinderen uit de Jeugdmonitor Rotterdam, een langlopend onderzoek naar gezondheid en gedrag van jongeren in Rotterdam en omgeving. Kinderen en hun ouders vulden elk een enquête in, toen het kind 12 jaar was en twee jaar later.

Acht procent van de kinderen had in die twee jaar hun eerste ervaring met geslachtsgemeenschap. Gemiddeld hebben zowel jongens als meisjes in Nederland op hun zestiende hun eerste keer geslachtsgemeenschap.

Volgens Nogueira is dat positief, het betekent ook dat jongeren in Nederland minder geslachtsziekten hebben en dat Nederland het laagste aantal tienerzwangerschappen ter wereld heeft. Dat is behalve door een goede band met de moeder ook te danken aan goede seksuele voorlichting op scholen,  aldus de onderzoekster.Dat dit effect nu wordt vastgesteld bij Nederlandse jongeren, betekent misschien dat er in andere landen nog veel meer winst te behalen is op dit gebied als ouders de band met hun kinderen versterken.

http://www.standaard.be/cnt/dmf20161129_02597839

https://www.nrc.nl/nieuws/2016/11/28/mama-helpt-bij-wachten-met-seks-5559524-a1533969

http://nieuws.vtm.be/binnenland/216327-moederskindjes-hebben-later-seks

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge