Onderzoek: 1 op de 10 vrouwen krijgt orgasme in sportclub

Waarom is seks met de ene partner boeiender dan met de andere?
Saxion studenten over seks, drugs en drank

Een op de tien mannen en vrouwen krijgt wel eens een orgasme tijdens een work-out in de sportschool. Dat blijkt uit een onderzoek van Debby Herbenick, een in seks gespecialiseerde professor die onder meer werkt voor de Universiteit van Indiana.

Barbell_Group_Fitness_Class2

Bron pixabay.com

Herbenick deed het onderzoek in opdracht van het Amerikaanse tijdschrift Men’s Health, dat veel ingezonden brieven kreeg van mensen die af en toe een orgasme krijgen in de sportschool. Iets minder dan 10 procent van de ondervraagde sportschoolbezoekers, zowel mannen als vrouwen, bleek bekend te zijn met dit verschijnsel, schrijft International Business Times.

Over de oorzaak van een door een work-out opgewekt orgasme hebben wetenschappers geen eenduidige verklaring. Volgens Herbenick wordt de stimulans in ieder geval niet veroorzaakt door het schuren van kleding. In haar boek The Coregasme Workout: The Revolutionary Method for Better Sex through Exercise, dat in juni dit jaar uitkwam, schrijft ze dat het orgasme het resultaat zou zijn van oefeningen met de buikspieren.


Ze stelt dat de lichaamsbeweging de interne delen van het lichaam stimuleert, zoals de zenuw die gelinkt wordt aan orgasmes.

Opmerkelijk in het onderzoek is dat sommige mannen aangeven ook zonder erectie een orgasme krijgen. Herbenick adviseert tien minuten te stoppen met sporten als je een orgasme aan voelt komen.

Maar klopt dit wel allemaal. De Volkskrant deed een nauwkeurig onderzoek en nuanceert toch een en ander.

De opmerkelijke statistiek wordt genoemd in het nieuwe boek van Debby Herbenick die als expert op het gebied van menselijke seksualiteit regelmatig in de Amerikaanse media verschijnt. In The Coregasm Workout legt Herbenick uit hoe sporten kan bijdragen aan een beter seksleven. De term ‘coregasm’ verwijst naar het bereiken van een hoogtepunt tijdens oefeningen met de buikspieren.

Herbenick schrijft in haar introductie dat uit de door de Universiteit van Indiana uitgevoerde National Survey of Sexual Health and Behavior (NSSHB) van 2014 onder tweeduizend Amerikanen naar voren komt dat 10 procent van mannen en vrouwen wel eens een orgasme heeft gehad tijdens het sporten. Een nog groter aantal was wel eens opgewonden geraakt tijdens een fitnessoefening.

Dat spontane orgasmes tijdens het sporten voorkomen, is geen verrassing. Een eerdere studie van Herbenick naar het fenomeen bij vrouwen haalde in 2012 de media. Toen gaf ongeveer 20 procent aan het weleens te hebben ervaren, maar die groep was niet representatief. Het ging Herbenick er toen ook niet om prevalentie aan te tonen, maar om te bewijzen dat het vrouwelijk orgasme niet per se verbonden hoeft te zijn aan een seksuele situatie of fantasieën. De meerderheid van de vrouwelijke deelnemers die toen zei weleens een orgasme of opwinding tijdens het sporten te hebben meegemaakt, had op dat moment namelijk geen seksuele gedachten.

‘Het fenomeen dat genitaliën kunnen reageren zonder dat er sprake is van een seksuele context is niet zo vreemd’, zegt universitair hoofddocent en seksuoloog aan het AMC Amsterdam Ellen Laan. ‘Het is bijvoorbeeld bewezen dat extreme angst ook een spontane genitale respons kan veroorzaken.’

Volgens Laan heeft een ‘sportgasme’ te maken met spontane contracties van de bekkenbodem. ‘Dat zou verklaren dat mannen het kunnen ervaren zonder dat er per se sprake is van een erectie of zaadlozing.’ Het gaat dan om een intensieve sportoefening waarbij er geen sprake is van genitale stimulatie door bijvoorbeeld strakke kleding of een fietszadel, maar wel van het zo sterk aanspannen van de bekkenbodemspieren dat ze spontaan gaan samentrekken. In de studie van Herbenick uit 2011 zei bijna de helft van de vrouwen het hoogtepunt te hebben ervaren tijdens buikspieroefeningen, waarbij de bekkenbodem sterk wordt aangespannen.

Ook Cosmopolitan deed onderzoek.

In de loop van de jaren als seks columnist [voor onder meer Men’s Health en Kinsey Confidential], kreeg Heather Wood Ruduplh vragen van vrouwen die orgasmes hadden in de sportschool en wilden weten wat er met hen gebeurde en of het normaal was.

We hebben niet echt veel goede methodes om de opwinding van vrouwen te versterken. Er zijn verschillende farmaceutische bedrijven geweest die  geprobeerd hebben medicijnen te maken en tot dusverre zijn er geen goedgekeurd door de FDA. In de mate dat lichaamsbeweging, die veilig en gezond is en vrij beschikbaar is voor mensen, de opwinding zou kunnen verbeteren, zou dat wel interessant lijken.

Wat is een coregasme?
We weten dat het orgasmen zijn. We weten dat voor vrouwen ze over het algemeen het meest lijken op orgasmes van vaginale geslachtsgemeenschap, maar ze hebben de neiging zich doffer, minder intens en meer tintelend te voelen. Ze lijken ongeveer net zo lang mee te gaan [als een orgasme tijdens seks]. Ze lijken orgasmes te zijn die ontstaan ​​door oefeningen die veel van de buikspieren vereisen.

Hoe kan een kerntraining een orgasme creëren?
Men weet niet welke specifieke spieren dit veroorzaken. Op een dag zullen we hopelijk meer leren over hoe de spieren samenwerken met de zenuwen. Maar tot die tijd weten we dat er heel duidelijke bewegingspatronen zijn. Dit gebeurt bijna nooit bij de derde of vierde crunch. Het gebeurt wanneer je je spieren vermoeit om kernoefeningen te doen. Het andere ding dat het waarschijnlijker maakt om opwinding en orgasme bij sommige mensen te ervaren, is om te beginnen met minstens 20 minuten cardio en dan meteen in een een hevige kerntraining van de buikspieren te gaan.

Is het makkelijker om coregasm te hebben als je jong en fysiek fit bent?
Er zijn twee nationaal representatieve studies gedaan bij Amerikanen, en men vond vrouwen die dit meldden vanaf een kindertijd en de oudste vrouw ervoer het toen ze 70 was. Vrouwen in elk decennium van het leven hebben het zien gebeuren. En de vrouwen die deelnamen aan onze face-to-face interviews waren elk niveau van fitheid. We hadden topsporters die coregasms hadden en ook vrouwen die hun hele leven sedenteerden en alleen om medische redenen begonnen met het doen van zeer eenvoudige oefenprogramma’s en waren verrast toen dit plotseling met hen gebeurde.

Voor hen waren zelfs kleine hoeveelheden lichamelijk veeleisend voor hen, omdat ze niet gewend waren aan veel lichaamsbeweging. Dus het duurde niet zo lang om de opwinding of het orgasme te ervaren.

 

Speelt seksuele fantasie een rol bij coregasms bij vrouwen?
De meesten van hen hebben geen seksuele gedachten als dit gebeurt. Het is gewoon een  lichamelijk iets wat hen overkomt. Wat men wel heeft ontdekt, is dat wanneer vrouwen meer gefocust zijn op de oefeningen die ze doen en zich echt in de zone bevinden, dat is wanneer ze meer geneigd zijn om verbeterde opwinding te ervaren dan dat ze erg afgeleid zijn. Sommige van de vrouwen in de studies die erg coregasmisch zijn, zeiden dat ze tijdens groepsoefeningen te afgeleid waren om het te laten gebeuren omdat ze naar de instructeur keken.

Wat is er anders tussen een orgasme dat tijdens de oefening plaatsvindt en een dat tijdens seks plaatsvindt?
De oefeningen zijn erg lichamelijk. Met seks heb je in de beste situatie ook een emotionele band: er is warmte, intimiteit en betekenis. En zeker ook seksuele gevoelens. De sportievelingen voelen zich niet erg seksueel op dat moment. Ze voelen zich sensueel en tintelend, maar ze verbinden dit je niet aan een partner.

Het kan dus inderdaad gebeuren dat er spontane orgasmes komen, maar één op tien is toch ruim overdreven.

Bronnen

http://www.metronieuws.nl/extra/2015/09/onderzoek-1-op-de-10-krijgt-orgasme-in-sportschool

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/krijgt-een-op-de-tien-orgasme-in-de-sportschool~a4139559/

http://www.cosmopolitan.com/health-fitness/interviews/a41281/coregasm-debby-herbenick-orgasm/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge