Seks bij 45 plus

Is porno gevaarlijk voor jongeren?
Voor relatiegeluk kies je een gewetensvolle partner.

Photo by Kristina Paparo

Hoe is het gesteld met de seksuele gezondheid van 45-plussers? Laten ze zich testen op soa’s? Lopen ze risico? Wat is hun seksuele voorkeur? Deze vragen komen onder andere aan bod in een grootschalige enquête van de AP Hogeschool. “Er is tot nu toe weinig onderzoek naar het seksleven van 45-plussers geweest. Ze worden vaak vergeten in de voorlichting en bovendien is er veel taboe rond”, zegt onderzoeker Luka Van Leugenhaege.

Het SHIFT-project (‘Sexual Health in the over Forty-Fives) gaat een enquête organiseren in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Vlaanderen. De deelnemers zullen bevraagd worden over onder meer hun kennis over seksuele gezondheid, of ze zich zouden laten testen op soa’s en of ze risico lopen.

Toch vindt ze het een belangrijke doelgroep. “Het is niet omdat je geen kinderen meer wil of kan krijgen, dat je niet seksueel actief bent. Bij 45-plussers wordt er ook nog vaak lekker gevreeën. Deze mensen stappen bijvoorbeeld in een nieuwe relatie na een scheiding en laten “bescherming” makkelijk achterwege of ze denken dat ze geen risico meer lopen”, aldus Van Leugenhaege.

“Er zijn in Vlaanderen heel wat initiatieven rond seksuele gezondheid bij jongeren, bijvoorbeeld over soa’s.” zegt AP-onderzoekster Luka Van Leugenhaege die het Europese onderzoek voor Vlaanderen samen met Odisee Hogeschool coördineert. “Maar de grote groep 45-plussers wordt momenteel vergeten als het gaat om preventie en zorg bij seksuele gezondheid. Toch is het een belangrijke doelgroep: het is niet omdat je geen kinderen meer wil of kan krijgen, dat je niet seksueel actief bent. Vaak stappen deze mensen ook in een nieuwe relatie na een scheiding en laten ‘bescherming’ dan makkelijk achterwege of ze denken dat ze geen risico meer lopen.”

45-plussers gezocht

Bij elk onderzoek rond gevoelige onderwerpen is het natuurlijk een kwestie om genoeg mensen te vinden die willen meewerken. De onderzoekers zoeken zo veel mogelijk mensen van verschillende leeftijden vanaf 45 jaar oud. Ze betrekken ook mensen met een kwetsbare achtergrond zoals migranten, daklozen en sekswerkers.

“Uiteindelijk willen we een Europees model ontwikkelen om de seksuele gezondheid bij 45-plussers te verbeteren. Als AP Hogeschool gaan we daarnaast ook een trainingsprogramma ontwikkelen rond seksuele gezondheid bij deze doelgroep. Dat wordt een specifiek programma voor zorgprofessionals en mensen die met 45-plussers in contact komen.”

Meer info : https://www.ap.be/project/shift-sexual-health-in-over-forty-fives

Bronnen

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20191210_04759860

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/12/10/onderzoek-seksuele-gezondheid-bij-45-plussers-wordt-er-ook-nog/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge