Seks en zenuwcellen. Hoe weet je brein wat er seksueel gebeurt?

Telt seks als sport?
Hoe langer je penis, hoe meer kans dat je vrouw je bedriegt?

Als je opgewonden bent of klaarkomt, dan voel je dat vooral tussen je benen. Je geslachtsdelen zijn immers het

kalhh / Pixabay

centrum van je seksuele gevoelens. Of niet? Uit onderzoek blijkt dat het echte middelpunt van seksueel genot veel hoger ligt: in je brein. Sommige mensen kunnen zelfs een orgasme opwekken door alleen maar na te denken. En anderen komen – voor hun gevoel – klaar in hun linkerschouder. Over de neurologische geheimen van seks.

De belangrijkste erogene zones die een mannen- en een vrouwenlichaam hebben: het brein, de tepels en de geslachtsdelen (voor hem: penis, testikels, anus; voor haar: clitoris, vagina, anus). Al deze plekjes dragen bij aan een fijne vrijpartij: aanraking van de tepels zorgt er bijvoorbeeld voor dat het hormoon oxytocine vrijkomt in het brein. Dit hormoon bevordert het klaarkomen en zorgt voor een gevoel van verbondenheid na het vrijen. Nog een voorbeeld: de anus speelt een rol bij het orgasme, omdat dan je sluitspier ritmisch samentrekt.

Tussen je geslachtsdelen/anus/tepels en je brein ligt een soort neurologische snelweg: je ruggengraat. Deze snelweg vormt, samen met het brein zelf, het centrale zenuwstelsel. Dit centrale zenuwstelsel regelt je seksuele ervaring op twee manieren: de ruggengraat zorgt voor de juiste reflexen (penis omhoog, vagina vochtig, tussendoor niet plassen) en het brein reguleert alle lekkere gevoelens. Bij vrouwen is dat nog iets meer het geval dan bij mannen, omdat vrouwen in hun brein een soort ‘stopknop’ hebben: als die aangaat komen ze niet klaar. Bij mannen is dat anders: als hun penis maar lang genoeg gestimuleerd wordt zal vrijwel elke man op een gegeven moment een zaadlozing hebben, ook al wil hij absoluut niet. Dat komt doordat de reflexen van de ruggengraat toch werken, ondanks dat het brein dit probeert tegen te houden.

zenuwen

Bron http://www.kennislink.nl/publicaties/seksende-zenuwcellen

Bovendien spelen andere zenuwen – die van het decentraal zenuwstelsel – bij mannen een iets grotere rol. Deze zenuwen lopen niet in een snelweg van erogene zone naar het brein, maar waaieren uit door je hele lijf. Zonder tussenkomst van de hersenen kunnen ze toch voor de ‘juiste’ seksuele reacties zorgen en zelfs een orgasme teweeg brengen bij mensen bij wie de communicatie tussen brein en geslachtsdelen, bijvoorbeeld door een dwarslaesie, is verstoord.

Samen met de hersenen vormt het ruggenmerg het ‘centraal zenuwstelsel’. Het ruggenmerg werkt als een bundel telefoonkabels die het transport van signalen tussen de hersenen en de rest van het lichaam verzorgt. Het is een vingerdikke streng van vijftig centimeter lang, waaruit om de anderhalve centimeter links en rechts, voor en achter vertakkingen, de zenuwwortels, komen. De hersenen geven informatie aan spieren en organen, waardoor deze goed kunnen functioneren. Zo worden alle bewegingen gestuurd. Organen en huid geven gevoelsinformatie door aan de hersenen, waarop dan gereageerd kan worden. Er komt een signaal van de huid als deze verbrandt, er komt een signaal van de blaas als deze is gevuld, enzovoorts.

Bij een dwarslaesie onderbreekt door de ruggenmergbeschadiging de verbinding tussen de hersenen en de organen en spieren. Hierdoor kunnen de hersenen geen boodschappen meer sturen naar de spieren en kunnen er geen (gevoels-)boodschappen naar de hersenen worden gestuurd. Daardoor zijn in het gebied onder de dwarslaesie beweging en gevoel verstoord. Deze onderbreking kan totaal zijn. Dan komt dus geen enkele boodschap meer door. De onderbreking kan ook gedeeltelijk zijn. Dan blijft een deel van de verbinding tussen de hersenen en het lichaam in stand.

Een beschadiging van het ruggenmerg levert vrij snel littekenweefsel op. De cellen van het littekenweefsel voorkomen dat de afgebroken zenuwvezels opnieuw naar het lagere deel van het ruggenmerg kunnen uitgroeien. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom bij dwarslaesie geen of heel weinig herstel optreedt. Een dwarslaesie leidt dus altijd tot een blijvende, meer of minder ernstige handicap.

Aangezien het brein zo belangrijk is bij de seks, is het niet verwonderlijk dat ook de neurologische snelweg tussen de geslachtsdelen en de hersenen een grote rol speelt tijdens een vrijpartij.

Een dwarslaesie betekent niet per se het einde van je seksleven. Lees verder bij de bronnen

 

Bekijk de aflevering terug via http://www.kro-ncrv.nl/jinek/seizoenen/seizoen-2016/30-143508-12-01-2016/290-110091-ook-mensen-met-een-lichamelijke-beperking-hebben-behoefte-aan-seks

Meer info in Folder seksualiteit en vruchtbaarheid na dwarslaesie

Bronnen

http://www.kennislink.nl/publicaties/seksende-zenuwcellen

http://www.handicapenseksualiteit.nl/ziektebeelden/11-ziektebeelden/35-dwarslaesie

http://www.seksmeteenhandicap.nl/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge