Seks in de ruimte

Seks is sleutel tot heldere geest bij ouder worden
Check je borsten, voor ze weggehaald worden

Het lijkt misschien een beetje een banaal vraagstuk. Maar dat is het zeker niet. Wanneer we de plannen van ruimtevaartorganisaties bekijken dan zien we enorme ambities.

AlemCoksa (CC0), Pixabay

Bijvoorbeeld een bewoonde basis op Mars.

En misschien nog wel op vele andere (veel verder afgelegen) planeten. Het zijn plaatsen die in de toekomst misschien wel ons tweede thuis worden. Maar het voortbestaan van zo’n ver tweede thuis staat of valt met de mogelijkheid om voor nageslacht te zorgen.
Met de opkomst van het ruimtetoerisme lonkt voor avontuurlijke geesten een nieuwe attractie: seks zonder zwaartekracht. Het klinkt spannend, maar het zou wel eens heel onhandig kunnen zijn. NASA onderzocht het misschien stiekem al.

Seks op vreemde plaatsen spreekt tot de verbeelding. De Mile High Club geniet wereldwijde bekendheid, en je hoeft er maar een science fiction-roman op na te slaan om te zien dat we ook volop fantaseren over de grenzeloze mogelijkheden van intimiteit in de ruimte. Maar ook vanuit een meer wetenschappelijk oogpunt staat gewichtloze seks in de belangstelling. Als we namelijk zover komen dat mensen jarenlange ruimtereizen gaan maken om vreemde sterren en planeten te bezoeken, zou het vervelend zijn als blijkt dat die astronauten zich zonder zwaartekracht niet kunnen voortplanten. Reden genoeg voor NASA om erover te speculeren – en naar verluidt zelfs mee te experimenteren.

Geruchten doen al meer dan tien jaar de ronde dat astronauten seksexperimenten uitvoeren in opdracht van de Russische en/of Amerikaanse overheid. Het bestaan van deze zogenaamde ‘220-mile-high club’ wordt tot op vandaag echter hardnekkig ontkend. Bovendien brengt recent onderzoek slecht nieuws voor kinky ruimtereizigers, want seks zonder zwaartekracht zou wel eens levensbedreigend kunnen zijn.

Volgens directeur Valery Bogolomov van het Instituut voor Biomedische Problemen in Moskou, zijn er geen officiële gevallen bekend van Russische astronauten die de liefde hebben bedreven in de ruimte.

Ook bestaan er volgens hem geen anekdotes over vrijpartijen van Russen onder gewichtsloze omstandigheden. Dat meldt persbureau Interfax.

Speculaties

“Er is geen officieel of onofficieel bewijs voor geslachtsgemeenschap of seksuele experimenten in de ruimte”, verklaart Bogolomov in het interview dat is gepubliceerd op nieuwssite Physorg.com. “In ieder geval niet in de historie van de Russische ruimtevaart.”

Het is voor het eerst dat een kopstuk uit de Russische ruimtevaart officieel commentaar geeft op speculaties over seks in de ruimte. Er gaan veel geruchten over seksuele avontuurjes van astronauten.

Getrouwd

Zo was er in 1993 een getrouwd stel uit de Verenigde Staten aanwezig aan boord van de Spaceshuttle Endeavour: Mark Lee en Jan Davis. Het is echter niet duidelijk of de twee astronauten seks hebben gehad in de ruimte.

Volgens de Britse krant The Guardian heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zelfs in het geheim een onderzoek uitgevoerd uit naar seksuele standjes in de ruimte. Hieruit zou onder meer blijken dat de missionarishouding vrijwel onuitvoerbaar is bij gewichtsloosheid.

Ontkennen

De ruimtevaartorganisaties NASA en ESA doen echter nooit officiële mededelingen over dit onderwerp. “Ik heb dan ook niet de informatie om geruchten over seksuele escapades van deze astronauten categorisch te ontkennen”, aldus Bogomolov.

De meest voor de hand liggende bedreiging voor een romantisch onderonsje in een ruimtestation is de derde wet van Newton. Die zegt dat iedere actie een even grote en tegengestelde reactie tot gevolg heeft. Natuurlijk geldt die natuurwet ook op aarde, maar dankzij de zwaartekracht vliegen twee mensen die elkaar met vuur omhelzen daarna niet als stuiterballen van elkaar weg. In de ruimte ontbreekt die zwaartekracht en kun je dus met ieder duwtje een terugslag verwachten. Dat heeft bijvoorbeeld tot gevolg dat de missionarishouding, op aarde één van de populairste standjes, in de ruimte vrijwel onmogelijk te bereiken zal zijn.

Ook onze waterhuishouding gedraagt zich anders buiten ons vertrouwde zwaartekrachtsveld. Waar zweet in ons dagelijks leven aan onze huid blijft plakken en langzaam naar beneden rolt, zou het zich in de ruimte wel eens kunnen ophopen tot een mistgordijn van kleine druppeltjes. Niet zo fris natuurlijk. Bovendien zweet je er meer dan op aarde, want er is geen natuurlijke luchtstroming om lichaamswarmte af te voeren.

Hoe aantrekkelijk is het bijvoorbeeld als zweetdruppeltjes rondom een vrijend koppel heen zweven? Laat staan als andere lichaamssappen ontsnappen. Daarnaast is de bloeddruk in de ruimte lager en is het dus maar de vraag of mannen een volledige erectie kunnen krijgen. En dan is het ook nog een hele kunst om gewichtloos te rollebollen zonder er misselijk van te worden.

De wilde en avontuurlijke ruimtereiziger heeft nog een derde risico om rekening mee te houden: sommige mensen worden door de desoriëntatie van gewichtloosheid ruimteziek. Je kunt je vast voorstellen dat over elkaar heen buitelen in een acrobatische vrijpartij dat risico alleen maar vergroot. Tenslotte is er nog de kleine maar wellicht heikele kwestie van de licht verlaagde bloeddruk van astronauten. Deze kan ervoor zorgen dat de man niet zo goed voor de dag komt als op aarde…

De vreemde omstandigheden in de ruimte zijn spannend en inspirerend – elke astronaut voert wel een serie acrobatische buitelingen uit om ervan te genieten.

Wie wel wat ziet in een romantisch onderonsje zonder zwaartekracht kan kortom niet zonder gedegen voorbereiding. Exotische outfits die de geliefden aan elkaar bevestigen, zoals sommige science fiction-schrijvers al bedachten, zouden kunnen helpen tegen Newton’s enthousiaste terugslag. Koppels zouden er zelfs voor kunnen kiezen om zich aan een vast punt te bevestigen, om zo ook het risico op ruimteziekte te verkleinen. Goede ventilatie in de slaapkamer is essentieel om van het zweet af te komen. In een toekomstig ruimtehotel is de overlast van lichaamsvloeistoffen natuurlijk ook te verbloemen, bijvoorbeeld door de ruimte te vullen met druppeltjes lekker geurende olie.2suit

Stelletjes die fantaseren over seks in de ruimte kunnen hun avontuur het beste gedegen voorbereiden. Een gechoreografeerde daad loopt dan wel niet over van spontaniteit, maar het lijkt de enige manier om zonder vervelende verrassingen te functioneren in de microzwaartekracht. Bovendien kan de exotische aantrekkingskracht van buitenaardse romantiek natuurlijk niet geheel getemperd worden door lastige bijzaken.

Science fiction-schrijfster Vanna Bonta ontwierp de 2Suit, een tweepersoonspak dat met ritsen en klittenband een paar geliefden aan elkaar kan koppelen. Schrijfster Vanna Bonta bedacht in 2006 de 2Suit: twee pakken die heel gemakkelijk aan elkaar gekoppeld kunnen worden, waardoor twee mensen geen moeite hoeven doen om bij elkaar te blijven en zich dus op andere dingen kunnen richten. Het pak is ook getest en wel aan boord van een vliegtuig waarmee gedurende enkele minuten gewichtloosheid kan worden gecreëerd. Deze test verliep goed: met het pak konden twee mensen gemakkelijker bij elkaar in de buurt blijven. Het is een begin, maar bewijst nog lang niet dat seks in de ruimte mogelijk is.

Het is makkelijk om te speculeren over de ins en outs van seks in de ruimte, maar de makkelijkste manier om erachter te komen wat er gebeurt is natuurlijk een experiment. Lange tijd ging het gerucht dat NASA zulke experimenten daadwerkelijk had uitgevoerd, met een (later vals gebleken) rapport als resultaat. Of er daadwerkelijk mensen zijn die het in de ruimte met elkaar hebben gedaan blijft voorlopig een raadsel. Wel is er tijdens een missie van ruimteveer Endeavour een pas getrouwd echtpaar de ruimte in geweest, stof tot nadenken natuurlijk.

Experimenten op planten hebben aangetoond hoe verandering in zwaartekracht cellen beschadigt en zo gevaarlijke ziektes kan uitlokken. ‘Zero gravity’ zou een grote impact hebben op de lichaamsprocessen die betrokken zijn bij voortplanting, hersenaandoeningen en zelfs kanker. Experimenten op planten hebben aangetoond hoe verandering in zwaartekracht cellen beschadigt en zo gevaarlijke ziektes kan uitlokken. “We weten al langer dat mensen, dieren en planten ontstaan zijn als reactie op de zwaartekracht van de aarde en dat veranderingen voelbaar zijn”, klinkt het.

Zwaartekracht
Biologen aan de universiteit van Montreal hebben ontdekt dat zwaartekracht het ‘wegverkeer’ van de cellen regelt die instaan voor de groei en werking van de mannelijke voortplantingsorganen in de stuifmeelbuis van planten.

De binnenkant van dierlijke en plantaardige cellen zijn als een stad, met fabrieken (organellen) die zorgen voor energieproductie en afvalverwerking. Een netwerk van snelwegen binnen de cellen zorgt voor communicatie tussen deze fabrieken en vracht die binnen en buiten de cel moet worden gebracht. ‘Intracellulair transport is bijzonder gevoelig voor storingen, met dramatische gevolgen voor de celfunctie. Hoe groot de impact van een gewijzigde zwaartekracht precies is, is nog niet voldoende onderzocht’, verklaart professor Anja Geitmann.

De biologen kozen voor de snelgroeiende stuifmeelbuis omdat het de drager is van mannelijke spermacellen en dus een sleutelrol speelt in de voortplanting. Specifieke structuren binnen de cellen kregen een kleurtje om te zien hoe de componenten bewegen en hoe alles reageert op veranderingen in de zwaartekracht. Met de technologie van de European Space Agency konden ze hyper- en microzwaartekracht simuleren.

‘Net als bij mensen worden de spermacellen tijdens plantseks naar het eitje gebracht via een cilindervormige buis. Anders dan bij zoogdieren, bestaat deze slechts uit één cel en worden er maar twee spermacellen uitgestoten. Onze bevindingen brengen nieuw inzicht in hoe leven evolueert op aarde en hoe een ‘file’ in het wegverkeer van de cellen, die ook in het menselijk lichaam voorkomen, kanker en ziektes als Alzheimer kan veroorzaken’, aldus Geitmann.

‘We zagen dat wijzigingen in de zwaartekracht een verstorende werking had op het transport binnen de cellen. Deze kennis heeft ook een impact op de menselijke gezondheid, aangezien gelijkwaardige effecten zeer waarschijnlijk ook in onze cellen zichtbaar zouden zijn, zeker in neuronen, waarvoor intracellulair transport van cruciaal belang is’, verklaart collega Youssed Chebli.

Er is officieel onderzoek gedaan naar het effect van microzwaartekracht op de ontwikkeling van een embryo. Onderzoekers zijn het erover eens dat het verwekken van een kind in de ruimte mogelijk zal zijn, maar tijdens de ontwikkeling kan de zwaartekracht het embryo parten gaan spelen. Rattenbaby’s die in de ruimte groeiden, waren kleiner dan hun aardse soortgenoten en konden boven en beneden niet onderscheiden.

Seks hebben valt dus al niet mee. Maar datzelfde geldt hoogstwaarschijnlijk voor de voortplanting. Stel: een man en foetus41vrouw hebben seks, dan is het nog maar de vraag of dat een gezond kindje oplevert. Uit recentelijk onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat kosmische straling een serieus probleem is. Deze straling bestaat uit geladen deeltjes die DNA aantasten en zo cellen kunnen vernietigen of beschadigen. Een ongeboren kindje kan daardoor ernstig gehandicapt raken of onvruchtbaar te wereld komen. Die kosmische straling speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol wanneer we naar Mars trekken.

Mannelijke ratten die in de ruimte zijn geweest en later met een vrouwtje paren dat altijd op aarde is gebleven, krijgen daarop soms jongen met problemen. De jongen lopen achter in de ontwikkeling en hebben last van allerlei lichamelijke ongemakken. Aangezien zwaartekracht ook bij de ontwikkeling van een menselijke foetus belangrijk is, is het aannemelijk dat een volledige zwangerschap in gewichtloosheid de ontwikkeling van het ongeboren kindje geen goed doet. Maar nogmaals: hard bewijs daarvoor is er dus niet.

Ook hier zijn dus nog wat hordes te nemen voordat we de ruimte kunnen gaan koloniseren. Misschien is het voor mensen zelfs wel nodig dat er zwaartekracht is. Dan moeten we onze ruimteschepen inrichten met kunstmatige zwaartekracht, door ze bijvoorbeeld heel snel rond te laten draaien.

Voorlopig is zelfs Mars nog erg ver weg, en jarenlange ruimtereizen zijn toekomstmuziek. Maar met de ontwikkeling van commerciële ruimtevaart ontdekken we wellicht binnenkort verrassende nieuwe dingen over de biologische kant van gewichtloosheid. Er staan meer dan genoeg vrijwilligers klaar om het een keertje te proberen.

ruimte

Welbeschouwd kunnen we concluderen dat de mensheid op dit moment nog niet klaar is voor seks in de ruimte. Maar dat wil niet zeggen dat het niet tot de mogelijkheden behoort. Zo wordt seks al een stuk gemakkelijker als we een manier vinden om kunstmatige zwaartekracht te fabriceren.

En de voortplanting wordt in theorie al veiliger wanneer we materialen ontwikkelen die kosmische straling niet doorlaten. Maar zover zijn we nog niet. Veel wetenschappers zijn er echter wel van overtuigd dat we ooit zover komen.

Maar daarvoor moet dit onderwerp zich eerst van zijn taboe-status ontdoen. Ruimtevaartorganisaties moeten het willen omarmen. Nu weigeren ze dat nog pertinent. Maar misschien dat de opkomst van de commerciële ruimtevaart er wel anders tegenaan gaat kijken. Niet zozeer uit goodwill naar onze soort, maar eerder vanuit commercieel perspectief. Want verkopen romantische ruimtereisjes naar hotels in een baan rondom de aarde niet beter als mensen weten dat ze op deze unieke locatie en onder unieke omstandigheden ook seks kunnen hebben?

Het is ondenkbaar dat ruimteseks nooit zal gebeuren, zeker nu de bemande missies naar Mars wellicht jaren zullen duren. Een hoop seksueel gefrustreerde astronauten behoort wellicht niet tot het scenario. Bovendien zou seks ook een natuurlijk deel van het leven zijn op een basis op Mars of de maan, zeker als men wil streven naar een zelfvoorzienende kolonie.

De site Pornhub, zo meldt The Daily Mail, heeft aangekondigd de eerste pornofilm in de ruimte te willen gaan opnemen.

Voor de opnames van Sexplorations zullen de acteurs 6 maanden lang een flink trainingsprogramma volgen. Pornhub zegt 3.4 miljoen dollar voor het project nodig te hebben en zoekt investeerders. Voor 150.000 dollar kunnen fans naderhand in het bezit komen van een door de ‘sextraunauts’ gebruikt ruimtepak. Andere donateurs mogen scènes bedenken, inclusief de posities.

Volgens de site zijn er ‘veel aspecten van het leven in de ruimte die nauwkeurig moeten worden onderzocht, waaronder seks’. Met hun pioniersmissie wil Pornhub zich bij ‘astronauten als Armstrong en Gagarin voegen door de zwaartekracht te trotseren en geschiedenis te schrijven’.

Ondanks dat een andere pornoproductiemaatschappij eerder al de film The Uranus Experiment opnam, in een vliegtuig dat gewichtsloosheid simuleerde, zegt Pornhub de eerste te zijn die echt kan laten zien hoe het is als mensen gemeenschap hebben in de ruimte. Maar volgens NASA is het nog niet zo makkelijk. Niet alleen is het logistiek lastig als twee mensen zweven, ook is het mogelijk dat erectieproblemen opduiken. Dit komt omdat de zwaartekracht op aarde het bloed naar de benen en het onderlichaam trekt, maar in gewichtsloze toestand stroomt het naar het hoofd en de borst. Ook zou het testosteronniveau bij mannen flink dalen wanneer zij in de ruimte zijn.

Bron: CNET

Bronnen

Lydwin van Rooyen http://www.nemokennislink.nl/publicaties/seks-in-de-ruimte?q=seks

Caroline Kraaijvanger https://www.scientias.nl/seks-in-de-ruimte-is-het-mogelijk/

Sex and Pregnancy on Mars: A Risky Proposition” – Space.com

Sex in Space – The Universe” – History Channel

http://www.ad.nl/wetenschap/seks-in-de-ruimte-is-gevaarlijk~ae3e0713/

http://www.hln.be/hln/nl/35/Seks-Relaties/article/detail/1596152/2013/03/14/Astronauten-kunnen-op-hun-kin-kloppen-seks-in-de-ruimte-is-gevaarlijk.dhtml

http://www.welingelichtekringen.nl/samenleving/463775/seks-in-de-ruimte.html

http://www.nu.nl/wetenschap/2499044/russen-hadden-nooit-seks-in-ruimte–.html

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0058246

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge