Seks met toestemming in Zweden

Noorse studenten moeten kleren aanhouden
Zweedse jonge asielzoekers prostitueren zich aan oudere dames

Bron : Een screenshot uit de video voor asielzoekers in Zweden. Bron: Zweedse overheid.

Zweden pakt de ‘échte’ oorzaak van hoge cijfers verkrachtingen aan: eerst toestemming volgens de wet schrijven diverse kranten.

De Zweedse Tweede Kamer heeft met een grote meerderheid gekozen voor een nieuwe zedenwet. In het Scandinavische land moet er voortaan expliciet vooraf toestemming worden gegeven als iemand seks met een ander wil hebben.

Tot nu toe geldt in Zweden dat een weigering van seks, verbaal of non-verbaal, nodig is voor een veroordeling voor verkrachting. De Zweedse regering wil dat nu omdraaien: toestemming van beide kanten is nodig, anders kan sprake zijn van een strafbaar feit.

Tot nu toe geldt in Zweden dat een weigering van seks, verbaal of non-verbaal, nodig is voor een veroordeling voor verkrachting. De Zweedse regering draait dat nu om: er is expliciete toestemming van beide kanten nodig, anders kan er sprake zijn van een strafbaar feit.

De wet geldt voor alle seksuele handelingen, of het nu om een eerste date gaat, een langdurige relatie of om groepsseks. “De boodschap is simpel: je moet aan de persoon met wie je seks wilt, vragen of hij het ook wil.

Zweden is een land met hoge cijfers als het gaat om het aantal verkrachtingen en aanrandingen. De autoriteiten houden voor veel mensen bewust informatie over de criminaliteitscijfers vaag. Dit doen ze uit angst voor kritiek op de migratiepolitiek en migranten, uit angst om ‘racistisch’ genoemd te worden. Die verdenkingen worden niet weggeworpen door hun laatst aangenomen wet.

De boodschap is simpel: je moet aan de persoon met wie je seks wilt vragen of hij het ook wil. Als je er niet zeker van bent, moet je het laten”, oordeelt premier Stefan Löfven.

De Zweedse regering, die zichzelf graag als ‘feministisch’ bestempelt, wil dat toestemming van beide kanten nodig is, anders kan er sprake zijn van een strafbaar feit. Het gaat daarbij niet per se om schriftelijke toestemming: zoals de wet er nu uitziet, is ook verbale toestemming voldoende. Hoe die wet gehandhaafd gaat worden, is vooralsnog niet duidelijk.

Ook bij langdurige relaties is toestemming nodig

De wet geldt bovendien voor alle seksuele relaties: of het nu om een eerste date gaat, een langdurige relatie of om groepsseks. ‘De boodschap is simpel: je moet aan de persoon met wie je seks wilt, vragen of hij of zij het ook wil. Als je er niet zeker van bent, moet je het niet doen. Seks moet altijd vrijwillig zijn,’ zei Löfven vorig jaar, toen hij het wetsvoorstel introduceerde.

Daarnaast wordt het aantal misdrijven in de wet uitgebreid. De Zweedse regering wil er twee nieuwe strafbare feiten in opnemen: de ‘onvoorzichtige verkrachting’ en de ‘nonchalante aanranding’.

De nieuwe zogeheten goedkeuringswet zal op 1 juli van kracht worden. Volgens Amnesty International is de nieuwe wet ‘een grote overwinning voor vrouwen die onvermoeid hebben gestreden voor deze verandering’.

Advocaten in Zweden hebben kritiek op de wet. Zij stellen dat het in de praktijk alsnog moeilijk zal worden om te bepalen of er juridisch uiteindelijk wel sprake was van vrijwilligheid. De Zweedse orde van advocaten noemt de wet “zeer onduidelijk en er bestaat een risico voor rechtsonzekerheid”.

Volgens advocaten is het in de praktijk nogal lastig te toetsen of er juridisch gezien wel sprake is geweest van vrijwilligheid. Ook bestaat het risico dat de bewijslast hiermee wordt omgedraaid : waar het eerder lastig te bewijzen was dat er sprake was van verkrachting, is er nu de kans dat het lastig wordt om te bewijzen dat het ging om seks met instemming.

Zie ook : www.sekscontract.be

 

Bronnen

https://www.hln.be/nieuws/buitenland/nieuwe-zweedse-wet-eerst-expliciete-toestemming-dan-pas-seks~a81fc169/

http://www.dagelijksestandaard.nl/2018/05/zweden-pakt-de-echte-oorzaak-van-hoge-cijfers-verkrachtingen-aan-eerst-toestemming-volgens-de-wet/

https://www.hln.be/nieuws/buitenland/zweden-hebben-voortaan-uitdrukkelijke-toestemming-nodig-voor-seks~ac33cac2/

https://www.elsevierweekblad.nl/buitenland/achtergrond/2018/05/seks-mag-in-zweden-vanaf-juli-alleen-nog-met-expliciete-toestemming-570250/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge