Seks voor de wedstrijd?

Helpen in huishouden geeft beter seksleven
Vrouwen doen vaker soa test

Photo by Alexander Redl

Er wordt heel veel gezegd en beweerd : is het nu wel goed of slecht om seks te hebben voor de wedstrijd? Om twee redenen zou seks je sportprestatie niet ten goede komen. Je bent erna minder agressief en je verspeelt testosteron waardoor er minder spanning op je spieren staat.  Alleen, of dit nou echt waar is of een mythe is schijnt niemand zeker te weten.
De meningen onder topsporters zijn hierover in ieder geval zeer verdeeld.  Ondanks al die jaren research kan men er geen lijn in ontdekken. Niet in de zin dat de vrouwen voor zijn en de mannen tegen, of de teamsporters voor en de individuele tegen.

Onderzoekers aan de Colorado State University hebben  jaren geleden een grote groep fitte mannen tussen de 18 en de 45 getest op onder andere grip, kracht, balans, reactievermogen, hartslag, longinhoud en uithoudingsvermogen, voor en twaalf uur na de seks. De uitslag was vrij helder, bij geen van de mannen was er een fysiek verschil merkbaar.

Het psychische deel – het verlies van agressie – blijkt weliswaar een stuk lastiger te onderzoeken, maar het vaakst voorkomende wetenschappelijke commentaar hierover is dat ‘als je dénkt dat seks voor de wedstrijd je minder scherp maakt, dit ook zo is’. Wellicht zit dit tussen de oren.

Maar voor wie dat niet genoeg bewijs was, in de Braziliaanse Playboy stond een interview met voetballer Ronaldinho die zijn gloriedagen tussen 2003 en 2008 bij FC Barcelona besprak. Ook hij werd naar dit thema gevraagd, en hij zei toen dit: “Tijdens mijn tijd bij Barcelona had ik zeer geregeld seks voor de wedstrijd. Het was geen enkel probleem, integendeel, ik had er veel voordeel van. Ik voelde me gewoon veel gelukkiger voordat ik het veld opging.”

Dat seks voor de wedstrijd slecht voor je zou zijn is een stelling die vooral afkomstig is uit de wat agressievere sporten als boksen, ijshockey en American Football.  Want een ‘ontlading’ zou bij mannelijke sporters ook tot een ontlading van testosteron en daarmee tot minder agressie leiden. Andere atleten stellen juist dat seks zorgt voor de broodnodige ontspanning. Essentieel om de zenuwen te bestrijden en op de juiste relaxte wijze aan de start te verschijnen.

Hormoonwaardes snel weer normaal
De Groningse seksuoloog Mels van Driel geldt als een expert op het gebied van seks en sport. Zie het filmpje hieronder. Hij stelt dat mannen inderdaad minder testosteron produceren nadat ze een orgasme hebben gehad en dat de spieren wat slapper zijn. Dat is in principe niet de beste voorbereiding op een ‘agressieve’ race. Het is echter nog maar zeer de vraag hoe sterk dit effect is, want een half uur na de ‘bedprestatie’ zijn de hormoonwaardes weer normaal.


Knuffelhormoon
Seks is niet alleen een kwestie van testosteron. Je maakt ook het knuffelhormoon oxytocine aan en dan voel je meer met elkaar verbonden. Dat is wellicht goed voor de teamspirit, maar hardlopen is in wedstrijdverband nu eenmaal een solitaire aangelegenheid.
Volgens sommige wetenschappers verzuren de spieren sneller na de seks, terwijl anderen dit effect wegwuiven.

Al met al lijkt seks vlak voor de wedstrijd geen enorm goede voorbereiding. Als je enorm last hebt van faalangst en wedstrijdstress, dan kan een mooie vrijpartij juist lekker ontspannend werken. En dat is voor sommige atleten een stuk belangrijker dan een iets minder agressieve loopstijl.

Omgekeerd : invloed van sport op het seksleven.

Op het eerste gezicht lijkt het vanzelfsprekend dat regelmatig aan sport doen het liefdesleven bevordert. De redenen daarvan zijn nog niet echt duidelijk, maar logischerwijze mogen we ervan uitgaan dat lichaamsbeweging de emotionele stabiliteit en het ontspanningsvermogen verhoogt, wat dan weer ons seksleven ten goede komt.

De Amerikaan William Masters, de vader van de moderne seksuologie, was het met die stelling roerend eens. “Net als alle andere fysiologische processen geldt: hoe gezonder het individu, hoe beter zijn seksleven.”

Sport versterkt op zijn manier hart en bloedvaten en verbetert de bloedsomloop, iets waarvan alle organen profiteren, ook de zwellichamen van de penis. Ook de lichaamstemperatuur zou een zekere rol spelen. Zo doet een joggingsessie, net als elke min of meer intense inspanning, het lichaam opwarmen. Die temperatuursstijging houdt enkele minuten tot verschillende uren na de inspanning aan, afhankelijk van de afstand van het parkoers. En warmte stimuleert precies de libido. Bovendien vermindert sport de effecten van stress, waarvan iedereen weet dat hij dodelijk is voor een goed seksleven.

Niet altijd effectief. Dat is met name het geval voor marathonlopers die meer dan 25 km per dag afmalen. Eén van hen getuigt: “Als ik na tien uur werken per dag nog eens 135 km afwerk per week, heb ik nog nauwelijks fut genoeg om me van tafel naar bed te slepen. Mijn vrouw is geen marathonloopster, en zij hanteert als stelregel dat, als ik meer dan 25 km per dag loop, ik er niets meer van bak in bed.”

Onderzoekers van de Universiteit van Alberta in Canada voegen een wetenschappelijke waarschuwing toe aan dergelijke empirische vaststellingen. Mannen die de gewoonte hebben om meer dan 60 km per week te lopen, produceren immers minder mannelijke hormonen (testosteron), een factor die hun libido zou kunnen doen dalen.

Bronnen

https://www.health.com/sex/athletes-sex-before-game

https://www.runtastic.com/blog/en/does-sex-before-competition-hurt-your-performance/

http://www.nu.nl/sport/3557154/seks-wedstrijd.html

http://www.prorun.nl/training/artikelen/seks-voor-de-wedstrijd-/

http://www.e-gezondheid.be/seks-is-sport-goed-voor-de-libido/actueel/852

 

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge