Student onterecht beschuldigd van verkrachting

Parabel over het verschil tussen liefde en huwelijk
Bestaat de ene ware liefde wel echt?

Bron : http://www.dailymail.co.uk/news/article-5186901/Student-falsely-accused-rape-waiting-apology.html

Liam Allan werd vrijgesproken nadat advocaten uiteindelijk toestemming kregen om berichten van de aanklaagster te bekijken waarin ze fantasieën over verkrachting en gewelddadige seks bespraken en met elkaar opschepten over hun uitdagende seksuele activiteiten.

Een Britse student werd beschuldigd van meervoudige verkrachting en verschillende aanrandingen. Hij ging door een “mentale marteling”, omdat de politie belangrijk bewijsmateriaal niet gebruikte tijdens het onderzoek.

Liam Allan (22), een student criminologie aan de universiteit van Greenwich, riskeerde een gevangenisstraf van meer dan tien jaar: men beschuldigde hem van zesvoudige verkrachting en evenveel gevallen van seksuele aanranding van een jonge vrouw. De feiten hadden zogenaamd plaats gevonden in een periode van 14 maanden vanaf zijn 19 jaar.

Het slachtoffer had aan de politie verklaard dat de seksuele betrekkingen niet gewenst waren, terwijl Allan volhield dat die waren gebeurd met wederzijde toestemming. Allan  gaf als verklaring dat de vrouw wraak wou nemen omdat hij geweigerd had nog met haar af te spreken toen hij was teruggekeerd naar de universiteit.

Na een korte aanhouding was hij vrijgelaten op borgtocht maar de zware beschuldiging van het meisje bleef. In tijden van ‘Me-Too’ en het onmiddellijk ingrijpen bij elke verdachtmaking, was de politie en de rechtbank onmiddellijk op de feiten ingegaan en het het direct ernstig genomen. Hoewel Allan bleef ontkennen dat er sprake was van seksueel geweld en verkrachting en dat alles met instemming was gebeurd, werd hij niet geloofd. Hij ging door een hel.

Allan was ondertussen  twee jaar op borgtocht en zijn proces duurde al drie dagen in Croydon Crown Court, toen men eindelijk het reeds bestaande, maar nooit eerder bekeken bewijsmateriaal opende en de zaak een onverwachte wending kreeg. Het ging om feiten die meteen zijn onschuld aantoonden. Het was voorheen, wellicht onder druk inzake seksueel grensoverschrijdend gedrag in de media, steeds door politieagenten genegeerd als  “niet interessant”.

Meer dan 40.000 berichtjes bleken te bestaan, sms-berichtjes die de vrouw Allan in die periode had gestuurd en waarin ze hem herhaaldelijk vroeg om “vrijblijvende seks”, waarin ze beschreef hoe fantastisch ze hun avontuurtjes vond en waarin ze ook haar fantasieën over gewelddadige seks en verkrachtingen met hem uitte.

Weigering om alle bewijsmateriaal te gebruiken

De ontdekking kwam naar voor toen een nieuwe aanklager de zaak overnam en aan de politie vroeg om alle dossiers over te dragen, waarbij ook de schijf met meer dan 40.000 tekstberichtjes. Allans advocaten vroegen al eerder toegang tot de telefoongegevens van de vrouw, maar hun verzoeken waren telkens afgewezen omdat ze beweerden dat er niets dat relevant zou zijn in die gegevens stond. Ondertussen ging Allan al die jaren door een hel.

Allan werd nu direct over de hele lijn onschuldig verklaard en gaf eenmaal buiten de rechtszaal hoe hij twee jaar lang een “mentale marteling” had moeten doorstaan.

Hij bekloeg zich er over dat je als man helemaal alleen staat als een vrouw je opeens zomaar beschuldigd terwijl er al die jaren duidelijk sprake was van instemming met alle seksuele handelingen.  Als de bewijsmiddelen niet naar boven waren gekomen, had de jongen tot twaalf jaar onschuldig in de cel kunnen belanden en was hij levenslang op een  lijst met seksuele delinquenten terecht gekomen. Godzijdank waren de sms-berichtjes plots naar boven gekomen en had men deze ook aanvaard in de rechtsgang.

Italië

Enkele jaren geleden was er een gelijkaardig voorval in Italië. Een studente beweerde dat ze in Italië was verkracht door een man, maar achteraf bleek dat ze gelogen had en zelf vrijwillig met de seksuele handelingen had ingestemd. Ze riskeert zelf voor jaren in de gevangenis te moeten wegens liegen. Serena Bowes, 21, beweerde dat ze werd aangevallen in een unisex nachtclubtoilet op op reis naar Florence met haar medestudenten van de modeacademie van Newcastle College.

Het is eens te meer een bewijs dat men als man (en vrouw) goed moet nadenken vooraleer men in vertrouwen met iemand seksuele handelingen verricht. In de meeste gevallen is er inderdaad sprake van wederzijdse instemming, maar als man (vrouw) ben je echt loslopend opgejaagd wild als de ander (meestal de vrouw) opeens aankomt met het argument dat het niet gewild was en er dus sprake was van verkrachting.

Het op een of andere manier vooraf afspraken maken waarbij je op papier of via een ingesproken boodschap afspreekt dat de seks volledig vrijwillig en met beider instemming verloopt is een goede raad. Zeker in tijden waarbij men nogal snel beschuldigd wordt van seksueel ongewenst gedrag. Dat mag uiteraard geen beletsel betekenen voor vrouwen (en mannen) die werkelijk seksueel onvrijwillig aangerand zijn om dit te melden bij de politie. Maar in deze tijden van juridisering is het maken van duidelijke afspraken echt wel een aanrader. Zie voor meer informatie http://www.sekscontract.be

 

Bronnen

https://www.thesun.co.uk/news/5144496/liam-allan-rape-case-met-police-cleared-croydon-crown-court/

http://www.dailymail.co.uk/news/article-5186901/Student-falsely-accused-rape-waiting-apology.html

http://www.nieuwsblad.be/

https://www.thesun.co.uk/archives/news/511401/student-faces-jail-in-italy-over-rape-claims/

http://www.sekscontract.be

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge