Vrouwentranen remmen sekslust

Waarom zijn kleinere borsten meer aantrekkelijk?
Een legalisering van prostitutie?

Vrouwentranen bevatten feromonen die sekslust en agressie bij mannen afremmen. Dat schrijven onderzoekers van het Israëlische Weizmann Institute of Science op de website van het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Anemone123 / Pixabay

In het onderzoek, gedaan door Noam Sobel van het Weizmann Institute of Science in het Israëlische Rehovot, kregen ruim honderd mannen een papiertje met vrouwentranen of een zoutoplossing onder de neus. De tranen waren verzameld door vrijwilligsters die naar een droevige film hadden gekeken.

Tijdens het experiment lieten de wetenschappers 24 mannen ruiken aan vrouwentranen en een zoutoplossing. Daarna moesten ze afbeeldingen van vrouwen beoordelen.

De mannen die aan de tranen roken, beoordeelden de vrouwen vaker als minder aantrekkelijk dan de mannen die de zoutoplossing hadden geroken. Ook de concentratie testosteron in hun lichaam daalde opmerkelijk. Uit een hersenscan bleek dat de hersendelen geassocieerd met seksuele opwinding veel minder actief werden na het ruiken van vrouwentranen.

Naast seksuele opwinding is testosteron ook verantwoordelijk voor agressie. Volgens onderzoeksleider Noam Sobel zorgt het chemisch signaal in tranen dan ook voor verminderde agressie bij anderen: ‘Die bevinding is baanbrekend, omdat de functie van huilen voor wetenschappers nog altijd een klein raadsel is.’

Toch kunnen de onderzoekers voorlopig nog niet zeggen of het effect van vrouwentranen op het mannelijk libido een belangrijke functie had tijdens de evolutie. Om dat te achterhalen willen de Israëliërs nu onder andere achterhalen of de tranen van mannen en kinderen dezelfde chemische signalen bevatten.

Sobel verwacht wel dat het zien van een huilend persoon óók belangrijk is. „Geen enkel feromoon werkt alsof je een knop omzet.” Hij denkt bovendien dat vrouwentranen niet alleen een seksuele functie hebben. Mannen kunnen door een dalend testosteronniveau ook minder agressief worden, zegt hij. „Mijn intuïtie is dat dat het belangrijkste effect is. Maar dat hebben we nog niet onderzocht.” Agressie van anderen verminderen is door psychologen vaak genoemd als mogelijke functie van het menselijke huilen.

Bij muizen is de afgelopen jaren al wel een feromoon ontdekt in oogvocht: mannetjes scheiden het eiwit ESP1 uit, waardoor vrouwtjes sneller in de paarhouding gaan staan. En naakte molratten (blinde, kale, in groepen levende knaagdiertjes) smeren zichzelf in met een substantie uit een oogklier en worden dan minder aangevallen door soortgenoten.

In het onderzoek zijn alleen vrouwentranen onderzocht. Wat het chemische effect is van mannen- of kindertranen is dus niet bekend

Bronnen

http://healthland.time.com/2011/01/06/the-crying-game-womens-tears-dial-down-testosterone/

https://www.theguardian.com/science/2011/jan/06/sniffing-women-tears-sexual-desire

http://eoswetenschap.eu/artikel/vrouwentranen…

http://www.nrc.nl/nieuws/2011/01/06/vrouwentranen-verminderen-sekslust-man

 

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge