Waarom een trap in het mannelijke kruis zo pijnlijk is

Mannen die vroeg vader worden, sterven gemiddeld eerder
Een groter aantal mannen dan vrouwen meldt online misbruik in enquête
despair, alone, being alone

geralt (CC0), Pixabay

Elke man maakt het wel eens mee: een schop of stoot in het kruis, bijvoorbeeld bij bal- of gevechtssporten of bij een val op de fietsstang. Meestal blijven de gevolgen beperkt tot een kortdurende, misselijk makende pijn. Maar soms is er meer aan de hand en zijn de teelballen beschadigd.

Vrouwen hebben er het raden naar hoeveel pijn het doet als een man (al dan niet per ongeluk) een trap tussen zijn benen krijgt. Aan die instant dramatische grimassen te zien: heel pijnlijk. Maar hoe komt dat eigenlijk? Vlogger Simon Whistler denkt dat het komt door het volgende.

Het feit dat we de pijn van een bevalling willen vergelijken met de pijn van een stamp in het kruis, insinueert dat zo’n trap terecht de nodige grimassen en pijnkreten oplevert. Maar hoe komt dat eigenlijk? In een video op zijn kanaal Today I Found Out, legt Simon Whistler uit dat testikels zich oorspronkelijk vormen in de onderbuik.

Teelballen of testikels zijn harde, eivormige buisjesmassa’s. Ze produceren zaadcellen en het mannelijke hormoon testosteron. Op de testikels zit een buisje waarin de zaadcellen zitten opgeslagen. Dat buisje heet de bijbal. De teelballen hangen bij niemand helemaal gelijk.

Ook nadat de teelballen ‘zakken’ tijdens de pubertijd, blijven ze via bloedvaten verbonden met die onderbuik. Dat verklaart waarom mannen naar hun buik grijpen bij een trap in het kruis. De pijn schiet omhoog naar de buikstreek en zelfs de ruggengraat.

Ons lichaam is zo goed gemaakt dat we ons toch wel de vraag moeten stellen waarom de teelballen zo ‘open en bloot’ liggen. Aan de binnenkant van het lichaam zouden de teelballen veel beter beschermd zijn. Alleen verdragen de teelballen de warmte niet, ook niet de warmte die het lichaam afgeeft. Daarom heeft de natuur ze aan de buitenkant geplaatst en ze omgeven door het scrotum of balzak. Dat zakje is een strook huid die de teelballen op een temperatuur houdt die lager is dan die van het lichaam en dat bevordert de productie van de spermatozoïden.

Die bescherming tegen temperatuurschommelingen verklaart waarom de balzak door de warmte of koude ontspannen dan wel strak gespannen staan.

Misselijk en overgeven

Naast die verlammende pijn voelen sommigen mannen zich ook misselijk na een trap in de teelballen. Dat heeft volgens Whistler alles te maken met een “plotse stortvloed van ontlading in het sympatische zenuwstelsel.” Sommige mannen zijn daar gevoeliger aan dan anderen. Wie er heel gevoelig voor is, kan zelfs overgeven van zo’n ongelukkige stamp op de foute plaats.

 

Die onmiddellijke hevige pijn is één ding, maar je hebt er waarschijnlijk ook al van gehoord dat voortdurend trappen in het kruis krijgen niet al te best is voor de vruchtbaarheid van de man. Iemand heel hevig in het kruis stampen kan er zelfs toe leiden dat de teelballen volledig verwijderd moeten worden. In sommige landen wordt zo’n trap dan ook beschouwd als seksueel geweld, als hij niet voortkomt uit zelfverdediging tenminste.

Een slag of schop in de teelballen krijgen is enorm pijnlijk en is de vrees van elke man. Veel mannen maken zich ook zorgen over de gevolgen. Wat zijn nu de risico’s als een man een schop in zijn teelballen krijgt en waarom doet het zo’n pijn?

Het zakje waarin zich de teelballen bevinden is op geen enkele manier beschermd. Niet door bot, niet door spieren of niet door een vetlaag die een eventuele slag kan opvangen. Bij een slag of schop zijn het dus de teelballen die de schok opvangen. Bij een harde slag kan de teelbal omhoogschieten en tegen het bekkenbeen stoten, waardoor de pijn nog erger wordt.

De felle pijn wordt ook veroorzaakt door de manier waarop dit lichaamsdeel ineenzit. In de teelballen bevinden zich veel bloedvaatjes, maar ook zenuwen (dat is eigen aan de erogene zones). Het kleinste letsel stuurt meteen via de zenuwen een signaal van felle pijn.
Erger nog, de pijn die door de zenuwvezels wordt getransporteerd, kan – afhankelijk van de kracht van de stoot – zich verspreiden naar de omringende zones zoals de lies, de anus, de buik, enz. Dat veroorzaakt een nieuwe, felle pijnscheut en een misselijk gevoel die het slachtoffer vaak immobiel maken. In het slechtste geval kan de man het bewustzijn verliezen.

Hoe heviger de slag in de teelballen, hoe feller natuurlijk de pijn. Bij extreme pijn kan het slachtoffer zelfs het bewustzijn verliezen, maar dat gebeurt zelden.

Bij een hevige stoot kan de teelbal opstijgen en dat kan leiden tot een ontsteking, rode vlekken en zelfs letsels. Zo kunnen de bloedvaten beschadigd raken en kunnen er bloeduitstortingen optreden, de eikel kan gekwetst raken of de balzak kan scheuren.

Ook de vruchtbaarheid kan worden aangetast, maar dat gebeurt uiterst zelden, zeker omdat dan allebei de teelballen zwaar beschadigd zouden moeten zijn. Als een van beide teelballen onherstelbare schade oploopt, kan de andere die vervangen en zorgen voor een nog voldoende productie van hormonen en spermatozoïden.

De Canadezen van Asapscience zochten daarom uit wat er het ergst is. De wetenschappers van AsapScience wilden weten of een bevalling of een klap in de kroonjuwelen pijnlijker is. Nu begrijpen wij vrouwen best dat een schop in je kruis niet fijn is, maar een baby op de wereld zetten is toch wel hele andere koek. Want een meloen door een veel te klein gat persen is simpelweg ontzettend pijnlijk.

Uit overzichtsstudies die de afgelopen jaren zijn gedaan, blijkt dat genitale verwondingen ten gevolge van sport zeer weinig voorkomen. Het vakblad Urologia publiceerde twee jaar geleden een overzicht van risicosporten: wielrennen en mountainbiken veroorzaken de meeste blessures aan de geslachtsdelen, gevolgd door wintersporten, paardrijden en contactsporten. Maar als zich een blessure voordoet, vallen de gevolgen vaak mee, aldus de onderzoekers. Mannen die maar een teelbal hebben, moeten wel een beetje uitkijken.

 

Bronnen

http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/3032610/2016/12/16/Waarom-een-trap-in-het-mannelijke-kruis-zo-pijnlijk-is.dhtml

http://www.hln.be/hln/nl/35/Seks-Relaties/article/detail/1624411/2013/04/30/Overtreft-een-stamp-in-het-kruis-een-bevalling-qua-pijn.dhtml

http://www.e-gezondheid.be/een-stoot-in-de-teelballen-waarom-doet-het-zo-n-pijn-en-wat-zijn-de-risico-s/2/actueel/678

http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=22886

https://www.volkskrant.nl/archief/waarom-doet-bij-mannen-een-knietje-in-het-kruis-zo-n-pijn~a3206117/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge