We hebben meer seks in de zomer en rond Kerstmis/Nieuwjaar

Seks met toestemming in Zweden
Seksmagie en groepsmasturbatie in tantrische seksbeleving

Bron http://fabmagazineonline.com/wp-content/uploads/2012/02/Screen-Shot-2012-02-10-at-9.38.38-AM.bmp

Onze seksuele gedragspatronen veranderen met de seizoenen – en met de verschuiving van lente naar zomer net om de hoek, suggereert onderzoek dat een verandering in seksueel gedrag waarschijnlijk zal volgen. Concreet lijkt er een betrouwbare piek te zijn in seksuele activiteit tijdens de zomermaanden.

Als bewijs hiervoor, is er een studie gebaseerd op gegevens verkregen van patiëntenbezoeken aan het Melbourne Sexual Health Centre in Melbourne, Australië, tussen de jaren 2006-2014. Onderzoekers keken naar hoe diagnoses van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) en patiëntenrapporten over het aantal partners dat ze in de afgelopen 3 maanden hadden gehad, het hele jaar door veranderden.

Ongeacht seksuele geaardheid, vonden ze dat zowel mannen als vrouwen meldden dat ze een hoger aantal recente partners hadden toen ze de kliniek in de zomer bezochten in vergelijking met de winter.

Bovendien waren de ratio’s van verschillende soa’s hoger in de zomer dan in de winter. Bijvoorbeeld, mannen die seks hebben met mannen hadden een hogere kans om te worden gediagnosticeerd met urethrale gonorroe, terwijl mannen die seks hebben met vrouwen een hogere kans hadden om te worden gediagnosticeerd met niet-gonococcale urethritis (of NGU, een infectie van de urethra die meestal wordt veroorzaakt door chlamydia).

Bij vrouwen bereikte de diagnose van bekkenontstekingsziekte (PID) een piek in de herfst. Omdat PID meestal wordt veroorzaakt door onbehandelde gevallen van chlamydia en gonorroe, is de piek in de herfstdiagnoses van PID consistent met hogere percentages soa’s die in de zomer worden opgelopen.

Wat verklaart dit seizoensgebonden verschil in seksueel gedrag? Helaas kan men dit niet definitief zeggen op basis van deze gegevens; een mogelijkheid is echter dat het een functie kan zijn van het feit dat mensen in de zomer meer vakanties ondernemen en bijgevolg tijdens de vakantie ook meer aan seks doen. Dit zou logisch zijn in het licht van onderzoeksresultaten, dat er een waarschijnlijk verband bestaat tussen vakantie en seks.

Volgens een analyse van Google’s zoektrends laat zien dat er meer wordt gezocht naar porno, prostitutie en online daten in de zomer dan in de lente en winter.

Dit komt niet door een toename in hoe graag we dingen googelen. Er is namelijk geen toename in de zoekfrequentie naar bijvoorbeeld huisdieren, auto-onderdelen en populaire sites als Facebook. Het gaat dus specifiek om seks.

Onze computers en smartphones zijn niet de enige verklaring. Ook ons seksuele gedrag. Uit onderzoek blijkt namelijk dat men in de zomer vaker seks heeft, de condoomverkoop omhoog schiet en tieners vaker aangeven hun maagdelijkheid te zijn verloren.

Er zijn verschillende verklaringen voor. Eén daarvan is dat als je gedurende de dag meer huid ziet bij anderen, je automatisch meer zin krijgt in seks. Als vrouwen blote topjes dragen, lokt dat bij mannen toch vaak iets uit. Andersom geldt dat ook: hoe bloter je je man ziet, bijvoorbeeld in zwembroek, hoe meer zin je krijgt om aan hem te zitten.

Bovendien is er meer interactie tussen mensen als het mooi weer is buiten, waardoor je meer tijd samen doorbrengt en gezellige dingen samen onderneemt. Wil je in de winter op dinsdagavond nog weleens lekker op de bank onderuit zakken, als het buiten 30 graden is dan ga je vaak tóch samen even wat gezelligs doen. En ja, meer sociale activiteiten leidt tot meer seks.

Opvallend is dat er 9 maanden na de zomer juist een geboortedip is. Meer seks leidt dus niet tot meer kinderen. Onderzoekers van het Israëlische Hadassah Hebrew University Medical Centre, die de dip onderzochten, schreven dit toe aan een verminderde spermakwaliteit in de zomer door de hitte.

Ongeacht de reden, suggereren deze bevindingen dat inspanningen op het gebied van de volksgezondheid om veiliger seks te bevorderen in potentie kunnen worden gebruikt voor een groter effect in de zomer dan andere tijden van het jaar.

Een opmerking die de moeite van het vermelden waard is: terwijl mensen doorgaans minder seks hebben in de winter, is er een toename van seksueel gedrag rond Kerstmis en Nieuwjaar. Feestdagen, vakantie en sfeer en intimiteit zullen er wellicht ook toe bijdragen.

Bronnen

https://www.lehmiller.com/blog/2016/6/3/we-have-more-sex-in-the-summer

https://www.libelle.nl/lekker-in-je-vel/is-waarom-we-zomer-meer-zin-sex/

https://www.quest.nl/artikel/hebben-mensen-in-de-zomer-meer-zin-in-seks

https://www.esquire.com/nl/stijl-carriere/a8037/wetenschap-in-de-zomer-heb-je-vaker-en-meer-zin-in-seks/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge