Seks- en relatieonderzoek

We hebben meer seks in december

Erectiestoornissen verhelpen met oefeningen
Seks met ex niet slecht voor verwerken relatiebreuk

Nissor / Pixabay

Onderzoek wijst uit dat mensen gemiddeld meer seks hebben in de zomer dan in de winter/ December is echter de uitzondering op de winterseksinval. Het blijkt dat seksuele interesse en activiteit deze maand betrouwbaar toeneemt, en dit geldt met name voor de week tussen kerst en nieuwjaarsdag. Bekijk de onderstaande video voor een fascinerende kijk op enkele van de vele veranderingen in ons seksleven die in december plaatsvinden.

Het is wetenschappelijk bewezen dat een mens blij wordt van zon. Tijdens de wintermaanden maakt ons lichaam minder serotonine aan. Die neurotransmitter heeft invloed op ons ‘geluksgevoel’. Dat is meteen ook de reden waarom we in de winter minder opgewekt zijn dan in de zomer.

‘We denken dat dit bijdraagt aan gevoelens van eenzaamheid en depressie in de wintermaanden’, legt Justin Lehmiller, auteur van de blog Sex and Psychology uit. ‘Deze stemmingswisselingen zorgen mogelijk voor een versterkt verlangen naar romantisch contact.’

Kerstmis is de tijd van geluk en geschenken, en volgens  onderzoek is het ook de tijd dat we ons op het pad van de voortplanting begeven. Maar waarom hebben we meer seks rond Kerstmis?

De universiteit van Indiana in de VS en het Portugese Instituto Gulbenkian de Ciência hebben zich verdiept in het wijdverspreide geloof dat onze seksuele cycli verband houden met biologische veranderingen, die het resultaat zouden zijn van wijzigingen in de omgeving zoals het weer en de beschikbaarheid van voedsel. Het onderzoek in het vakblad Scientific Reports stelt dat een toename in het aantal zwangerschappen eerder toe te schrijven is aan culturele factoren.

Om tot dat besluit te komen, hebben vorsers van beide universiteiten het “collectief onderbewustzijn” online onderzocht. Ze deden dat door seksueel geladen zoektermen op Google tussen 2004 en 2014 in 130 landen te analyseren. Daarnaast keken ze naar maar liefst 10 procent van alle openbare posts op Twitter tussen 2010 en 2014.

Daaruit bleek dat tijdens periodes van culturele of religieuze vieringen veel vaker zoekopdrachten werden ingegeven met het woord ‘seks’ of andere seksgebonden termen in. Negen maanden later bleek dan telkens het geboortecijfer te stijgen.

In landen met een christelijke meerderheid bleek de piek telkens rond Kerstmis te liggen, in overwegend moslimlanden was dat tijdens het Suikerfeest.

Dat Suikerfeest, het eind van de vastenmaand Ramadan, is interessant omdat het elk jaar op een andere datum wordt gevierd. Toch zagen de onderzoekers een piek, wat sterk op een culturele associatie wijst.

“We zien dat Kerstmis en het Suikerfeest worden gekenmerkt door bepaalde collectieve stemmingen die zich dan weer vertolken in een toegenomen vruchtbaarheid. Misschien hebben mensen dan een sterkere drang om een gezin te stichten, omdat de nadruk in de kerstperiode op liefde en geschenken voor kinderen ligt. De kerstperiode wordt ook geassocieerd met verhalen over het kindje Jezus en de heilige familie en dat kan mensen in een liefhebbende, familiale stemming brengen.” Dat stelt Luis Rocha, professor Informatica en mede-auteur van de studie.

Een studie aan de universiteit van Warschau in Polen wees uit dat mannen zich het meest aangetrokken voelen tot het vrouwelijk lichaam tijdens de wintermaanden. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien vreemd, maar is het helemaal niet. In de winter dragen we meer kledij waardoor mannen meteen met een broek vol goesting zitten zodra ze ook maar het kleinste stukje blote huid te zien krijgen.

Je hebt het koud en wil het warm krijgen. Menig wetenschapper beweert dat er een verband is tussen ons fysieke welzijn en onze gedachtegang. Sociaal isolement – in de winter kom je nu eenmaal minder buiten dan tijdens de rest van het jaar – kan ervoor zorgen dat je het sneller koud krijgt.

Wanneer je je eenzaam en geïsoleerd voelt, kan seks je geaccepteerd en verbonden doen voelen. Bovendien krijg je het er warm van. En laat ons wel wezen: seks is toch tien keer beter dan een heet bad?

Hij is vaker én sneller opgewonden. Wist je dat er ook op hormonaal vlak een seizoensgebonden verandering plaatsvindt in de winter? Zo is het wetenschappelijk aangetoond dat het testosteronniveau van mannen piekt in december. Dit zou te maken hebben met de temperatuurswisseling en een veranderend slaappatroon. Aangezien testosteron een van de hormonen is die het mannelijke libido reguleert, is het logisch dat hoe hoger het testosteronniveau, hoe geiler de man.

 

Bronnen

Justin Lehmiller https://www.youtube.com/watch?v=tR_G_aJrtQk

https://www.hln.be/wetenschap-planeet/waarom-we-met-kerstmis-meer-seks-hebben~a20104df/

https://www.flair.be/nl/lifestyle/body/wintermaanden-zin-in-seks/

Seasonal changes in sexual activity levels: Cornelisse, V. J., Chow, E. P., Chen, M. Y., Bradshaw, C. S., & Fairley, C. K. (2016). Summer heat: A cross-sectional analysis of seasonal differences in sexual behaviour and sexually transmissible diseases in Melbourne, Australia. Sexually Transmitted Infections.

Seasonal changes in Google search trends for pornography, prostitution, and online dating: Markey, P. M., & Markey, C. N. (2013). Seasonal variation in internet keyword searches: A proxy assessment of sex mating behaviors. Archives of Sexual Behavior, 42(4), 515-521.

Seasonal changes in condom sales and STD rates: Wellings, K., Macdowall, W., Catchpole, M., & Goodrich, J. (1999). Seasonal variations in sexual activity and their implications for sexual health promotion. Journal of the Royal Society of Medicine, 92, 60-64.

Seasonal changes in conception rates: Tita, A. T., Hollier, L. M., & Waller, D. K. (2001). Seasonality in conception of births and influence on late initiation of prenatal care. Obstetrics & Gynecology, 97(6), 976-981.

Seasonal changes in sexual injuries: Phillips, E. A., Esposito, A. J., & Munarriz, R. (2015). Acute penile trauma and associated morbidity: 9‐year experience at a tertiary care center. Andrology, 3(3), 632-636.

Seasonal changes in virginity loss: Levin, M. L., Xu, X., & Bartkowski, J. P. (2002). Seasonality of sexual debut. Journal of Marriage and Family, 64(4), 871-884.

For more information on biopsychosocial theories regarding why sexual behavior changes in the winter, check out this article I wrote for TONIC: https://tonic.vice.com/en_us/article/…

Music Credit: Winter Wonderful by Kensington Studios, used under license from Shutterstock, 2017

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge

Deze website bevat info die mogelijks niet geschikt is voor kinderen. U bevestigt minstens 16 jaar te zijn. Deze website gebruikt cookies. U gaat daarmee akkoord.

error: Copyrighted by original authors. Copyright bij oorspronkelijke auteurs.