Zes mythen over seksueel overdraagbare aandoeningen ontkracht

Nieuw onderzoek onthult wat er echt toe doet voor de relatie en seksuele bevrediging van koppels
Hoe bewuste seks hebben als uw gedachten af dwalen
nude, art, sexy

innamikitas (CC0), Pixabay

Hoewel de meeste mensen seksueel actief zijn, is het verrassend hoe weinig mensen over seks lijken te weten. In het bijzonder zijn er tal van mythes en misvattingen over het onderwerp seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Hieronder bespreken we zes van de meest hardnekkige valse overtuigingen over soa’s.

MYTHE # 1: Je kunt soa’s vermijden door orale seks te hebben in plaats van vaginale of anale geslachtsgemeenschap. Geloof deze geen seconde! Bijna alle soa’s kunnen in ieder geval via orale seks worden overgedragen en opgelopen. Veel mensen realiseren zich bijvoorbeeld niet dat ze chlamydia- en gonorroe-infecties van de keel kunnen krijgen. Evenzo heeft een groot aantal mensen schijnbaar geen idee dat ‘koortsblaasjes’ feitelijk worden veroorzaakt door het herpesvirus, wat betekent dat als iemand met deze infectie orale seks met je uitvoert (vooral als ze last hebben van een uitbraak ), kunnen ze u mogelijk een geval van genitale herpes geven. Oh, en het is belangrijk op te merken dat “schaamluizen” niet alleen voor de schaamstreek zijn. Ze zullen zelfs de kans aangrijpen om in je snor of baard te leven als ze de kans krijgen. Kortom, orale seks is niet de ‘veilige’ en ‘risicovrije’seks en gebruik bescherming, vooral als u een nieuwe partner of meerdere partners heeft.

MYTHE # 2: Je kunt zien of iemand een soa heeft door naar ze te kijken en / of hun geslachtsdelen te inspecteren. Eigenlijk kan iemand met een soa er perfect gezond uitzien en is er misschien niets bijzonders aan hun geslachtsdelen. De harde realiteit van sommige soa’s (zoals HPV, hiv en chlamydia) is dat ze aanvankelijk vaak weinig tot geen symptomen veroorzaken, maar toch zeer besmettelijk zijn.

MYTHE # 3: Je kunt niet twee keer dezelfde soa krijgen. Het feit dat u een keer gonorroe heeft gehad, betekent niet dat u er in de toekomst tegen wordt ingeënt of tegen andere soa’s. In feite kun je dezelfde soa keer op keer van dezelfde partner krijgen, tenzij jullie er allebei voor worden getest en behandeld.

MYTHE # 4: Mensen die condooms gebruiken, kunnen geen soa’s krijgen. Hoewel condooms op zijn minst enige bescherming bieden tegen de meeste soa’s, bieden ze geen garantie voor uw veiligheid. Ten eerste, tenzij u een condoom voor het hele lichaam draagt, is er nog steeds het potentieel om virussen zoals herpes en HPV over te brengen en op te lopen, omdat die virussen op delen van de huid kunnen zitten die niet door condooms worden bedekt. Bovendien maken mensen veel fouten bij het gebruik van condooms die hun beschermende voordelen ondermijnen. Uit sommige onderzoeken is bijvoorbeeld gebleken dat maar liefst 51% van de deelnemers aan het onderzoek aangaf soms te wachten tot nadat ze seks begonnen te hebben met een condoom om te doen, en 45% gaf aan dat ze soms condooms afnamen voordat ze klaar waren met seks.[1]. Een groot aantal mensen meldde ook dat ze condooms verkeerd hadden omgedaan, de verpakking en de vervaldatum niet hadden geïnspecteerd, naast een aantal andere fouten die de kans op overdracht van ziekten vergroten.

MYTHE # 5: SOA’s kunnen worden overgedragen via openbare toiletbrillen. Als je seks hebt bovenop een toilet, natuurlijk! Anders is het vrij onwaarschijnlijk. Het blijkt dat veel virussen en bacteriën niet lang buiten het menselijk lichaam kunnen leven, en zelfs als je toevallig in de lichaamsvloeistoffen van iemand anders zit, kan infectie alleen optreden als die vloeistoffen in je bloedbaan of geslachtsorganen terechtkomen. Dus, tenzij je veel open wonden in je billen hebt of geniet van droge toiletbrillen, is het risico vrij minimaal.

MYTHE # 6: Alleen sletten krijgen soa’s. Veel mensen denken dat ze geen risico lopen om soa’s op te lopen omdat ze niet ‘zoveel’ seksuele partners hebben. De realiteit is echter dat je maar één partner nodig hebt om een ​​soa te krijgen, en het kan de allereerste keer dat je seks hebt, gebeuren. 

Het doel van dit bericht is niet om u te ontmoedigen om seks te hebben of om u bang of bang te maken. Het gaat erom ervoor te zorgen dat u zich bewust bent van de risico’s en de aard van deze infecties begrijpt, zodat u de juiste voorzorgsmaatregelen kunt nemen, waaronder correct en consistent gebruik van condooms of andere barrières (bijv. Tandmoeders) tijdens seksuele activiteit en gewend raken aan regelmatige soa-onderzoeken. De sleutel tot een levendig en gezond seksleven is het nemen van goede beslissingen en weten hoe u uzelf en uw partners kunt beschermen.

[1] Sanders, S. A., Yarber, W. L., Kaufman, E. L., Crosby, R. A., Graham, C. A., & Milhausen, R. R. (2012). Condom use errors and problems: A global view. Sexual Health, 9, 81-95. doi: 10.1071/SH11095

Bronnen

https://www.lehmiller.com/blog/2013/1/2/six-myths-about-sexually-transmitted-infections-debunked.html

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge