8 procent van de jongeren doet aan sexting

Uit onderzoek blijkt: mannen die drinken en roken zijn aantrekkelijker
Seksuele gezondheid verdient een plaats in de eindtermen

Als mensen seksueel getinte beelden of foto’s van zichzelf maken, verzenden, ontvangen

secting

Image by pexels.com

of delen, noemen we dat sexting. Dat kan via smartphone, tablet of andere digitale media.

Het begrip sexting is overgewaaid uit het Engels en is een samenstelling uit ‘sex’ (seks) en ‘texting’ (wat Engels is voor sms’jes verzenden). Door de snelle ontwikkeling van gsm en andere technologieën, is sexting niet meer beperkt tot het verzenden van sms’jes. Seksueel getinte beelden en video’s kunnen ook via toepassingen op computers en smartphones gemaakt en doorgestuurd worden (zoals chatprogramma’s, dating en andere apps of sociaalnetwerksites).

8,1 procent van de Vlaamse 12- tot 18-jarigen zegt aan sexting te doen. Dat blijkt uit het tweejaarlijkse Apestaartjaren-onderzoek van Mediaraven, LINC en onderzoeksgroep MICT van de Universiteit Gent.  24,7% van de jongens vindt dat je een naaktfoto die je ontvangt zonder toestemming mag tonen aan een vriend.  25% van de jongeren neemt elke week een screenshot op Snapchat.

Er is een groot verschil tussen het sturen van seksueel getinte foto’s en het ontvangen ervan. Terwijl slechts 8,1 procent aangeeft een pikante foto verstuurd te hebben de laatste twee maanden, zegt 25,6 procent van hen er een gekregen te hebben. Sexting is dus niet altijd tweerichtingsverkeer. Het wantrouwen is dan ook groot omdat jongens en meisjes andere normen hanteren. 24,7 procent van de jongens vindt dat je een naaktfoto die je ontvangt zonder toestemming mag tonen aan een vriend. Bij meisjes is maar 7 procent akkoord met de stelling.


Zelfs wanneer de foto’s in een relatie gedeeld worden, is er weinig vertrouwen. Slechts 28,4 procent van de jongeren uit de steekproef vertrouwt erop dat hun lief niets met de doorgestuurde foto’s zal doen.

Jongeren doen vooral aan sexting met hun partner, maar ook vrienden of vriendinnen ontvangen pikante kiekjes. Jongens sturen opvallend meer naakt naar mensen die ze niet kennen. ”

Het fenomeen houdt risico’s is, maar volgens de onderzoekers is het perfect normaal dat de adolescenten het doen. Het is een vorm van seksuele exploratie. Vroeger gebeurde het achter de fietsenstalling, vandaag is dat virtueel. «Bij de jongeren die de voorbije twee maanden een ‘sext’ verstuurden, verstuurde de helft een foto van zichzelf in ondergoed of zwemkledij. Zo’n 41,5% verstuurde een foto van zichzelf met naakt bovenlijf. Slechts 21,2% verstuurde een volledig naakte foto. Dat komt neer op 1,7% van alle Vlaamse jongeren», staat in het rapport.

In de meeste gevallen stuurt de jongere de foto naar zijn of haar liefje, maar 45% verzendt ze ook naar een vriend of vriendin in de hoop dat er een relatie volgt.

40 procent vindt het niet erg om herkenbaar in beeld te komen. Snapchat is het populairste netwerk om seksueel getinte foto’s te verspreiden omdat de foto’s zichzelf na het bekijken ‘vernietigen’. Dat geeft natuurlijk een vals gevoel van veiligheid, zodat foto’s geen eigen leven gaan leiden. Maar in praktijk geeft een kwart van de ondervraagden aan wekelijks een screenshot te nemen via Snapchat.

set

“Sexting op zich hoeft geen probleem te zijn”, benadrukt  Mariek Vanden Abeele (Universiteit Gent) in De Standaard. “Het idee erachter is ook helemaal niet nieuw. Adolescenten, van vroeger en nu, zijn volop bezig met seksuele exploratie.” Maar uit het Apestaartjaren-onderzoek blijkt dat slechts 6,6% het normaal vindt dat jongeren sexten.

Volgens onze jongeren doen twee op tien meisjes het omdat ze onder druk worden gezet. Bij jongens is dat maar 13%, vermoeden ze.  “Die druk komt dan van hun partner, of van iemand waarop ze verliefd zijn”, vult Joris Van Ouytsel (UAntwerpen) aan. “Vaak sturen jongeren de foto’s met een oprecht gevoel van liefde, met het idee dat ze voor het leven samen zullen blijven. Maar als er toch een einde komt aan de relatie, kan het goed fout lopen.”

Meer lezen : http://www.seksuelevorming.be/jongeren-seks-en-media-sexting

Bronnen

http://www.hln.be/

http://nl.metrotime.be/20

http://www.demorgen.be/

https://sexting.be/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge