Bijna derde van schoonmaaksters kreeg te maken met seksueel geweld op het werk

Seksueel grensoverschrijdend gedrag onder studenten
Pubermeisjes zijn zich bewust van hun kwetsbaarheid door sexy selfies maar doen het toch.
girl, glasses, mop

klimkin (CC0), Pixabay

Bijna een derde (31,7 pct) van de schoonmaaksters en poetshulpen kreeg ooit te maken met seksistische opmerkingen en ongewenste aanrakingen, zo blijkt uit een enquête van het ACV bij meer dan 51.000 schoonmaaksters en poetshulpen.
ACV

Vakbond ACV zet in 2017 de schijnwerpers op de problematiek van het seksueel geweld op het werk.

Volgens ACV werken de vrouwen vaak alleen bij een klant, wat hen kwetsbaarder maakt. Om voorbijgangers te sensibiliseren voor de problematiek, deelde men pamfletten uit.

In 2016 bleek reeds uit onderzoek van Securex bij 1.754 werknemers dat 29 % van de Belgische werknemers geconfronteerd werd met grensoverschrijdend gedrag op het werk. 14 % van de werknemers wordt gepest op het werk. Dat was een stijging met 35 % op twee jaar tijd. Ook agressie op het werk steeg met 21 %: 19 % van de werknemers vertelde dat ze geconfronteerd worden met agressie op de werkvloer. 2 % kloeg over ongewenst seksueel gedrag.

Soms duiden werknemers hun leidinggevende aan als dader van pesterijen, discriminatie of ongewenst seksueel gedrag. De gevolgen waren niet min: werknemers die zich slachtoffer voelen, hebben meer kans om langer en vaker afwezig te zijn, verlaten gemakkelijker hun bedrijf en voelen zich minder in staat om tot de recent verhoogde pensioenleeftijd te werken.

Dat werknemers vooral hun leidinggevende als dader aanduiden, heeft in vele gevallen te maken met de gezagsrelatie, aldus Eva Praet, senior consultant Health & Safety. Werknemers doen dit dan vaak uit onmacht of om te willen bewijzen dat de werkgever al lange tijd weet heeft van de situatie, maar er niets aan doet. Het feit dat er niets gebeurt, is vaak geen gevolg van onwil of kwaad opzet, maar eerder van een gebrek aan vaardigheden, tools en inzicht om het conflict op te lossen.

Dat het ook in de schoonmaak voorkomt, is omdat dit vaak in huizen zelf gebeurt of in bedrijven waar men schoonmaaksters ziet als seksuele objecten.

Bronnen

http://www.knack.be/

http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=22620

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge