Bordspel : social girls. Grensoverschrijdend gedrag in een seksuele context bij sociale media

De vrouwelijke poep zegt veel over haar vruchtbaarheid
Mannen en vrouwen verkiezen een partner met niet teveel sekservaring

Sociale media vallen vandaag niet meer weg te denken uit onze leefwereld. Het meest populaire medium, Facebook, social-girlswordt bezocht door jong en oud. Ook de pubermeisjes van het observatie-en behandelingscentrum Espero zijn doorwinterde gebruikers van dit medium. Waarnemingen tonen aan dat zij wildvreemden toevoegen als vriend, deze contacteren en er soms verliefd op worden. Vaak sturen zij ook seksueel getinte berichten en/of foto‟s. De bezoekers van hun profielpagina zijn niet altijd even onschuldig en evenwel deinzen ze er niet voor terug om het vertrouwen van deze meisjes te misbruiken. Het doel van dit project is dan ook de meisjes te informeren over en te sensibiliseren voor de risico‟s die gepaard gaan met dergelijk gedrag zoals: grooming, identiteitsfraude, loverboys en sexting. Aangezien het om een erg kwetsbare doelgroep gaat is dit broodnodig.

Heel wat van deze meisjes kampen met één of meerdere problemen. Ze vertonen vaak een laag zelfbeeld en/of zijn onzeker over hun lichaam en hun uiterlijk.
Hiertoe werd een informatief en preventief spel ontworpen dat de thema‟s op speelse wijze bespreekbaar maken. De ultieme bedoeling is de meisjes mediawijzer te maken. Ze moeten zowel iets leren van het spel, als van elkaar.

Om dit te realiseren werden er waarnemingen en observaties uitgevoerd, werd er literatuur geraadpleegd en werden er mensen zowel in als uit de eigen praktijk bevraagd. Eindresultaat is een spel geworden met de titel: „Social Girls’. Er vond bovendien een evaluatie plaats van het product. Het spel heeft de intentie om Espero te helpen bij hun praktijkprobleem. Eventueel zou het product geïmplementeerd kunnen worden in andere organisaties.

Sociial Girls ziet er uit als een smartphone, maar het is een spelbord dat kwetsbare meisjes de gevaren van sociale media moet bijbrengen.  Bedenkster Silke Verhulst maakte het bordspel als bachelorproef voor haar opleiding sociale readaptatiewetenschappen aan UC Leuven Limburg.

Stel je wordt op Instagram aangesproken door iemand van een modellenbureau. Jij

a. Stuurt meteen verschillende foto’s naar die persoon, waarom niet?

b. Praat er eerst over met vrienden en volwassenen

c. Gelooft er niets van en klikt het weg

Het is maar één van de vele dilemma’s die Silke in haar gezelschapsspel Social Girls verwerkte. Het komt uit de scriptie waar een bordspel, een dobbelsteen en meer dan tweehonderd speelkaarten bij horen.  Social Girls wil pubermeisjes sensibiliseren over grensoverschrijdend gedrag op sociale media.  Tijdens haar stage merkte Silke dat heel wat meisjes slordig omgaan met sociale media.  Haast elke dag gebeurde er wel iets, dikwijls door contact met onbekenden.  De meisjes hadden in de leefgroep amper interactie met elkaar : ze zaten elk op hun eigen scherm te kijken. Op internet hadden ze vele vrienden, vaak valse profielen, mensen die ze niet kenden. Sommige meisjes hadden er geen problemen mee om naaktfoto’s naar die vreemden te sturen, een begrip dat we kennen als sexting.

Sexting is onuitwisbaar, zo signaleert één van de spelkaarten. Twee jaar geleden legde onderzoek nog bloot dat 47% van de Vlaamse jongeren (15-21 jaar) een tekstbericht over seks had verstuurd. Acht procent had een webcamgesprek in slip gevoerd.

Thema’s als loverboys, naakt voor de webcam zitten, sexting zijn gevoelige onderwerpen die vooral in de bijzondere jeugdzorg actueel zijn.

Lees hier de scriptie

Lees hier een artikel over het spel

Bronnen

Eindwerk Silke Verhulst

De Morgen 01/12/2016

http://www.demorgen.be/binnenland/dit-is-het-spel-dat-kwetsbare-meisjes-sterker-maakt-ba59e843/

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge