Canadees VR project leert jongeren omgaan met grensoverschrijdend gedrag

40% van de Belgen vindt dat seksueel geweld soms goed te praten valt.
Moeder bepaalt seksleeftijd dochters

“Gender Swapping VR Project” leert affiche_connais-tu-la-limite_650_enjongeren toestemming geven tot seks.

Met behulp van virtual reality leren Canadese jongeren om verontrustende sociale verhalen te verkennen. De kracht van  de virtuele realiteit is dat het ons de kans biedt om in de schoenen van iemand anders te staan.  In de wereld van entertainment heeft VR reeds zijn intrede gedaan.
Pioniers van de techniek experimenteren momenteel met VR om hedendaagse maatschappelijke vraagstukken te verkennen. VR kan ons helpen om beter te begrijpen wat het is om iemand anders te zijn.  De YWCA in Montreal, Canada, lanceerde een nieuw VR-gebaseerd sociaal project ook gebaseerd op het idee van de verbreding van de sociale perspectieven. Geïnstalleerd en gepresenteerd in verschillende openbare plaatsen in de stad, maar ook in scholen en universiteiten in Quebec loopt het  project “Do you NO the limit?” letterlijk vertaald “Ken je ‘neen’ de grens. Uiteraard bedoelt men NO het woord ‘know’.  Het nodigt  de deelnemers uit lijfelijk een interactie tussen mannelijke en vrouwelijke studenten te ervaren, vanuit het perspectief van de vrouw. Het project is gericht op jongeren in de leeftijd tussen 16 en 24 jaar met de bedoeling hen te doen nadenken over toestemming tot seks te geven.

De jongeren zetten een Samsung Gear VR headset op aangedreven door Oculus.  De deelnemers bevinden zich in de woonkamer van een mannelijke student. Wat begint als een speelse flirt neemt uiteindelijk een donkere wending aan en wordt duidelijk ongemakkelijker.

Stephanie Coronado-Montoya, project-agent bij de YWCA, zegt dat de ervaring die de jongeren virtueel opdoen, bedoeld is om de openbare gesprekken over de betekenis van toestemming ‘consent’ te stimuleren: “Door de invoering van dit virtual reality project hopen we om de jongeren een meeslepende ervaring te geven die hen doet nadenken over wat wat toestemming in seksuele relaties inhoudt. ”

De ervaring is meeslepend en verontrustend tegelijk. Wanneer het karakter in de VR scène zegt dat ze zou willen wachten met verder gaan begint de tegenspeler  aan verschillende strategieën van overtuiging, waaronder argumenten, vleierij  en tenslotte agressieve fysieke vooruitgang.

Beide personages komen als eerste indruk als zeer sympathieke, tof, knap en humoristisch over. Deze subtiliteiten waren bewust gekozen”Toestemming in seksuele relaties is een zeer veelzijdige concept, en we moesten ervoor zorgen dat de personages realistisch zouden overkomen bij een groot en divers publiek.”

Het YWCA’s project verwijst naar de onbegrensde mogelijkheden van de virtuele werkelijkheid. In de toekomst is er ook geen reden meer waarom we ook niet in staat zouden zijn om te ervaren hoe het is om van een ander ras, klasse, geslacht of zelfs diersoort te zijn. En met de snel voortschrijdende haptische technologie zullen we in staat zijn om niet alleen te zien en te horen, maar ook te voelen wat het is om iemand anders te zijn.

 

Coronado-Montoya heeft hoge verwachtingen voor VR in de toekomst: “Mijn ervaring aan het project brengt me ertoe om te geloven in het hoge potentieel van de VR als het gaat om de bewustwording over gevoelige kwesties zoals genderongelijkheid , familiaal geweld en armoede. Deze technologie maakt het mogelijk dat je de kijker kan plaatsen in de schoenen van een ander personage en de wereld te zien vanuit hun perspectief. Het leent zich goed voor projecten die streven naar bewustwording omtrent slecht begrepen maatschappelijke vraagstukken. ”

Bronnen

http://futureofsex.net/immersive-entertainment/gender-swapping-vr-project-educates-youth-sex-consent/

http://www.ydesfemmesmtl.org/en/youth-services/tools/#limit

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge