Dating apps kunnen SOA doen toenemen.

Vijf stadia van verliefdheid naar liefde
Is vreemdgaan erfelijk?

Photo by Albert Renn

Heel wat jongeren gebruiken de datingapp Tinder of andere dating apps, maar onschuldig is die niet volgens de Britse organisatie BASHH, die zich buigt over seksueel overdraagbare ziektes.Doordat we sneller van partner wisselen, gaan we ook sneller seksuele contacten aan en zorgen we er daardoor voor dat we ons meer blootstellen aan seksueel overdraagbare ziektes

De ratio’s van seksueel overdraagbare aandoeningen zijn gestegen omwille van het toenemend gebruik van online dating apps, aldus de Britisch Association for Sexual Health and HIV (BASHH) Studies inzake seksuele gezondheid tonen aan dat in 2014 SOA gelijk Syfilis en Gonorroe explosief zijn gestegen en experten waarschuwen dat ook HIV mogelijks daardoor zou kunnen gaan stijgen.

Met een gemiddelde van 25-40% nieuwe relaties die starten met dating apps, roepen campagneleiders inzake seksuele gezondheid in Groot-Brittannië op dat de bedrijven die de apps verspreiden meer aandacht moeten geven aan bewustzijn rond seksuele gezondheid.  In Groot-Brittannië komen er elke week nieuwe dating apps bij, voor triootjes, swingers, religieuze groepen, vreemdgaan, enz. Er is zelfs een app waar je kan aangeven dat je een SOA hebt vooraleer aan een relatie te beginnen.

Dr. Peter Greenhouse, een van de toonaangevende artsen rond seksuele gezondheid vertelde aan BBC Newsbeat.  “Door de dating apps, gaat men sneller over tot het wisselen van partners, omdat het door de apps gemakkelijker is om elkaar te vinden.  Maar door die vaak wisselende relaties is er een hogere kans op onveilig seksueel gedrag en daardoor ook het oplopen van infecties.  Wat me vooral verontrust is dat we op een kritiek punt komen dat HIV terug gaat doorbreken.  Als zovele mensen blijven doorgaan met vele wisselende relaties en als ze daarenboven onbehandelde seksueel overdraagbare aandoeningen hebben,  gaan we wellicht een explosie van HIV onder de heteroseksuele bevolking krijgen.”

Niet iedereen is het daar mee eens. Marie Cosnard, hoofd van een trendsagentschap Happn, vindt dat het niet specifiek de apps zijn die daar oorzaak van zijn. ” Dating apps volgen gewoon bredere trends en veranderd gedrag dat al een tiental jaren bezig is inzake een meer liberaal gedrag inzake partners, relatiestatus, huwelijk, echtscheiding, enz.   Apps ondersteunen wellicht deze trend van meer en veelvuldigere losse seksuele relaties maar wakkeren het zeker niet aan.  Het probleem zit veel breder. Mensen moeten veel meer opgevoed worden in termen van seksuele gezondheid en het nemen van verantwoordelijkheid, ongeacht waar en hoe ze hun partners leren kennen.”

Bronnen :

http://i100.independent.co.uk/article/dating-apps-could-be-increasing-the-rates-of-sexually-transmitted-infections–Zy97JgR5de

http://www.hbvl.be/cnt/dmf20151102_01950915/door-tinder-is-er-een-enorme-groei-in-gonorroe-en-syfilis

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge