“Is ’t oké? Niet zeker? Check het!”

Seksverslaving te behandelen?
Sekswerkers op de Amsterdamse wallen: Drukte en toerisme

“Is ’t oké? Niet zeker? Check het!” Hoe weet je of een flirterig berichtje naar een collega té flirterig is of een vluchtige aanraking als grensoverschrijdend wordt ervaren? Expertisecentra Sensoa, Zij-kant en vzw Zijn proberen in een nieuwe campagne duidelijkheid te scheppen

Copyright Sensoa en Eva Mouton

Sensoa, zij-kant en vzw Zijn willen grensoverschrijdend gedrag voorkomen.  De boodschap is: vraag het als je twijfelt aan elkaars wensen en grenzen. Met filmpjes, cartoons en educatief materiaal wil het centrum iedereen doen reflecteren over eigen gedrag en het belang van toestemming duidelijk maken.

Volgens Sensoa is het dan ook niet altijd even duidelijk of iets kan of niet kan. Een flirterig berichtje, een vluchtige hand, een uitnodiging om na de werkuren iets te gaan drinken of een uit de hand gelopen nacht: soms is het oké, soms ook niet. ‘De grijze zone, waarin het onduidelijk is of een seksueel getinte opmerking of handeling door de beugel kan, blijkt heel groot te zijn’, aldus Sensoa.

Het centrum wil niet dicteren wat wel of niet kan, maar wijst op het begrip van wederzijdse toestemming. ‘Alles mag, tenminste als de andere partij daar toestemming voor geeft. Dat kan expliciet of impliciet, maar vaak ontbreekt deze toestemming’, aldus Sensoa.

Hoe praat je over grenzen? Lees deze tips

Flirten en seks: wanneer gaat het over de grens? Dat is niet altijd even duidelijk. Want er is een grijze zone: soms gaat het wel en soms niet over de grens. Hoe kun je het dan weten?
Hoe kun je weten of het oké is? Bestel de kaartjes voor gebruik in de klas.

Waar ligt de grens? Zoek het samen uit

Waar ligt bij jou de grens? En bij iemand anders? Beoordeel verschillende situaties met de FlirterTwister. Speel dit spel met een vriend(in), je partner, een kennis of collega en zoek het samen uit! Je kan ook zien wat bekende Vlamingen erover denken.

Lesgeven over grenzen doe je zo

Wil je lesgeven over wensen en grenzen? Met de lespaketten ‘Mijn wens, mijn grens’ vind je materiaal per leeftijd, van kleuter tot 18 jaar. Download pakketten.

Zie ook www.sekscontract.be

Bronnen

https://mailchi.mp/sensoa/wat-is-ok-voor-jou-wat-is-ok-voor-mij-doe-de-test?e=0032c16453

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20191104_04699390

https://www.knack.be/nieuws/belgie/sensoa-lanceert-campagne-tegen-seksueel-overschrijdend-gedrag/article-news-1527813.html?cookie_check=1572950295

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge