‘Je hoeft geen slet of player te zijn om chlamydia te krijgen’

Vooral jongeren bezondigen zich aan partnergeweld
Drinken maakt eerste seksuele ervaring van tieners riskanter en minder bevredigend

Sensoa, het Vlaamse expertisecentrum voor seksuele gezondheid, focust in haar nieuwe campagne “Share love, geen soa” op jongvolwassenen binnen een rclamelatie. Het condoom wordt bij hen geregeld – zonder testen – weggelaten, waardoor soa’s zoals chlamydia kunnen rondgaan. Men roept jongeren daarom op om zich te laten testen. Ook aan artsen wordt gevraagd om het gesprek aan te knopen.

De nieuwe campagne richt zich in de eerste plaats op jongvolwassenen, tussen 18 en 35 jaar. “Het typische relatiepatroon bij hen is dat ze vaak opeenvolgende relaties hebben, kort of lang. Als de relatie serieus wordt bevonden, laat men het condoom weg. Op dat moment worden eerder opgelopen soa’s doorgegeven”, zegt woordvoerder Boris Cruyssaert.

 

Daarbij wordt chlamydia als voorbeeld aangehaald, dat bij een op twintig jongvolwassenen voorkomt. Wie besmet raakt, heeft vaak geen symptomen, maar wie er lang mee rondloopt, loopt wel het risico op verminderde vruchtbaarheid.

Chlamydia was ook in 2014 de vaakst voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (soa), gevolgd door gonorroe en syfilis. Volgens schattingen van Sensoa zijn 1 op de 20 jongeren en jongvolwassenen besmet met chlamydia, maar zijn velen daar zelf niet van op de hoogte. Bij 80% van de besmette vrouwen en 60% van de besmette mannen zijn er namelijk geen klachten.

Steeds meer mensen laten zich testen op soa’s en daarom is het aantal diagnoses gestegen. Er zijn met andere woorden niet meer mensen met een soa, maar steeds meer gevallen worden effectief ook gediagnosticeerd.

Sensoa gebruikt in haar slogans het woord ‘slet’ en ‘player’ voor jongens en voor meisjes die veel wisselende seksuele contacten hebben. Op de vraag of dat niet stigmatiserend is, klinkt het dat de campagne bij jongeren werd getest en dat er geen problemen werden opgemerkt.

 

Bronnen

http://www.hbvl.be/

http://seks.blog.nl/

https://www.hln.be/nina/fit-gezond/-je-hoeft-geen-slet-te-zijn-om-chlamydia-te-krijgen~a8447291/

https://www.demorgen.be/wetenschap/-je-hoeft-geen-slet-te-zijn-om-chlamydia-te-krijgen-b8447291/

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge