Payoke trekt aan alarmbel: “Meer jonge slachtoffers van tienerpooiers’

Seks vanaf 14 niet langer strafbaar in België
De spin en de vlieg Een voorleesboek over grooming

Bron Movie Нагота (2010)

Bij Payoke, dat slachtoffers van mensenhandel opvangt, komen meer en meer minderjarige slachtoffers van tienerpooiers hulp vragen. “Maar wij kunnen hen niet allemaal helpen, we hebben daar niet genoeg middelen voor”, zegt directeur Klaus Vanhoutte.

Voor Payoke kwam een historische dag: voor het eerst in het 31-jarig bestaan van de vzw was er een Antwerpse burgemeester op bezoek. Dat is voor directeur Klaus Vanhoutte het geschikte moment om aan de alarmbel te trekken.

“Antwerpen is het epicentrum van de loverboys, daders lopen hier gewoon rond, en maken steeds meer jonge slachtoffers. En dat moet aangepakt worden.”

Sinds anderhalf jaar stijgt het aantal minderjarige slachtoffers van tienerpooiers. Klaus Vanhoutte: “Dat komt omdat slachtoffers en hun omgeving nu weten waar ze terechtkunnen. Wij willen hen graag helpen, maar daar wringt het schoentje: we draaien allemaal op 120 procent wat de werklast betreft. Onze mensen kunnen echt niet méér doen.”

De boodschap die Payoke had voor burgemeester Bart De Wever (N-VA) is duidelijk: “Doe iets aan het probleem van de tienerpooiers in Antwerpen. Alleen met een kordate aanpak kan het verbeteren.”

Yasmin Van Damme van Child Focus deed enkele jaren geleden het complexe fenomeen van tienerpooiers uit de doeken. Ze telde zestig slachtoffers in amper twee jaar tijd. Na haar rapport volgde een actieplan van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Hij beloofde onder meer extra plaatsen in instellingen.

Volgens Van Damme is het actieplan echter zwaar onvoldoende. Ze pleit samen met de directeur van Payoke al langer voor aangepaste vluchthuizen in de Ardennen. Enkele weken ‘cold turkey’ op een plaats waar het contact met de pooier totaal verbroken wordt.

Payoke en Child Focus schatten dat vandaag meer dan honderd meisjes in de greep zitten van een mensenhandelaar. Extra verontrustend is dat de namen van slachtoffers van tienerpooiers uit oude dossiers almaar terugkomen.

Lees hier  een rapport van Child Focus over tienerpooiers en hun_slachtoffers.

Bronnen

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/07/31/meer-jonge-slachtoffers-van-tienerpooiers-maar-wij-kunnen-hen/

http://www.standaard.be/cnt/dmf20180217_03362532

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge