Seksueel opgewonden neem je soms domme beslissingen

Pil veroorzaakt depressie en relatieproblemen
Speed daten werkt maar zelden

Men zegt dat de meeste mensen hun verstand gebruiken maar bij seks is dat verstand

bed, sleeping, couple

sasint (CC0), Pixabay

soms ver zoek. In de ‘heat of the passion’ vergeten mensen vaak belangrijke dingen zoals veilig vrijen, risico op zwangerschap, afspraken rond wat toegelaten en niet toegelaten is, zelfs instemming met seks op zich.  Wetenschappers ontdekken dat zodra passie stijgt, de rationaliteit ver te zoeken is.

Soms denk je echt niet met je hoofd, maar met je…Als het op domme beslissingen nemen aankomt, is geil zijn net zo slecht als dronken zijn, stelt Canadees onderzoek. In een experiment hadden onderzoekers meer dan 100 deelnemers verzameld die of porno, of niet-seksuele videoclips keken. Vervolgens werden de kijkers ondervraagd over hoe ze zouden handelen bij verschillende seksuele scenario’s.

De resultaten: opgewonden mensen zeiden dat ze meer geneigd waren risico’s te nemen in bed, zoals geen condoom gebruiken. Maar, de onderzoekers wilden ook testen hoe opgewonden zijn je keuzebevoegdheid buiten de slaapkamer beïnvloedt. Bij een tweede experiment waren er 100 andere mensen die dezelfde video’s bekeken, maar vervolgens een spelletje blackjack speelden. Onderzoekers ontdekten dat de opgewonden groep 13% meer risico nam in het spel dan mensen die niet opgewonden waren.

Je mate van opwinding beïnvloedt niet per het vermogen keuzes te maken, maar het heeft wel invloed op de motivatie achter je keuze, stelt onderzoeksauteur Shayna Sparlin.

Iedereen weet dat een condoom gebruiken nodig is en ook iedereen weet hoe hij/zij het moet gebruiken, maar bij seksuele opwinding doet men het toch zonder, zelfs al is men bewust dat er een heel groot risico is bij een onbekende partner op het oplopen van SOA of HIV.

Eerder onderzoek toont ook aan dat je minder controle hebt over jezelf wanneer je opgewonden bent, zegt Sparling.  Hoe kan je dat tegengaan.  Stel je grenzen voor jezelf wanneer je wel helder kunt nadenken. Maak regels, zodat je weet wat je van jezelf kunt verwachten als je plotseling met een schone dame in bed belandt en je niet weet wat je overkomt, zegt Sparling. Je regel kan bijvoorbeeld zijn: “Ik gebruik altijd een condoom, tenzij ik seks heb met een partner waarvan ik 100% zeker weet dat hij of zij geen SOA heeft.” Lees: op vertoon van onderzoeksrapport. Goed. Tot zover onze verkapte preek. Tip: zeg deze regel hardop tegen jezelf, of schrijf ‘m op. Hoe vaker je ‘m herhaalt, hoe groter de kans dat je je eraan houdt, want wilskracht is een ‘mentale spier’ die je door oefening kunt versterken. Eén regel onthouden vergt minder wilskracht dan een risicovolle beslissing maken in het heetst van de strijd.

Shayna Sparlin, die het onderzoek publiceert vat het als volgt samen: ‘Je mate van opwinding heeft niet per se impact op je vermogen keuzes te maken, maar het heeft wel invloed op de motivatie achter je keuze.’ Dus, al weet je nog zo goed dat je bijvoorbeeld een condoom moet gebruiken, je zal wellicht onbeschermde seks willen hebben omdat dat nu eenmaal zo’n “awesome” idee lijkt. In een vaste relatie  lijkt dit niet echt een probleem maar als single op de markt van Tinder of aan het strand in Ibiza met een recente verovering is het toch opletten geblazen.

Onderzoeker Dan Ariely wilde nagaan of rationele keuzes inzake seks beïnvloed worden door irrationele motieven. Ariely’s proefpersonen vinden het, al masturberend, twee keer zo waarschijnlijk dat ze zich aangetrokken voelen tot een twaalfjarig meisje. Hetzelfde geldt voor de vraag of ze zouden blijven aandringen, zelfs als hun date al nee heeft gezegd. Ze schatten de kans dat ze een meisje zouden drogeren om aan seks te komen vier keer zo hoog in. De aanlokkelijkheid van anale seks stijgt met 67%. En de bereidheid om een condoom te gebruiken daalt met zo’n 30%.

Die percentages zijn fors en golden vooral voor de minder gangbare seksuele voorkeuren. Op de vraag of ze er wat in zagen om hun date billenkoek te geven, lag de inschatting dat ze dat zouden doen maar 18% hoger. Maar dat kwam vooral omdat de jongens uit het onderzoek dat ook in niet opgewonden toestand al best een goed idee vonden. Voor de andere sekskwesties golden grotere verschillen.

Ariely: “Ze dachten dat ze zichzelf begrepen, hun voorkeuren, en waar ze toe in staat waren. Maar in plaats daarvan bleek dat ze hun eigen reactie compleet onderschat hadden. … In hun onopgewonden staat verraadden ze dat ze helemaal niet wisten wie ze waren in opgewonden toestand. … Zelfs de meest rationele en briljante persoon is, in een moment van passie, totaal en compleet iemand anders dan wie hij denkt dat hij is.”

Dan Ariely schreef over dit onderzoek in het hoofdstuk The influence of arousal in zijn boek Predictably irrational: the hidden forces that shape our decisions (2008). Hij publiceerde de resultaten van het experiment ook in de Journal of behavioral decision making (2006, 19, pagina 87–98) onder de titel The Heat of the Moment: The Effect of Sexual Arousal on Sexual Decision Making

Bronnen

http://www.menshealth.nl/Sex/Waarom-je-domme-beslissingen-maakt-wanneer-je-opgewonden-bent

http://whatmatters.be/2016/09/27/whatmatters-test-beslissingen-nemen-als-je-dronken-geil-bent/

Asha ten Broeke http://www.nemokennislink.nl/publicaties/gek-van-opwinding?q=seks

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge