Studenten klagen seksueel misbruik aan met expo

Mannen aanmoedigen om teelballen aan te raken
33% jongeren ervaart seksueel grensoverschrijdend gedrag

Copyright Chloë de Meulenaer De Standaard

Vier Brusselse studenten vonden het belangrijk dat de mentaliteit wijzigt en de taboesfeer rond seksueel grensoverschrijdend gedrag doorbroken wordt. Zelf slachtoffer van seksueel geweld organiseren ze een expo waarin ze zichzelf gedeeltelijk blootgeven met de nodige slogans. Ze willen enerzijds daarmee het onrecht aanklagen dat hen is aangedaan, waarschuwen dat een neen een neen is maar ook aangeven dat hun leven kan doorgaan als je slachtoffer geworden bent.

‘We organiseren een hele week om te strijden tegen de verkrachtingscultuur’, staat op de Facebookpagina van GRape Project. Studenten van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en Franstalige tegenhanger Université Libre de Bruxelles (ULB) kunnen een week lang lezingen en gespreksavonden rond seksueel grensoverschrijdend gedrag bijwonen. Er is een tentoonstelling, voor en door studenten.

Studenten die aangerand of verkracht werden, schonken de kledij die ze toen droegen bij de verkrachting. Kleedjes, sweaters en trainingsbroeken hangen omhoog in de ruimte, met daartussen foto’s van slachtoffers die leuzen op hun lichaam hebben geschreven.

De themaweek komt er kort na alle onthullingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag in Hollywood en de #metoo-getuigenissen op sociale media.

Selma Bouillard (© IL/BRUZZ)

Een van de initiatiefneemsters, studente Selma Bouillard (23), werd vier jaar geleden verkracht en organiseerde voorheen al een postercampagne tegen seksueel geweld aan de VUB. Het idee voor GRape Project volgde daaruit voort. De reacties op die campagne waren overweldigend. Ik kreeg tientallen berichten van meisjes én jongens die hun eigen ervaringen deelden of wilden dat we meer zouden doen.

www.facebook.com Luna’s story

‘Rond seksueel overschrijdend gedrag hangt nog altijd een taboesfeer’, aldus Bouillard. Ze willen die taboesfeer doorbreken. Aan de universiteiten, maar ook daarbuiten. Er komen altijd initiatieven, maar die hebben dikwijls weinig zichtbaar resultaat. De beelden zijn erg confronterend maar tonen ook dat slachtoffers met hun leven verder gaan en niet opgeven.

Copyright Chloë de Meulenaer De Standaard

Facebookbericht

We’re not broken, is de naam van de fototentoonstelling die zal plaatsvindt van 13 t.e.m. 16 november 2017 in het kader van de week « A week to fight rape culture ». De tentoonstelling is zichtbaar op de ULB en de VUB campus ; op de foto’s, slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag met boodschappen op hun huid geschreven, die hun ervaringen, hun vaststellingen, hun vorderingen uitdrukten. Ieder heeft een woord of een spreuk gekozen, het lichaamsdeel die hij/zij wou laten zien, en of hij/zij al dan niet herkenbaar wou zijn. Hieruit ontstond een reeks van zeventien foto’s, zeventien mannen en vrouwen met het lichaam als canvas, als creatieve ruimte, waar als volledig gekozen en beslist wordt. Waar we aantonen dat slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag zijn geweest ons, ondanks het lijden, ondanks het ellende, niet oplegt om voor altijd vernietigd te blijven.

www.facebook.com Luna’s story

Bronnen

De Standaard 9/11/2017

http://www.bruzz.be/nl/actua/vub-studente-die-zelf-verkracht-werd-start-campagne-tegen-seksueel-geweld

http://www.alshetjouoverkomt.nl/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge