Tinder nodigt uit tot meer risicovol seksueel gedrag

Alleen ja telt
Seks tijdens menstruatie en condoomgebruik

Gilla Shapiro publiceerde een artikel over het gebruik van Tinder en

Bron http://rijecanin.rtl.hr/foto-osam-iznenadujucih-gresaka-koje-ljudi-rade-nakon-seksa-i-kako-ih-izbjeci/

risicovol seksueel gedrag.

Ze vond een verband tussen het gebruik van Tinder en risicovol seksueel gedrag, zoals het hebben van meerdere seksuele partners, en het deelnemen aan niet-consensuele seks.

Het is bekend dat online datingapplicaties steeds populairder worden. In haar steekproef meldde 40% van de jonge volwassenen dat ze Tinder gebruikten. Gezien de recente publieke discussie over aanranding en het belang van toestemming, gezien in #MeToo, wilde de onderzoekster het bewustzijn vergroten van de potentiële rol van online datingscultuur in risicovol seksueel gedrag.

Leiden online dating-apps tot riskant seksueel gedrag?

Shaprio wil benadrukken dat dit een correlationeel onderzoek was. Ze kon een verband aantonen tussen Tinder en risicovol seksueel gedrag, maar geen oorzakelijk verband. Dus er is een relatie maar men kon niet aantonen dat Tinder de oorzaak is van het risicovol gedrag.  Meer onderzoek is nodig om te bepalen of het het Tinder-gebruik is – of het type persoon dat Tinder gebruikt – of beide – die causaal zijn gekoppeld aan het risicovolle gedrag dat men had gevonden in verband met Tinder-gebruik.

In 2015 publiceerde het Rhode Island Department of Health een persbericht waarin de toename van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) wordt toegeschreven aan betere detectie maar ook risicovol gedrag, zoals ‘sociale media om informele en anonieme seksuele ontmoetingen te regelen’.

Vooral de relatie tussen het gebruik van Tinder en  niet-consensuele seks was opmerkelijk. Een paar dingen vielen ook op: ten eerste, vrouwen en seksuele minderheden hadden meer kans om niet-consensuele seks te melden. Bovendien rapporteerden individuen die seks zonder wederzijds goedvinden rapporteerden dat seksuele gedachten / verlangens / gedrag problemen veroorzaken in hun leven en dat ze minder vaak melden dat ze seks beschouwden als een intense en belangrijke manier om contact te maken met een andere persoon.

Het is dus van belang aldus de onderzoekster om de verschillen in Tinder-gebruik en risicovol seksueel gedrag (inclusief geslacht, leeftijd en seksuele geaardheid) te onderzoeken. Het zou ook nuttig zijn om Tinder te vergelijken met andere datingsapps.

Bronnen

http://www.mcgill.ca/newsroom/channels/news/protecting-young-adults-sexual-health-286457

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge