Vandeurzen belooft strakkere aanpak tienerpooiers en centrale registratie slachtoffers

Controversiële naakte psychotherapie in de jaren 70 vorige eeuw
Niet overeengekomen condoomverwijdering : hoe algemeen is 'stealthing'
Geschatte tijd om tekst te lezen: 3 minu(u)t(en)

pixel2013 / Pixabay

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen belooft een strakkere aanpak van tienerpooiers en een betere opvang van slachtoffers van tienerpooiers. Dat heeft de CD&V-minister vandaag in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Freya Van den Bossche (sp.a), Lorin Parys (N-VA), Elke Van den Brandt (Groen) en Katrien Schryvers (CD&V).

De problematiek van de tienerpooiers kwam de onder de aandacht via Terre des Hommes, de ngo die in Nederland een meldpunt voor tienerprostitutie heeft opgericht. Volgens die organisatie worden steeds meer tieners door pooiers in de prostitutie gedwongen en is er, ook over de grens met Vlaanderen, sprake van een sterke stijging van het aantal dossiers.

De problematiek van tienerpooiers is gekend, maar we blijven eigenlijk gewoon brandjes blussen’, zegt Klaus Vanhoutte, directeur van vzw Payoke, het centrum voor slachtoffers van mensen­handel aan De Ochtend op Radio 1. Er is volgens Vanhoutte nu vooral nood aan cijfermateriaal om het probleem in kaart te brengen, ‘zodat we ons een beter beeld kunnen vormen van de mogelijke en effectieve slachtoffers’.

‘De cijfers die we nu hebben zijn een zware onderschatting van het probleem’, aldus Vanhoutte. Hij wil dat potentiële slachtoffers terechtkunnen bij het meldpunt. ‘Scholen, instellingen en ouders weten nu niet waar naartoe’, zegt Vanhoutte.

Een meldpunt moet de grootte van het probleem van tienerpooiers in Vlaanderen mee in kaart brengen. De maatregel kadert in een actieplan van minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). “We weten van een zestigtal slachtoffers van tienerpooiers”, zegt Heidi De Pauw, algemeen directeur bij Child Focus. Maar iedereen weet dat het om een grove onderschatting gaat. “Zodra men weet waar men naartoe kan, zullen de meldingen de hoogte in gaan”, zegt ook Klaus Vanhoutte van Payoke, de vzw die slachtoffers van mensenhandel begeleidt. 240.000 euro maakte Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) in november 2019 vrij voor een actieplan om tienerprostitutie beter aan te pakken. Payoke, de vzw die slachtoffers van mensenhandel begeleidt, krijgt daarmee drie extra werknemers. Zij vormen een meldpunt waar slachtoffers van tienerpooiers telefonisch terecht kunnen. Eén begeleider is nu al in dienst, en de resultaten blijven niet uit. “We verzuipen in het werk”, zegt directeur Klaus Vanhoutte.

Velen zien zichzelf niet als slachtoffer of schamen zich. Het is ook een heel verdoken probleem. De prositutie speelt zich af in appartementen en hotelkamers.

De omvang van het probleem in Vlaanderen wordt vaak onderschat, zegt Vandeurzen net als Heidi De Pauw van Child Focus. Velen zien zichzelf niet als slachtoffer of schamen zich. Het is ook een heel verdoken probleem. De prostitutie speelt zich af in appartementen en hotelkamers. De Pauw roept uitbaters dan ook op om steeds alert te zijn.

Na een onderzoek van Child Focus werkte Vlaanderen in 2016 een actieplan uit rond de aanpak van tienerpooiers en de bescherming van slachtoffers. Volgens minister Vandeurzen kunnen de instanties niet bevestigen dat er sprake zou zijn van een groeiend grensoverschrijdend probleem.

Toch wil Vandeurzen het bestaande actieplan bijsturen en aanscherpen. Zo heeft hij met federale minister van Justitie Koen Geens (CD&V) afgesproken dat er een apart statuut ‘minderjarig slachtoffer mensenhandel’ komt naast het bestaande statuut van ‘slachtoffer mensenhandel’ voor volwassenen. Lees ook hier Rapport tienerpooiers Child Focus en samenvatting rapport tienerpooiers Vlaanderen

Bron Flyer tienerpooiers CD&V politica

 

Bronnen

https://nl.metrotime.be/2018/11/07/news/vandeurzen-belooft-strakkere-aanpak-tienerpooiers-en-centrale-registratie-slachtoffers/

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/01/07/meldpunt-tienerpooiers/

https://www.demorgen.be/binnenland/er-komt-een-vlaams-meldpunt-voor-tienerpooiers-probleem-is-veel-groter-dan-uit-de-cijfers-blijkt-be7d603e/

https://www.hln.be/de-krant/dubbel-zoveel-slachtoffers-van-tienerpooiers~ab4e6535/

http://www.standaard.be/cnt/dmf20190107_04083824

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending.

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.

Ook interessant om te lezen!