Vlaamse ministers lanceren actieplan tegen grooming en cyberpesten

Risico van sperma slikken
Mannelijke slachtoffers van seksueel geweld
startup-593311_640

Bron pixabay.com

Pesten en alle vormen van geweld op minderjarigen kunnen niet door de beugel. De Vlaamse regering wil het probleem daarom op verschillende domeinen tegelijk te lijf gaan. Dat stellen de Vlaamse ministers Jo Vandeurzen (Welzijn), Hilde Crevits (Onderwijs), Philippe Muyters (Sport) en Sven Gatz (Jeugd) in een gezamenlijk persbericht.

Er komt onder meer een werkgroep Integriteit die alle acties en maatregelen moet opvolgen.

Minderjarigen krijgen al eens af te rekenen met situaties waarin ze slachtoffers zijn van geweld (fysieke, psychisch of seksueel) of van pestgedrag. Dat gebeurt niet alleen in de thuisomgeving, maar ook in de school of in de jeugdbeweging of sportclub.

In sommige gevallen gaat het om vormen van geweld tussen kinderen en jongeren onderling, maar vaak gaat het ook om geweld door personen die een bepaalde verantwoordelijkheid hebben over de minderjarige of er een vertrouwensrelatie mee hebben.

Zo bestaat er bijvoorbeeld grooming waarbij meerderjarigen minderjarigen verleiden tot het posten van naaktmateriaal maar ook sexting waarbij leeftijdsgenoten naaktfoto’s uitlokken bij elkaar en elkaar daarmee pesten op internet of sociale media.


Brede aanpak

De voorbije jaren duiken ook nieuwe fenomenen op van geweld en misbruik via het internet zoals cyberpesten, ‘grooming’ (doelbewust verwennen met het oog op seksuele uitbuiting) of sexting.  De Vlaamse regering wil nu graag een tandje bijsteken in het aanpakken van alle vormen van geweld, waaronder ook (cyber)pesten. De regering kiest daarbij voor een brede aanpak op verschillende domeinen.

Er is een werkgroep Integriteit opgericht die de acties en maatregelen moet coördineren. De werkgroep wordt aangestuurd door het kabinet van minister van Welzijn Jo Vandeurzen.

De ministers schuiven al een aantal concrete acties naar voor. Zo is het de bedoeling om meer wetenschappelijk onderzoek naar het fenomeen uit te voeren en te ontsluiten. Verder wil men meer werken met aanspreekpunten- en personen en wil men ook de klachtenprocedures optimaliseren.

Over cyberpesten vind je meer info op www.cyberpesten.be

Op internet is grooming de term die we gebruiken voor digitaal kinderlokken; het benaderen van kinderen voor seksueel contact. Grooming is in Vlaanderen en Nederland verboden. Een kinderlokker zoekt – via een valse identiteit – contact met kinderen. Meestal via sociale media, internetfora en chatboxen. Het kind wordt op zijn/haar gemak gesteld en er ontstaat een online vriendschap. Het kind voelt zich speciaal en is daarom bereid om iets terug te doen. Soms vindt het seksueel misbruik alleen plaats via de webcam, maar soms worden afspraakjes gemaakt om elkaar in het echt te ontmoeten.
Wanneer een slachtoffertje vervolgens wordt afgeperst door de dader – meestal in ruil voor meer pikant materiaal – noemen we dat sextortion.

Wat kun je doen als opvoeder? Maak duidelijke afspraken over wat je kind op internet mag doen, leer hem/haar bijvoorbeeld:
Wees kritisch met vriendschapsverzoeken; ken je iemand in het echte leven niet, accepteer hem/haar ook niet online
Zo herken je een ‘faker’ ofwel een nepaccount
Ga niet met je echte naam online, alleen met een nickname
Laat nergens je adres en telefoonnummer achter
Zet geen uitdagende foto’s en filmpjes online
Spreek nooit af met iemand die je alleen van internet kent. Toch afspreken? Kies een drukke plek en neem iemand mee.
Gaat het toch mis? Vertel het aan  iemand die je vertrouwt.

Bronnen

http://www.mediawijsheid.nl/grooming

http://www.standaard.be/cnt/dmf20160129_02097500

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge