Vooral ouderen slachtoffer van datingfraude

Canadees VR project leert jongeren omgaan met grensoverschrijdend gedrag
Bordspel : social girls. Grensoverschrijdend gedrag in een seksuele context bij sociale media

Oudere mensen worden meer en meer geconfronteerd met eenzaamheid.  Heel veel van hen hebben internet leren kennen maar zijn er niet zo goed in thuis. Vandaar dat er nogal wat fraude gebeurt bij de oudere leeftijdscategorie.

Van de bevolkingsgroep boven de 50 jaar krijgt ruim 7 procent te maken met

ouder

Bron foto: Nordpirat/Flickr.com, CC BY-NC-SA 2.0.

datingfraude. Dat is één op de veertien personen van middelbare leeftijd, die op zoek zijn naar een andere levenspartner.

Dit volgt uit onderzoek dat de Fraudehelpdesk heeft laten uitvoeren door bureau Panel Inzicht. Datingfraude ontstaat als iemand op Facebook of op een datingsite contact maakt met een potentiële liefdespartner, die een oplichter blijkt te zijn.

Datingfraude  is een probleem. Elk jaar worden in Nederland honderden mensen slachtoffer. En dat aantal is groeiende. De slachtoffers denken liefde te vinden, via internet. Maar ze komen bedrogen uit, verliezen soms tienduizenden euro’s en de kater na afloop is enorm.

De schade van datingfraude op jaarbasis in NL is naar schatting 10 tot 15 miljoen euro. Meestal komen de daders uit West-Afrika, onder andere Nigeria. De oplichters misleiden wereldwijd mensen voor miljarden dollars. Ze laten je chatten en denken dat je een online liefde hebt gevonden, met het uiteindelijke doel om je geld af te troggelen.

Verantwoordelijkheid
De helft van de bevraagden vindt dat de datingsites verantwoordelijk zijn voor datingfraude: zij moeten ervoor zorgen dat oplichters geen toegang krijgen tot de sites door strenge identiteitscontrole.
Bijna een derde vindt dat de slachtoffers zelf verantwoordelijk zijn. Bijna de helft (48 procent) noemt deze slachtoffers naïef. Eén op de drie (32 procent) vindt juist dat de pechvogels niets te verwijten valt.


Op de vraag of een respondent zelf het slachtoffer zou kunnen worden van een ‘liefdesoplichter’ antwoordt niettemin 41 procent met “Ja, misschien”.

Datingfraude is een manier van fraude waarbij criminelen via datingsites slachtoffers verliefd maken en overhalen om geld te versturen. Middels datingfraude proberen criminelen via internet in te spelen op gebruikers van verschillende datingsites. Nadat het vertrouwen van het slachtoffer gewonnen wordt (dit duurt soms weken of maanden), probeert de fraudeur het slachtoffer op slinkse wijze te overtuigen om geld over te maken., vaak via methodes die  lastig na te trekken zijn (bijvoorbeeld: Moneygram of Western Union). De exacte methode die de oplichters hanteren varieert per geval, maar er zijn een aantal herkenbare signalen die een belletje bij je moeten laten rinkelen.

Schade
Van de groep die aangeeft geld te hebben overgemaakt naar een oplichter, stopte de teller bij de meesten (80 procent) bij 500 euro. Sommigen raakten meer kwijt, tot 20.000 euro.
Opmerkelijk is dat 40 procent van de respondenten aangeeft behalve financiële schade ook emotionele klappen te hebben opgelopen. De helft spreekt van aanzienlijke emotionele schade.

Datingfraude is inmiddels een bekend fenomeen, blijkt verder uit het onderzoek. Minder dan een kwart had er nog nooit van gehoord, 76 procent wel. De deelnemers aan het onderzoek vinden dat er meer voorlichting moet komen over de risico’s van online dating. Ook vinden zij dat de politie moet optreden tegen datingfraudeurs.

Datingsite Parship heeft met de Federale Computer Crime Unit daarom een aantal regels opgesteld om argeloze daters te waarschuwen.

• Geef nooit geld! De meeste scammers komen uit Oost-Europese of Afrikaanse landen en ze hangen vaak een raar of hartverscheurend verhaal op om je vertrouwen te winnen. Vervolgens proberen ze je te overtuigen om geld over te maken, vaak via geldtransfersystem en als Western Union en MoneyGram, voor bijvoorbeeld ziekenhuiskosten voor een kind, een ongeval. Je kunt ervan uitgaan dat iemand die geld vraagt sowieso niet te vertrouwen is.

• De meeste scammers schrijven hun profielen en berichten in het Engels of gebruiken Google Translate om hun berichten in het Nederlands of Frans te vertalen. “God fearing”, “worthy” en “full of love” zijn termen die vaak terugkeren in berichten van scammers. Slechte grammatica en/of spelling zijn vaak ook tekenen.

• Scammers vermelden vaak dezelfde beroepen. Zo kiezen mannelijke scammers voor een functie in het leger, ingenieur in de olie- of goudindustrie of juwelenontwerper. Vrouwelijke scammers zeggen verpleegster of modeontwerpster te zijn, maar vaak verwijzen vrouwen niet naar een beroep.

• Volgens FCCU is een veel voorkomend profiel van de oplichter een welgestelde man of vrouw die voor zaken in West-Afrika verblijft. Hij/zij is weduwnaar/weduwe of gescheiden en heeft vaak een kind. Ze geven aan zich te willen settelen en zeggen heel snel dat ze in jou hun ware liefde zien.

• Wees zo alert mogelijk en trek de mensen na met wie je contact legt. Een eenvoudige zoektocht op Google kan al belangrijke informatie opleveren, want er bestaan verschillende fora waarop namen en foto’s gepost worden die door oplichters gebruikt worden.

• Als iemand alles van je wil weten, maar weinig of geen informatie over zichzelf verschaft, wees dan extra voorzichtig.

• Vermeld nooit persoonlijke contactgegevens op je profiel en geef nooit onmiddellijk je gegevens door aan iemand die jou rechtstreeks contacteert.

• Praat met vrienden en familie over de relatie. Ze zijn niet emotioneel betrokken en zien sneller wanneer er iets niet klopt. Luister naar hen als ze twijfels hebben.

• Als je gecontacteerd wordt door een verdacht persoon: neem geen risico en geef deze persoon aan bij de beheerder van de site. FCCU raadt aan om ook altijd aangifte te doen bij de lokale politie wanneer je slachtoffer bent geworden van een oplichting.

Bronnen

https://www.fraudehelpdesk.nl/nieuws/datingfraude-overkomt-7-procent-ouderen/

http://relatie.blog.nl/singles-dating/2016/11/28/vooral-ouderen-slachtoffer-datingfraude-waar-je-op-moet-letten

http://datingfraude.eu/ervaringen/

https://www.datingsitekiezen.nl/artikelen/online-datingfraude-wat-is-het-en-wat-kun-je-er-tegen-doen

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge