Zend eens een naaktfoto (of niet) Sexting?

Sekspoppen als surrogaat voor gemiste menselijke warmte
Stad Antwerpen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag
sexting

Image by mediawijs.be

Jongeren gebruiken sociale media en andere ICT om te experimenteren op seksueel vlak: ze versturen seksueel getinte berichten/foto’s naar elkaar, ze poseren en flirten voor de webcam. Deze seksualiteitsbeleving is op zich niet problematisch. Toch zijn er bepaalde risico’s aan verbonden.

Als leerkracht of jongerenwerker is het vaak moeilijk te begrijpen waarom adolescenten dit doen. Jongeren kunnen verschillende redenen hebben om pikante foto’s van zichzelf door te sturen. Meestal past sexting bij het normale seksuele experimenteergedrag van jongeren binnen een relatie. Een aantal jongeren doet dit ook met volstrekte vreemden, omdat ze dit veiliger vinden. Het verzenden van de foto’s heeft dan als doel om een vorm van seksuele aandacht naar zich toe te trekken. Soms zien we ook dat jongeren dit voor de grap of bij wijze van uitdaging onder vrienden doen.

Heel veel sexting-situaties zijn absoluut niet problematisch. De foto’s en beelden blijven immers binnen de vertrouwde omgeving waarin ze verstuurd werden en jongeren vertonen voldoende respect naar elkaar toe om deze niet verder te verspreiden.

Maar het kan ook gebeuren dat dit vertrouwen wel wordt geschonden en beelden doorgestuurd worden of zelfs online worden geplaatst. De ernst van de situatie zal dan afhangen van:

De aard van de foto’s: gaat het om foto’s in ondergoed of om seksueel expliciete beelden? Is enkel het lichaam afgebeeld of staat ook het gezicht van de persoon in kwestie erop?

De intentie: waarom werden foto’s gemaakt? Staat het slachtoffer helemaal achter de initiële beelden of ging het om dwang/slechte inschatting

De schaal waarop de foto’s verspreid werden: een sms’je naar één persoon of publiek op Facebook?

Charlotte Catteeuw wijdde haar masterproef aan de UGent aan jongeren en sexting.

In samenwerking met MediaWijs bevroeg ze een aantal jongerengroepen en kwam tot opvallende conclusies.

Jongeren geven aan dat versturen van naaktbeelden toch wel gebruikelijk is, maar het versturen van seksueel getinte beelden van jezelf blijft taboe.
Snapchat is het favoriete medium voor het versturen van naaktbeelden, maar screenshots blijven mogelijk waardoor het beeld bewaard blijft. Jongeren zien sexting als een vorm van flirten, dus als stap naar relatie maar vaak niet in relaties zelf, echt fysiek contact is beter dan via beelden.


Jongeren geloven dat als ze een naaktfoto van zichzelf sturen, het risico zeer groot is dat het zal doorgestuurd worden. Motivaties voor het doorsturen van naaktfoto’s: jongeren geven o.a. aan: nieuwsgierigheid, verlies of afwezigheid van een band met de afgebeelde persoon, wraak na relatiebreuk. De motivatie bij jongens voor het doorsturen van naaktfoto’s: indruk maken op mannelijke vrienden, jongens bewaren soms ook foto’s en wisselen ze uit

Eigenlijk is er niks mee, maar het is puur vertrouwen” zeggen ze zelf; maar voor jongeren is dat vertrouwen relatief. Dubbele standaard bij jongeren over experimenteren met sexting: ok voor jongens, niet ok voor meisjes

Aanbeveling: ‘Digitale’ seksuele opvoeding op school met duiding over sexting voor en door jongeren. De huidige seksuele opvoeding die jongeren krijgen op school, uitbreiden met een digitaal onderdeel erin verwerkt.
Jongeren ook duiden op het belang van toestemming. Het is niet omdat je iets krijgt toegestuurd dat het ook mag doorgestuurd worden.

Uit gelijkaardig onderzoek blijkt hetzelfde.

Een kwart (28%) van de jongeren heeft seksueel getinte naaktfoto’s of video’s van zichzelf. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 1400 jongeren tussen de 12 en 24 jaar. Eén op de vijf van de ondervraagde jongeren (18%) deelt intiem beeldmateriaal van zichzelf met anderen via social media. Meestal gaat het goed, maar jonge meisjes lopen het meeste risico als er iets fout gaat. De jongeren pleiten voor meer voorlichting op school.

Spannend

De meeste jongeren (74%) hebben geen spijt van het maken van hun naaktfoto’s. Ze vinden het vooral spannend om te doen en vertrouwen degene die de foto’s ontvangt (71%). Het gaat meestal om hun partner of iemand met wie ze daten. Het intieme beeldmateriaal wordt vooral verstuurd via WhatsApp en Snapchat, waarbij de ontvanger de foto even kan zien en hij daarna automatisch wordt verwijderd. Veel jongeren maken de foto’s onherkenbaar door hun hoofd weg te laten.

Maar 18 procent van de jongeren die hun seksueel getinte beeldmateriaal aan anderen stuurden heeft wel spijt. Dit zijn vaker meisjes dan jongens. Ze maakten de beelden in een impuls, vaak onder invloed van alcohol. Achteraf vinden ze het naïef dat ze niet over de gevolgen van verdere verspreiding hebben nagedacht en is het vriendje van toen een boze ex geworden.

Bronnen

http://www.childfocus.be/nl/seksuele-uitbuiting/sexting

https://www.facebook.com/sensoa/?fref=nf

https://eenvandaag.avrotros.nl/panels/opiniepanel/alle-uitslagen/item/onderzoek-sexting-kwart-jongeren-heeft-naaktfotos/

 

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge